Det kan fortfarande bli en positiv sommarbörs…

Vi skrev för två veckor sedan att vi hade kvar vår grundläggande positiva syn på börsutvecklingen i Sverige och när vi studerade den svenska börsen visade flera verkstadsbolag en positiv bild liksom storbankerna och även andra tungviktare som Astra, Hexagon och Investor indikerade positiv riktning. Därtill såg vi ett ökat intresse för småbolag, nedåtgående långräntor och ett kopparpris som verkade bottna ut. USA var positivt och när en stor andel av investerarkollektivet är inställt på rekyl är det inte ovanligt med motsatsen.

Det oväntade nyvalet i Frankrike skapade dock ett tryck nedåt på börsutvecklingen i Europa och vi ville inte se att övriga marknader i Europa följde den franska börsen – som distinkt hade brutit sitt tradingintervall på nedsidan – i fotspåren. Vägde vi samman ovanstående faktorer såg vi dock en högre sannolikhet för börsuppgång i Sverige än för fortsatt svaghet och vi stack därför ut hakan och såg en god sannolikhet för en positiv sommarbörs.

Denna utveckling har hittills inte manifesterats utan index ligger kvar på nästan identiskt samma nivå som för två veckor sedan. Ser vi på utvecklingen under de senaste tre månaderna har börsen i huvudsak rört sig sidledes och befinner sig sålunda runt samma nivå som vid slutet av mars

Detta marknadsbeteende med låg volatilitet föregår ofta en kommande period med markant högre volatilitet, dvs. en tydlig rörelse uppåt eller nedåt som bryter den rådande och trista börsutvecklingen och som framgår av rubriken ser vi en god möjlighet att denna rörelse sker på uppsidan.

Den mer långsiktiga börsutvecklingen kommer sedan avgöras i samband med rapportperioden under andra hälften av juli månad. Siffrorna för Q2 börjar redan publiceras i början av månaden, men ”flodvågen” kommer först den tredje veckan i juli och vi vet att det alltid blir ömsom vin och ömsom vatten när rapporterna publiceras och marknaden skakar hand med verkligheten.

Problematiken med en börsanlys i dagsläget är att man alltid blir förvånad och perplex över hur mycket och hur snabbt även börsens största och mest välanalyserade bolag kan svänga när ny och oväntad information kommer på bordet, vilket gårdagens delårsrapport (brutet räkenskapsår) från H&M är ett utmärkt exempel på.

Vi förväntar oss dock att den börsrörelse vi skriver om ovan kommer ske inom de närmaste veckorna och att denna sedan förstärks eller försvagas av rapportutfallet.

Efter en tydlig knäck nedåt av den amerikanska tioårsräntan började den röra sig som en jojo med snabba upp-och nedgångar i symbios med publicerade inflationssiffror. Den psykologiskt viktiga nivån finns runt 4,30 %, då denna har varit svårforcerad vid både upp- och nedgångar. Nu ligger tioårsräntan vid 4,31%, men för räntan ska etablera en nedåtgående trend behöver falla tydligt under 4,20%.  Denna nivå har utmanats flera gånger de senaste två veckorna, men räntan spjärnar än så länge emot fortsatt nedgång och eftermiddagens inflationssiffror från USA blir viktiga för den kommande utvecklingen.

I Sverige är bilden klarare efter gårdagens räntebesked från Riksbanken. Både fem- och tioårsräntan strävar tydligt nedåt om än i beskedlig takt, men riktningen är väl synlig och bilden är likartad i Europa.

S&P och Nasdaq befinner sig i positiva trender och det är ånyo ”Big Seven” som håller dessa index under armarna. Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta, Microsoft och även Tesla rör sig norrut. Det klassiska och värdebolagsorienterade indexet Dow Jones Industrial har däremot ”legat stilla” sedan februari, men det börjar allt mer se ut som om detta formerar sig för en kommande uppgångsfas.

Går vi österut har Kina tappat den uppgång som syntes under våren och riskerar att glida tillbaka in i sin flerårigt negativa börstrend. Japan har däremot efter en kännbar rekyl och efterföljande konsolidering börjat visa framfötterna igen, men det är framförallt Indien som efter valet visar genuin styrka.

På råvarusidan har rekylen för koppar blivit lite djupare än förväntat, men priset får kämpa sig nedåt och en vändningen uppåt inom kort är fullt möjlig. Aluminium visar ett liknande mönster medan zink däremot strävar tydligt uppåt. Bland jordbruksråvaror som soja, vete, majs och apelsinjuice fortsätter priserna nedåt, vilket inte direkt påverkar börsen men som är positivt för matpriserna och inflationen.

Vår slutsats blir nästan identisk med den i föregående veckobrev, dvs. om vi väger samman ovanstående faktorer ser vi fortsatt en högre sannolikhet för börsuppgång i Sverige än för en fortsatt trist/svag marknad och vi väljer därför ånyo att sticka ut hakan och ser en god möjlighet för en positiv sommarbörs tills rapportperioden avgör den mer långsiktiga börsutvecklingen.

Nu tar veckobrevet (Ability Weekly) sommaruppehåll och återkommer under andra halvan av augusti och vi önskar alla våra läsare en riktigt härlig och solig sommar.

C-G Gyllenram

Ability Asset Management

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier