Dramatiska rörelser på de finansiella marknaderna…

Vi skrev i föregående publikation att den börsnedgång vi såg i USA under slutet av föregående vecka var tydligt teknologirelaterad och att denna nedgång skulle ha en negativ inverkan på svenska börsutvecklingen.

Om nedrekylen i Sverige och Europa skedde under ordnade former fanns det dock skäl att se den kommande svagheten som ett köpläge. Vi hade kvar vår grundläggande positiva syn på den svenska och europeiska börsutvecklingen förutsatt att det inte uppstod ett fullskaligt handelskrig och att svagheten på de amerikanska börserna inte accelererade nedåt.

För närvarande sker ett flertal rörelser på de globala finansiella marknaderna av mer eller mindre dramatisk karaktär och vi kan börja på hemmaplan där den svenska kronan uppvisar en historiskt kraftfull och högst påtaglig förstärkning både mot den amerikanska dollar och euron.

I början av januari 2021 kostade en dollar 8,20 svenska kronor (SEK) och därefter påbörjades en kronförsvagning som kulminerade hösten 2022 med ett dollarpris på 11,50 SEK. Därefter har USD/SEK under hög volatilitet pendlat i ett brett tradingintervall mellan runt 10,20 SEK till 11.30 SEK.

Efter att valvindarna började blåsa i Trumps favör under hösten 2024 försvagades kronan och toppade den i januari i år på 11,31. Kronan har därefter visat en alltmer accelererande styrka mot dollarn och utmanade i går bottennivån i intervallet genom att noteras till 10,08 för att därefter försvagas till 10,13.

Det vore förvånande om kronförstärkningen inte mötte motstånd runt nuvarande kursnivå, men den markanta kronstyrkan är anmärkningsvärd och ur ett historiskt, beteendemässigt och finansiellt perspektiv ser det ut som att ovanstående långvariga tradingintervall mycket väl efterhand kan brytas på nedsidan med ytterligare kronstyrka mot dollarn som följd.

När vi vänder blicken mot de amerikanska, europeiska och svenska långräntorna så steg den amerikanska tioårsräntan kraftigt uppåt från nivån 3,60 % hösten 2024 till 4,80 % i januari år. I detta läge var marknaden bekymrad, då man såg risk för vidare uppgång över 5%, men i stället inträffade det motsatta och räntan föll till närmare 4,10 % för att i dagsläget husera runt 4,25%.

Studerar vi motsvarande europeiska ränta har den gått i motsatt riktning och efter det gigantiska lånepaket som planeras för att rusta upp den europeiska försvarsindustrin och den tyska infrastrukturen, så har den rusat i höjden de senaste dagarna och befinner sig runt 2,9% jämfört med strax över 2% i december. Den svenska tioårsränta följer den europeiska i fotspåren om dock i tydligt lugnare takt.

Flyttar vi över till råvaror utmanar nu oljepriset (Brent) treårslägsta runt 69 dollar. Priset har befunnit sig i en långsamt fallande trend sedan toppnivån vid 135 dollar i samband med Rysslands invasion av Ukraina och det förefaller som oljepriset mycket väl kan bli ännu billigare framöver. USA:s aviserade planer på att strypa Irans oljeproduktion kan motverka detta, men reaktionen hittills är bara en uppstuds med en halv procent.

Dagens kopparpris ligger bara något över priset för tjugo år sedan och har sedan dess pendlat under påfallande hög volatilitet i ett påfallande långt tradingintervall. Nu förefaller koppar bygga en bas i den över delen av intervallet och steg med över 5% när det europeiska upprustnings- och infrastrukturspaketet tillkännagavs. Koppar är den viktigaste industriella metallen, nödvändig för det globala elektrifieringstrenden, essentiellt för upprustningen och ser ut att kraftsamla för vidare uppgång.  Även aluminium strävar tydligt norrut och bly och zink visar också positiva tendenser.

Den långsiktiga trenden för amerikanska S&P 500 är mycket nära att brytas och har utmanats tre dagar i rad och indexet tappade 1,78% i gårdagens handel med Nvidia på minus 5,73% och med fortsatt nedgång för Tesla med 5,61%.

Denna trend har varit positiv under närmare två års tid, men S&P 500 uppvisar nu tydliga svaghetstecken. Fyra försök att passera ”all time high” har misslyckats, bottennivån i det snart halvårslånga tradingintervallet är på väg att ge vika i symbios med ett sannolikt och långsiktigt negativt trendbrott. Marknadens fromma förhoppning att Trump inte skulle agera på ett sätt som missgynnande den amerikanska börsutvecklingen ser därmed ut att komma på skam…

Studerar vi Tyskland, det europeiska storbolagsindexet Europe Stoxx 50 och den breda marknaden Europe Stoxx 600 ser däremot kursbilden och beteendemönstret klart bättre ut, vilket är imponerande med tanke på svagheten i USA, ränteuppgången och det överhängande tullhotet. Styrkan kan bland annat härledas till ovan nämnda upprustningspaket som ger stöd åt den europeiska industrin och konjunkturutvecklingen.

Den globala finansiella bilden är dock sällsynt komplex med en kontinuerlig risk för ”svarta svanar” i form av den ständiga malströmmen av irrationella, motstridiga och oberäkneliga utspel från den amerikanska administrationen, som visar en skrämmande dålig insikt, förståelse och kunskap för de allvarliga spänningar och störningar som de skapar i det globala finansiella ekosystemet.

Vår grundläggande positiva syn på den svenska och europeiska börsutvecklingen var betingad av det inte uppstod ett fullskaligt handelskrig och att svagheten på de amerikanska börserna inte accelererade nedåt.

Tendenserna är oroväckande, men ännu inte manifesterande och frågan är om de europeiska och den svenska börsen kan vara stabila och positiva om tullhotet mot Europa blir allvar och om S&P 500:s svaghet skapar en negativ primärtrend.

Vi ser i dagsläget en slagig och volatil svensk börs framför oss sig där ”stockpicking” blir allt viktigare. Detta märks tydligt då den breda svenska börsen samt småbolagsindex utvecklas tydligt sämre än storbolagsindex (OMXS30).

Den starkaste sektorn på den svenska börsen är de fyra storbankerna som alla befinner sig i klart positiva trender och som drar fördel av stigande räntor. Den svagaste sektorn är fastigheter som missgynnas av ränteläget och där samtliga fastighetsbolag noterade minustecken under gårdagen med Balder på minus 7,17% och Castellum på minus 2,93%.

Bank och verkstad utgör stommen i OMXS30, varför detta index har förutsättningar att vara mer stabilt än den breda marknaden. För att den svenska börsen som helhet ska lyfta behövs positiva omvärldssignaler och i nuläget fokuserar vi därför på svenska storbolag i positiva trender, med likviditet på en bekväm nivå och med beredskap att bli mer offensiva om börsbilden indikerar att förnyad styrka är sannolik.

 

C-G Gyllenram

Ability Asset Management

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier