En relativt stabil marknad om än med ett volatilt beteende

Vi skrev förgående vecka att det nästan bara var börserna i USA som på global basis trendade uppåt och att detta var ett mycket ovanligt fenomen som speglade ett gynnsammare företagsklimat i USA, men osäkerhet och risk för kärvare förutsättningar i resten av världen.

Den markanta uppgången för den amerikanska långräntan, den uttalat starka dollarn och den svaga utvecklingen för basmetaller reflekterade osäkerheten om den nya ekonomiska verkligheten efter det amerikanska presidentvalet.

Tills marknaderna visste mer konkret vad Donald Trumps politik skulle innebära för världsekonomin var det sannolikt att det nuvarande ryckiga, ojämna och volatila beteendet på den svenska börsen fortsatte. Skulle dock index med kraft och volym bryta ned från det rådande tradingintervallet i symbios med en liknande utveckling i Europa ökade dock risken för en svag börshöst. Detta var inte vårt huvudscenario, men det var välbetänkt att ha beredskap för ett sådant utfall.

Trumps vallöften om tullar på 10 – 20 % skulle innebära påtagliga problem för den globala handeln och ökade tullar skulle med stor sannolikhet även medföra högre inflation och minskad tillväxt i USA.

Det finns en oro att tillväxten i USA kan minska betydligt för även om Trumps förslag om höjda tullar inte blir fullt så utmanande som indikerat kan de ändå hamna på historiskt höga nivåer och medföra USA:s största tullhöjning på närmare 100 år.

USA fortsätter dock att trenda uppåt och visar styrka med Nvidias starka rapport i ryggen. Tesla konsoliderar sin snabba och markanta uppgång efter presidentvalet medan övriga inom ”Big Seven” som Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook) och Microsoft rör sig i huvudsak sidledes med en viss svag tendens.

Det är istället mer traditionella bolag som American Express, Bank of America, Costco, Exxon, Federal Express, General Motors, HP, Netflix, Oracle, Starbucks och Walmart som strävar uppåt i varierande grad och som ger S&P 500, dvs. den breda USA marknaden understöd.

Europa som helhet har en mycket likartad börsutveckling som den i Sverige och fortsätter pendla i sitt långdragna tradingintervall där Tyskland som tidigare håller indexet under armarna.

Brasilien och Indien befinner sig fortsatt i rekylfaser medan Australien visar framfötterna och utmanar årshögsta. Kina är som tidigare svårbedömt om än med en något mer positiv underton. Marknaden svävar dock ännu i osäkerhet om eventuella stimulanser och vilken omfattningen dessa i så fall skulle få.

Den japanska börsen fortsätter att vara påtagligt volatil trots nyligen presenterade stora stimulanser, rör sig ett tradingintervall och söker riktning. Teknikorienterade Sydkorea har emellertid fått en tydlig uppstuds, men denna kan vara av tillfällig karaktär

Den svenska börsen (OMXS30) befinner sig fortsatt inom sitt segdragna tradingintervall, som nu snart varit i kraft under nio månaders tid, vilket innebär att börsen ligger på samma nivå som vid början av mars.

Den undre delen av intervallet har utmanats innevarande vecka, men köparna spjärnar envist emot och den negativa tendensen lyckas inte få något tydligt fäste. Marknaden befinner sig dock vid en viktig nivå och kommer det en tydligt negativ nyhet som ett uttalande från Trump om oväntat höga tullar och tariffer mot Europa och Kina finns det i det rådande börsläget risk för flockbeteende risk där majoriteten samtidigt springer mot dörren med ett säljtryck som resultat.

Vi är dock inne i den säsongmässigt bästa börsperioden med en sannolik återhämtning för konjunkturen kommande år i samklang med förväntningar om en positiv vinsttillväxt. Det är därför fullt möjligt att verkstadsbolagen under slutfasen på innevarande år kommer möta ett allt större köpintresse.

Uppsidan är dock för närvarande svårforcerad med mycket volym (latent utbud) som behöver assimileras innan marknaden kan börja trenda uppåt. Sammantaget ser vi en relativt stabil marknad om än med ett volatilt beteende på daglig basis och en god möjlighet att den svenska börsen kan börja visa framfötterna mot slutet av året.

C-G Gyllenram

Ability Asset Management