Big Seven i USA visar tydlig och oroande svaghet …

Föregående vecka skrev vi att den svårforcerade motståndsnivån på den svenska börsen (OMXS30) i form av ett massivt latent utbud runt 2200 punkter (då 2144) hade utmanats fem gånger, men hade visat sig påtagligt svårt att passera. Även det senaste försöket föll platt till marken, småbolagsindex noterade nya årslägsta och den breda marknaden nosade på årets bottennoteringar.

Kriget i Israel med ökande spänningar, den accelererande ränteutvecklingen i USA och den pågående rapportperioden gjorde marknaderna ovanligt svårprognosticerade och risknivån hade stigit tydligt. Sannolikheten för fortsatt nedgång hade ökat och vi valde därför att ta ett tydligt kliv tillbaka, öka likviditeten, fokusera på stabila svenska storbolag med beredskap att kunna agera offensivt vid en möjlig utskakning med attraktiva köplägen som följd.

Det vi sett efter onsdagens svenska kvartalsrapporter är att de bolag som inte möter förväntningarna straffas hårt såsom Bravida, JM, Intrum, Cint, Coor, Nimbus och Stillfront med i flera fall tvåsiffriga nedgångar. Rapporterna från Alfa, Assa, Assa och SSAB som alla föll marknaden i smaken belönades visserligen, men med låga ensiffriga uppgångar.

Den svenska rapportperioden når sitt crescendo denna vecka avseende storbolagen med bland annat Essity, Electrolux, Epiroc, Evolution, SKF och Swedbank. De rapporter som verkligen står i fokus rörande USA är som alltid ”The Big Seven”, dvs. Amazon, Apple, Alphabet (Google), Meta (Facebook), Nvidia och Tesla.

Den sistnämnda bolaget rapporterade föregående vecka och har sedan dess tappat runt 15%. Google och Microsoft öppnade böckerna i tisdags efter stängning och utfallet på gårdagens börs blev minus 9,49% respektive plus 3,09%. Meta som visade sina siffror igår kväll tappade 4,17% under pågående handel och indikerar fortsatt nedgång på dagens börs med över 3%. Amazon föll med 5,55% inför kvällens rapport och giganterna Apple och Nvidia presenterar sina siffror den 2/11 respektive den 21/11.

Nu när börserna skakar hand med verkligheten märks det tydligt att riskaptiten är låg, nervositeten stor och volatiliteten osedvanligt hög, vilket resulterar i snabba, stora och svårprognosticerade kurssvängningar.

När vi studerar den amerikanska tioårsräntan visar denna tveklöst en tydlig och starkt stigande tendens. Efter att ha passerat den psykologiskt viktiga nivån 5,0% föll den tillbaka under ett par dagar, men denna nedgång framstår som en fullt naturlig och blygsam rekyl. Det vore snarast förvånande om vi inte inom kort får se ett nytt försök att passera årets toppnivå, vilket kan innebär en uppgång till den högsta nivån på över 20 år.

Vad gäller börsutvecklingen för amerikanska S&P 500 och Nasdaq var dessa marknader tidigare mer stabila än Europa och Sverige, men har den senaste veckan fått vid kännas påtaglig svaghet. I föregående veckobrev noterade vi att om den negativa kurstendensen fortsatte så skulle bilden tydligt försämras, då vi i så fall skulle få se en fjärde lägre topp i den nedåtgående rörelse som började i slutet av juli, men det var först om S&P 500 föll under 4200 punkter (då 4313) som det skulle se illavarslande ut.

Denna utveckling har manifesterats och S&P 500 utmanade igår ännu en gång denna kritiska indexnivå. När 4200 punkter prövades i början av oktober strömmade köparna snabbt till, men denna gång såg vi inte alls samma riskaptit utan studsen uppåt i tisdags blev nästan obefintlig och igår så stängde indexet på 4187 punkter efter en mycket svag utveckling för merparten av ”Big Seven”. Den psykologiskt viktiga indexnivån för tekniktunga Nasdaq återfanns vid 13 000 punkter och vid gårdagens sjätte test av denna nivå föll index med 2,41% och stängde på 12 823 punkter

I Tyskland och för den europeiska marknaden som helhet är börsutvecklingen snarlik men något starkare än den i Sverige. Det skedde ett tydligt försök till uppgång som utmanade det massiva latenta utbudet på högre kursnivåer, men som i Sverige misslyckades detta med nedåtgående kurser som följd.

De kvarvarande delårsrapporterna, det pågående kriget i Israel med oro för spridning i regionen, stigande amerikansk långränta med risk för fortsatt uppgång och svaga beteendemönster på alla ovanstående marknader och inte minst för ”Big Seven” medför tydlig risk för fortsatt nedgång.

Med hänsyn till den ökande risknivån på börsen valde vi i början av föregående vecka att ta ett tydligt kliv tillbaka, öka likviditeten och skydda kapitalet. Bilden hade kunnat förändrats till det positiva med en gynnsam rapportperiod och ränteutveckling, men fortsatt nedgång/utskakning ligger i korten, varför vi vill ha gott om torrt krut till förfogande för att kunna nyttja de attraktiva köplägen som efterhand alltid uppkommer på en svag marknad.

 

C-G Gyllenram, Ability Asset Management

OBS! Med hänsyn till höstlovet publiceras nästa veckobrev om två veckor