Vi skrev föregående vecka att vi såg en god möjlighet för en fortsatt stark börsutveckling i Sverige och att det allra viktigaste för en sådan utveckling var att rapportperioden överraskade positivt, vilket skulle övertrumfa den rådande överköptheten på börsen.
Vi skickade dock med en tydlig brasklapp att det var rapporterna som skulle bestämma börsens riktning och vad gäller möjliga svarta svanar från USA nödgades man som placerare kontinuerligt leva med risken för överraskande och oväntade utspel.
Det beteende vi helst ville se för att behålla en positiv inställning var att den svenska börsen med understöd av Europa och USA bildade vad vi kallar för en balanspunkt, dvs. att uppgången bet sig fast i toppen av intervallet, tog en paus, konsoliderade en tid under minskad volatilitet, vädrade ut överköptheten och kraftsamlade inför en uppgångsfas.
Efter tio månaders sidledes rörelse och på stället marsch har nu den svenska börsen (OMXS30) bildat en sådan balanspunkt och naglat sig fast i toppen på sitt långvariga tradingintervall, vilket innebär en god sannolikhet för en positiv utveckling.
Frågan är om det nu äntligen är dags för en klassisk köpsignal och en tydlig uppgångsfas på börsen? För att detta ska inträffa krävs dock att marknaden med kraft och volym bryter uppåt från sitt intervall och bekräftar att den verkligen har etablerat en positiv trend. Låt oss göra en global utblick innan vi återkommer till Sverige i slutsatsen.
I USA har den breda marknaden S&P 500 under påfallande hög volatilitet rört sig sidledes i snart tre månader. Den snabba uppgången efter presidentvalet stannade sålunda snabbt av och marknaden har därefter försökt komma i balans och anpassa sig till sin långsiktigt positiva och underliggande trend.
Studerar man kurssvängningarna för ”Big Seven” så framgår det tydligt varför den amerikanska börsen varit så volatil. Google (Alphabet) utmanar ”all time high” inför rapporten den 4/2, liksom Amazon med rapport två dagar senare och Apple har efter ett fall på 15% börjat klättra upp igen. Denna tendens lär fortsätta idag, då aktiekursen indikerar en uppgång på 3% efter rapporten som släpptes efter börsens stängning igår. Marknaden gillade även Metas (Facebook) rapport medan det motsatta gäller för Microsoft.
Bolaget rapporterade både bättre vinst och omsättning än förväntat, men föll ändå med över 6 procent under gårdagen på grund av lägre till tillväxt för sin ”molnverksamhet”. Nvidia (rapport 25/2) spjärnar emot på nedsidan, men utmanar för första gången på två år sin långsiktigt positiva trend. Tesla skakade av sig sin rapportmiss, men har rekylerat ned markant efter uppgången som följde på presidentvalet
S&P 500 får dock bra understöd av att banker och finansiella företag som Mastercard och Visa visar styrka liksom att stora konsumentorienterade aktier som Coca Cola, Costco, Home Depot, Kraft, Nike och Starbucks visar framfötterna i samklang med positiv kursutveckling för flera läkemedelsbolag och verkstadsaktier.
Även om S&P 500 på det hela är stabilt är det därför naturligt att det värdebolagsorienterade indexet Dow Jones Industrial visar mer styrka och att småbolagsindexet Russel 2000 börjat röra sig norrut igen.
Ser vi på de enskilda europeiska börserna är det fortsatt Tyskland som tveklöst är starkast, men Belgien, Holland, Italien och inte minst Frankrike, Spanien, Storbritannien och Schweiz strävar alla tydligt uppåt, vilket visar på bredd och styrka och att det finns en god sannolikhet för en samfällt fortsatt positiv europeisk börsutveckling.
Idag levererats flera viktiga rapporter från bland annat Autoliv, Hexagon, Holmen, JM, SCA och SKF, men crescendot i rapportfloden kommer först under andra hälften kommande vecka. I eftermiddag kommer viktiga inflationssiffror från USA och i morgon förväntas Trump presentera sina avsikter avseende tullar för Mexiko och Kanada
Det finns sålunda mycket osäkerhet att ta hänsyn till och den svenska börsen har ända sedan mars föregående år rört sig i ett tradingintervall under volatila former, vilket fått investerarkollektivet att pendla mellan hopp och förtvivlan.
Med hänsyn till ovanstående genomgång av USA och Europa och att den pågående svenska rapportperioden, om än med skönhetsfläckar, uppvisar en positiv underton, ser vi dock en klart god sannolikhet att den svenska börsen äntligen kan bryta upp från sitt tradingintervall påbörja en tydlig uppgångsfas, börjar trenda uppåt och följa Europa i fotspåren.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management