Föregående vecka skrev vi att börsutvecklingen för den breda svenska marknaden visade ett tydligt och positivt trendbrott och en distinkt passage av den senaste uppnådda högstanoteringen, men som i Europa fanns det strax ovanför rådande indexnivå en massiv och svårforcerad motståndsnivå (latent utbud) som utmanades för femte gången.
Att uppgången tillfälligt slog i taket var därför naturligt och logiskt. För varje gång som denna utbudsnivå testades så assimilerades dock allt mer säljtryck, viket ökade sannolikheten att vi bara bevittnade en rekyl inför förnyade uppgångsförsök. Vi såg därför rekyler som köplägen och en god möjlighet för en positiv avslutning på börsåret med en fullinvesterad portfölj.
Prognosen har hittills fallit väl ut. Rekylerna har varit köplägen och börsen har stretat vidare uppåt, men den rådande överköptheten (för mycket och för snabb uppgång) samt det kvarvarande latenta utbudet gör att marknaden behöver en konsolidering/hälsosam rekyl för att samla kraft inför en ny uppgångsfas.
Placerarna har plockat de lägst hängande frukterna och de senaste veckornas uppgång leder i nuläget till vinsthemtagningar. Uppgången visar dock bra bredd och styrka i allt från stora verkstadsbolag, fastigheter, större och mindre bolag av tillväxtkaraktär och sent omsider verkar även köpintresset för bank ha kommit tillbaka.
Lyfter vi på huven är det börsens i särklass värdemässigt största bolag som har haft ledartröjan på sig. Atlas Copco har i det närmaste stigit oavbrutet under en månads tid i en ovanligt stabil och positiv trend och utmanar nu tidigare toppnoteringar dels från början av 2022 och dels från juni innevarande år
Efter fem månaders pendling i ett tradingintervall visar även Volvo tydlig styrka och liksom för Atlas utmanas toppnivåerna dels från våren 2021 och dels från årets sommarmånader. Assa Abloy, Alfa och Autoliv visar liknande positiva beteendemönster medan uppåtsträvande Sandvik och SKF än så länge är på efterkälken.
Fastighetsbolagen hade tagit ut gårdagens mjuka besked från Riksbanken delvis i förskott och efter en mycket stark inledning på dagen råkade de tre tungviktarna Balder, Castellum och Fabege ut för tydliga vinsthemtagningar. Alla tre bolagen ser dock ut att befinna sig i långvariga bottenfaser, som mycket väl kan brytas på uppsidan när nästa uppgångsfas väl tar sin början.
Tillväxtorienterade storbolag som Evolution, Hexagon, Munters, Sinch har alla fått se tydligt ökat köpintresse, men detta är en disparat samling och Nibe har efter sin rapport inte orkat lyfta och den tidigare gunstlingen Hexatronic tillhör årets verkliga förlorare
I USA visar Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook), Microsoft klart positiva trender även om alla förfaller vara i tydligt behov av viss kursmässig avkylning. Nvidias rapport innebar en mindre besvikelse, som dock inte verkar få några större kursmässiga implikationer och Tesla ligger för närvarande något i bakvattnet.
Denna utveckling syns tydligt när vi studerar S&P 500 som liksom Nasdaq lyckats ta tillbaka hela nedgången mellan juli och oktober på bara en knapp månads tid, vilket är ett styrketecken. Denna snabba uppgångstakt är dock inte långsiktigt hållbar och som i Sverige vore det välgörande och snarast nödvändigt med en konsolidering/rekyl, som om den sker under ordnade lär ge bra köplägen.
För en svensk placerare har dock den tydliga kronförstärkningen reducerat den senaste uppgången i USA, då kronan stärkts från 11,20 till runt 10,49. Gårdagens svenska räntebesked medförde en smärre kronförsvagning, men om vi analyserar USD/SEK på samma sätt som börsen ser det ut som att kronförsvagningen befinner sig i en långsiktig toppformation och att fortsatt kronförstärkning inte omedelbart, men efterhand är sannolik.
Efter den snabba räntenedgången för de amerikanska, europeiska och svenska långräntorna har falltakten som väntat avtagit och räntan lär få kämpa sig vidare nedåt. Fortsatt nedgång lär inte följa någon rätt linje, men för marknadens aktörer är övertygelsen om att vi har sett räntetoppen och att riktningen är nedåt tillräckligt för att skapa optimism.
Efter den senaste tidens snabba uppgång på den svenska börsen kommer stockpicking vara essentiellt, då marknaden lär uppvisa en kontinuerligt pågående sektorrotation med vinsthemtagningar i snabbspringare, köp av eftersläntrare och med snabba växlingar mellan olika branscher och sektorer.
Ett sådant beteende är dock en bra en indikation på en sund marknad med ett underliggande köpintresse och riskaptit. Vi behåller vår positiva syn på börsen även om en tillfällig avkylning snarast vore välkommen, tror att 2023 har goda förutsättningar att avsluta i dur och att rekyler under ordnade former fortsatt ska betraktas som köplägen.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management