Blir det ett Tomterally på börsen i år…?

Vi skrev för två veckor sedan att det vore sunt med en paus/rekyl i börsuppgången, men behöll vår positiva grundsyn avseende den svenska börsutvecklingen. Bilden var dock komplex och inte självklar och ändrade förutsättningar som en skenade och svårkontrollerad inflation skulle snabbt kunna bryta den rådande optimismen.

Oväntad svaghet eller svårförklarad eufori kunde medföra att vi ändrade åsikt, men tills vidare behöll vi vår prognos avseende avslutningen på 2021 och såg en god sannolikhet att den svenska börsen (OMXS30) avslutade året i dur med stigande kurser.

På grund av den nya virusmutationen omikron så blev den förväntade rekylen djupare än befarat och just som marknaderna på seneftermiddagen i tisdags var på väg att vända uppåt så uttalade sig den amerikanske centralbankschefen oväntat hökaktigt om inflationsutvecklingen och behovet av kommande räntehöjningar.

Innebär omikron och Jerome H. Powells uttalande att försättningarna har ändrats för en positiv avslutning av börsåret 2021? Dessa två händelser tillsammans skulle kunna ha den effekten, men studerar vi beteendemönstret på den svenska börsen indikerar detta att så inte är fallit. En genuint svag marknad borde inte ha slutat falla redan efter tre dagar även om omsättningen i tisdags var den största sedan bottenläget i mars 2020 när paniken nådde sin klimax i samband med utbrottet av Covid 19.

När börsen trots virusmutationen och inflationsoro under gårdagen tydligt vände uppåt i symbios med Europa och USA med en amerikanska tioårsränta som inte tagit intryck av Powells inflationsoro visade detta på en underliggande styrka.

Den tvära vändningen nedåt i USA efter att det första omikronfallet konstaterats visar dock att det är för tidigt att ”ropa hej” och vara säker på att riktningen är uppåt. För att vårt positiva scenario om ett ”Tomterally” och en årsavslutning i dur ska infrias så krävs det att marknadens styrka inte är tillfällig. Detta innebär att börsen (OMXS30) ska lyckas återta den nedgång som inträffade föregående fredag, då börsen föll med 4%.

Börsen behöver sålunda i första hand orka upp till 2350 punkter, dvs. med ytterligare med 2,6%. Därefter lär dock börsen få brottas med det latenta utbud som återfinns vid denna nivå innan fortsatt färd norrut är möjlig

Det latenta utbudet lär komma dels från de aktörer som har köpt på lägre nivåer och som vid fortsatt uppgång kommer bli frestade att ta en snabb och kortsiktig vinst och dels från de aktörer som köpte i somras på högre nivåer och som har väntat i månader på att åtminstone få tillbaka sina pengar.

Det har varit påtagligt mycket stök, oro och nervositet på börsen sedan i fredags och placerarna har kastat sig fram och tillbaka mellan de branscher som anses vara förlorare enda dagen och vinnare påföljande handelssession.

Igår så tillhörde t.ex. H&M, Loomis, Scandic Hotels, Skanska, Sandvik och Volvo  till vinnarskaran medan tillväxtbolag som Embracer, Sdiptech, Sinch, Stillfront, Storytel hamnade i bakvattnet efter att ha varit starka när börsen visade svaghet.

Det har sålunda varit lätt att hamna fel i marknaden och den fråga som febrilt sysselsätter alla aktörer är hur aktieportföljen ska komponeras. Först måste man naturligtvis bestämma sig för om man tror om börsen är på väg upp eller inte och därefter vilket tema som kommer vara förhärskande och driva marknaden.

Att placera i aktier som har blivit överdrivet nedtrycka och som gynnas både av ett öppnare samhälle och att av de underliggande inflationsimpulserna i ekonomin är onekligen optimalt. Detta är dock ingen enkel ekvation och en väl sammansatt portfölj med spel på bägge planhalvorna där god fundamenta sammanfaller med positivt beteendemönster oavsett branschtillhörighet är ett fungerande sätt att hantera situationen.

En uppåtgående riktning för börsen lär inte bli spikrak utan kan kantas av stök, bök och brus och även om det finns skäl att vara positiv får man inte släppa garden och ta en positiv börsutveckling för given. Gårdagens börsutveckling i USA från plus till minus visar detta med önskvärd tydlighet och frågan är hur de globala börserna idag kommer reagera på nedgången för S&P 500.

Marknaderna i Asien tar tappet i USA med ro. Kina och Hong Kong visar mindre plustecken, Japan är svagt ned och Sydkorea stiger med 1,5%. Terminen för USA indikerar en plusöppning senare idag och efter ett tillfälligt skutt uppåt i går för den amerikanska tioårsräntan ligger denna kvar på låga nivåer. Europa och Sverige har öppnat lite mer än 1 % ned och paniken ser ut att utebli. Vi tror som tidigare på en god möjlighet för den svenska börsen (OMXS30) att avsluta året i dur med stigande kurser.

 

C-G Gyllenram

Ability Asset Management

 

 

 

 

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier