” FOMO, räntan, dollarn och USA bryter trenden…”

Inför räntebeskedet från den amerikanska centralbanken föregående onsdag valde vi att öka likviditeten på marginalen och noterade att de närmaste dagarnas utveckling skulle avgöra om vi behöll vår positiva grundsyn eller om vi såg skäl att öka likviditeten ytterligare.

Efter den förväntade amerikanska räntehöjningen steg S&P 500 med nästan 1%, men ännu en gång levererade Jerome Powell en mer hökaktig ton i den efterföljande presskonferensen, vilket resulterade i en stängning på minus 2,5% för S&P 500.

Både den amerikanska tioårsräntan och dollarkursen reagerade dock försiktigt och avgörande för vår marknadssyn var om börserna skakade av sig räntebeskedet med en smärre rekyl som följd eller om det skulle bli förnyad oro och risk för ett mer kännbart tapp. Vi lutade åt det förstnämnda och positiva scenariot, men hade beredskap att minska risken om pessimismen skulle ta överhanden.

Efter en svag börsöppning efterföljande dag repade marknaderna mod igen och på Allhelgonaafton var det idel plustecken. Vår bedömning de senaste veckorna har varit att den svenska börsen (OMXS30) åtminstone hade nått en temporär botten med möjlighet att under hösten fortsätta upp med ytterligare 4-5% mot 2050 punkter (nu 2106).

Vi tar aldrig något för givet, men såg en god möjlighet att börsen kunde ha etablerat en långsiktigt bottennivå och en stigande sannolikhet för ett långsiktigt positivt trendbrott. För att hävda detta med eftertryck ville vi dock se fler pusselbitar falla plats och då främst ett fall för tioårsräntan under 2%.

De kritiska räntenivåerna för Sverige har varit ovanligt enkla och tydliga att identifiera, då räntan sedan mitten på september rört sig i ett snävt intervall mellan 2,0% till 2,4%.  Vi såg vissa om än inte distinkta svaghetstecken i beteendemönstret, då den kortsiktigt uppåtriktade trenden börjat utmanas. Fick vi se ett tydligt räntefall under 2,0% skulle detta bidra väsentligt till att börsoptimismen kunde börja flöda på allvar.

Den svenska tioårsräntan har dock en uppenbar korrelation med ränteutvecklingen i vår omvärld och för att ovanstående positiva räntescenario skulle manifesteras var det nödvändigt att detta skedde i symbios med framförallt USA.

En ytterligare viktig faktor som i hög grad hög grad påverkar börsläget är utvecklingen för den amerikanska dollarn. När det råder finansiell oro i världen blir dollarn som alltid en tillflyktsvaluta. Dollarkursen började försvagas både mot både euron och kronan i slutet av oktober, men återhämtade sig till viss del och det har varit för tidigt att säga om vi bara sett en naturlig rekyl eller om dollarstyrkan är på upphällning. En svagare dollar innebär en viss negativ implikation för svenska verkstadsbolag, men skulle i gengäld innebära ökad riskaptit och positiv börsutveckling.

En psykologiskt mycket viktig faktor för börsutvecklingen är den stora mängd kapital som finns på sidlinjen med en förknippad rädsla att missa en uppgångsfas. FOMO, dvs. ”fear of missing out” är en stark psykologisk bevekelsegrund, som vid ett trendbrott på börsen kan ge kraftfullt understöd till stigande kurser.

Efter onsdagens mellanårsval i USA reagerade S&P 500 negativt och slutade på minus 2,5%. I Sverige öppnade börsen igår med ett tydligt tapp, men det var innan de amerikanska siffrorna över inflationen publicerades vid 14.30 som visade att prisökningstakten både på årsbasis och på månadsbasis ökade mindre än väntat.

Vid fem utav de sex tillfällena så har siffrorna överraskat negativt, men denna gång skapade de istället en utomordentligt positiv börsreaktion i samklang med påtagligt hög handelsvolym.

Den amerikanska tioårsräntan uppvisade ett distinkt trendbrott och dollarn tappade markant mot både euron och kronan. Från toppen runt 11,50 har priset för en dollar nu fallit till runt 10,65, dvs. nedgång på närmare 8%.

Den kritiska svenska räntenivån vid 2,0 % bröts som skör grafit med en stängning på 1,97% och börsens storbolagsindex steg med 3,59% medan den breda marknaden lyfte med 4,28%.

Den svenska börsens nedåtgående trend har nu brutits i harmoni med utvecklingen för räntan och dollarn och kursuppgången i USA där S&P 500 lyfte 5,54 % och Nasdaq 7,35 %.

Kortsiktigt kan marknaderna ha rusat väl snabbt, men vi ser efterhand fortsatt uppgång framför oss och ännu en gång har oktober bekräftat sin legendariska status som ”bear market killer” då vändningen uppåt påbörjades redan i början av denna månad.

 

C-G Gyllenram

Ability Asset Management

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier