Vi skrev föregående vecka att när vi studerade den svenska börsen så fanns det ett flertal aktier inte minst inom fastigheter, verkstad och tillväxt som hade fallit påfallande mycket och som värderingsmässigt började framstå som allt mer attraktiva.
Risken för vidare nedgång i USA låg dock som en våt filt över marknaden och vi var än så länge bekväma med att ha hög likviditet och agera på marginalen. Vi noterade att det efterhand skulle uppstå mycket gynnsamma köplägen och vi ville vara väl förberedda med goda resurser att kunna nyttja ett sådant börsläge i mesta möjliga grad.
Efter att den breda amerikanska marknaden, S&P 500, under mer än ett års tid rört sig sidledes i en toppformation och ett antal gånger utmanat den psykologiskt mycket viktiga bottennivån runt 4200 punkter bröts denna nivå till slut den femte maj med kraft och volym. Denna typ av kursmässig händelse i ett psykologiskt känsligt läge är en effektiv katalysator för flockbeteende.
En majoritet av de placerare i USA som köpt aktier från april 2021 och framåt och behållit sina innehav insåg nu samtidigt att de agerat felaktigt och började samfällt ”springa mot dörren” för att så fort som möjligt försöka att kliva av sina innehav och minimera sina förluster.
När vi människor blir emotionella, nervösa, oroliga, pressade och stressade får vi en stark benägenhet för flockbeteende, söker efter vägledning och känner ofta en stark impuls att agera såsom alla andra verkar göra och som i detta fall trycka på säljknappen.
Denna första säljvåg förde snabbt ned index till runt 3850 punkter där fyndköparna gick på offensiven för att nyttja läget, vilket skapade ett lättnadsrally som lyfte index med över 200 punkter till runt 4060. Denna uppgång var dock tekniskt dåligt underbyggd med låg volym och en uppgång som var trevande till sin karaktär.
Med hänsyn till detta beteende och den massiva vallen av latent utbud runt 4200 och däröver var det inte förvånade att uppstudsen inte hade kraft att nå högre höjder.
Även om vi är skeptiskt inställda till den amerikanska börsutvecklingen var det förvånade att denna tillfälliga uppgång skulle förbytas mot en brutal nedgångdag under onsdagen med ett fall på över 4 %. De stora teknologibolagen föll på bred front, men det som verkligen var anmärkningsvärt var att ikonerna bland värdebolagen som Coka Cola, PepsiCo och Proctor & Gamble tillhörde de största förlorarna med nedgångar på 6% eller mer. De två förstnämnda har varit tydliga vinnare under börsoron och före onsdagens nedgång var kurserna på ”all time high”.
Det så kallade S&P 500 Value Index (se diagram) har liksom det vanliga S&P 500 rört sig sidledes i ett tradingintervall (toppformation) sedan april 2021, men har ännu inte på ett distinkt vis ”brutit ut på nedsidan”. Onsdagens kraftiga fall för flera bolag inom värdebolagskategorin innebär dock att sannolikheten har ökat för att en negativ trend har etablerats i denna hittillsvarande frizon, vilket skulle vara en ny och obekväm situation för investerarkollektivet.
Efter svag öppning på torsdagens börs återhämtade S&P 500 merparten av nedgången då fyndköparna ånyo lockades att gå på offensiven. Studerar vi S&P under en tidshorisont på mer är 100 år brukar en ”björnmarknad” i genomsnitt vara 1,5 år med ett genomsnittligt fall på runt 35%. Efter en nedgång på 19% sedan årsskiftet förefaller det onekligen vara för tidigt att blåsa faran över. Vår första målkurs för S&P 500 är därför fortsatt runt 3600 punkter (nu 3900), med risk för nedjustering.
Samtidigt som man kan rada upp negativa faktorer så har professionella förvaltare i USA en historiskt hög andel likvida medel och en sällsynt negativ syn på tillväxtaktier och när pessimismen är hög kan det åtminstone komma rejäla motrekyler (lättnadsrallyn).
Tittar vi på Sverige så har perioden från sista veckan i maj och en bit in i juni många gånger bjudit på vad vi kallar ett ”Midsommarrally” och skulle den pågående ränterekylen i både USA och Sverige bli större än förväntat kan marknaden bjuda på ännu ett lättnadsrally inom kort. Om så skulle ske tror vi dock att optimismen är av tillfällig karaktär och att ny svaghet lurar framöver.
Vi befinner oss i vad man i USA benämner som ”a hard penny and not an easy dollar market”, dvs. det är osedvanligt svårt att en ens tjäna en penny i nuvarande börsklimat utan det gäller att försöka vårda sitt kapital och ha rejält med likviditet till förfogande när de verkligt attraktiva köptillfällena yppar sig.
Vi tror att den långsiktigt positiva vändningen för börsen kommer när FED så småningom inser att de inte kan höja ränta så mycket som de ha flaggat för, då ekonomin helt enkelt inte tål en sådan aggressiv räntehöjningspolitik. När detta (förhoppningsvis) inträffar så väntar en börsuppgång av dignitet med tillväxtaktier i fokus.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management