Är det dags för rekyl på börsen?

Vi skrev föregående vecka att vi inte pekade med hela handen och hävdade att börsen var på väg ned, men vi noterade att index (OMXS30) varit nära vårt kursmål. Vi såg även risk för fortsatt stigande obligationsräntor i USA med förhöjd oro och vinsthemtagningar samt konstaterade att rekyler på runt 10 % är fullt naturliga inslag på den svenska börsen. Nedgångar har tyvärr en obehaglig tendens att komma snabbt och oväntat och vi ansåg att risken var förhöjd på den svenska börsen. Vi valde därför att öka likviditeten i viss mån samtidigt som vi tror att en kännbar rekyl kommer skapa attraktiva köplägen.

Det har varit tydligt att börserna i USA och då framförallt teknikorienterade Nasdaq skulle må bra av viss avkylning/rekyl. I måndags inträffade den ovanliga företeelsen att storbolagsindexet Dow Jones slutade på plus 0,1 %, medan det breda indexet S&P 500 stängde på minus 0,77 % och att Nasdaq tappade hela 2,45 %.

Walt Disney, verkstadsbolaget Catepillar, kreditkortsföretaget American Express och oljebolaget Chevron som alla ingår i Dow Jones steg mellan 2,7 till 4,4 %. Apple, Amazon, internetbolaget Alibaba, Microsoft och teknikbolaget Intel som alla ingår i Nasdaq föll däremot med 2 till 4 %.  Den aktie som dock verkligen gjorde avtryck i index var Tesla, som efter en lodrätt och euforisk uppgång föll med hela 8,55 %.

Högt värderade tillväxtbolag var sålunda förlorare i samklang med fortsatt stigande obligationsräntor. Vinnarna var lägre värderade bolag som gynnas av öppnare samhällen, rese- och konsumtionslust samt stigande metall- och oljepriser.

Tendensen på gårdagens svenska börs var helt i linje med den amerikanska utvecklingen. Scandic Hotels steg t.ex. med 6 % och H&M och Loomis (kontanthantering) med runt 3 % samtidigt som börsen tappade 0,7 %.

Som i USA återfanns gårdagens förlorare bland spel, internet och e-handelsaktierna.  Spelbolaget Paradox Interactive rasade med 22 % efter rapportbesvikelse medan kollegorna Embracer och Stillfront klarade sig undan med tapp på 4-5 %. Evolution Gaming, ljudboksbolaget Storytel och e-handelsbolaget Boozt klarade sig snäppet bättre med nedgångar i storleksordningen 3 %.

I samband med USA-börsernas öppning under gårdagen fortsatte det branta fallet på Nasdaq och Tesla var i öppningshandeln som mest ned över 13 % innan aktiekursen strax därefter tvärvände uppåt för att stänga på minus 2,19 %.

De positiva effekterna från rapportperioden ligger i kurserna och under våren är risken hög att vi får ta del av relativt svaga konjunktursiffror med negativ tillväxt i flera länder. Den underliggande positiva konjunkturbilden lär dock vara intakt med hänsyn till genomslag för vaccineringarna och ekonomier som öppnar upp allt mer. Adderar vi därtill stora kommande stödpaket från både USA och EU, fortsatta stimulanser från centralbankerna, återhämtning i Kina med fortsatt stigande tillgångspriser ser vi skäl till en grundläggande positiv syn på börsutvecklingen.

Baksidan av denna ekonomiska tillväxt med USA som draglok är dock stigande amerikanska långräntor. I det tal som ordföranden för den amerikanska centralbanken, Jerome Powell, höll inför den amerikanska senaten under gårdagen bedyrande han dock att den amerikanska ekonomin fortfarande är en bra bit ifrån centralbankens mål för sysselsättning och inflation. Han konstaterade att det därför var lämpligt att behålla den kortfristiga räntan på nuvarande låga nivå under överskådlig tid även om den ekonomiska tillväxten tar fart.

Det är sunt och naturligt att långräntan stiger i samklang med ekonomisk tillväxt, men den pågående accelerationen i amerikanska obligationsräntor i kombination med euforiska tendenser för olja, metaller och jordbruksprodukter skapar, inte minst psykologiskt, oro för stigande inflation. Värderingsmässigt slår detta hårdast mot i många fall högt värderade tillväxtbolag och framförallt i de fall där vinsterna ligger långt i framtiden.

Risken är förhöjd på världens börser och den amerikanska tioåriga räntan kan efter en paus/rekyl mycket väl fortsätta en bra bit till uppåt och börja nå nivåer som kan upplevas som obekväma och obehagliga. Efter gårdagens utskakning och återhämtning i USA, Europa och Sverige kan vi mycket väl få se nyvunnen optimism och fyndköpsjakt på marknaderna. För den svenska börsens del kan det innebära att index (OMXS30) söker sig upp mot och kanske till och med försöker passera årshögsta vid 2044 punkter (nu 2016).

Vi tror dock inte att rekylen är över utan att oron och nervositeten sannolikt kommer tillbaka om några dagar och då kan resultera i en rekyl i storleksordningen 10 %. Om detta scenario blir verklighet kommer det skapa mycket intressanta köplägen, inte minst i överdrivet nedpressade tillväxtbolag.

C-G Gyllenram, Ability Asset Management

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier

Categories