Förnyad styrka och rotation på börserna…!

För två veckor sedan skrev vi att om USA med kraft och volym överraskade oss och för tredje gången steg mot de senaste toppnivåerna skulle stämningen på börserna genomgå ett skifte mot tydligt ökad optimism och möjlighet till vidare uppgång.

För att detta skulle ske krävdes dock ett mycket positivt nyhetsflöde om pandemin och ekonomin, vilket inte kunde uteslutas, men som vi bedömde som mindre sannolikt. Vi såg därför en ökad risk att den svenska börsen (OMXS30) kunde bryta nedåt från dåvarande kursnivåer och falla ytterligare runt 5 %.

Från en mycket positiv stämning hade det uppstått en global börspessimism och uttalanden att ”öppnandet” av USA behövde senareläggas, rädslan för en ny virusvåg och att ekonomin drabbats hårdare än tidigare fick USA, Europa och Sverige att för två veckor sedan falla i samklang med ökande volymer.

Som vi har skrivit många gånger tidigare är dock börsen en plats där det osannolika har en ovanligt hög sannolikhet att inträffa och under föregående helg (16/17 Maj) kom oväntat positiva nyheter om öppnare gränser i Europa, vilket skapade ett rejält uppställ på marknaderna efterföljande måndag.

Denna uppgång fick både USA och Europa att utmana de senaste toppkurserna från slutet av april. Frågan var nu om detta bara var en kortsiktig uppstuds som ”lurade” in aktörer som stod med likviditet på sidlinjen eller om det de facto fanns ett mer stabilt bakomliggande köptryck.

Att det skulle uppstå en motreaktion nedåt efter denna uppgång var i det närmaste naturlagsbundet och de följande tre dagarna rekylerade följdriktigt börserna, men bara marginellt och under minskande volymer, vilket indikerade att vår tidigare negativa syn inte var korrekt.

Det är självklart inte bara Covid 19 och konjunkturutsikterna som påverkar börsläget utan politiska utspel av magnitud kan få en avsevärd inverkan, vilket tydligt visade sig när Kina tydligt och klart deklarerade att de ville minska Hong Kongs självständighet. Under natten mot fredag fick detta utspel Hong Kong att falla med nästan 6 % och övriga asiatiska börser att röra sig söderut.

När Europa och Sverige öppnade fredag morgon föll därför kurserna nedåt med nästan 2 %, men redan under förmiddagen började köparna strömma till och nu blev det uppenbart att köptrycket var både äkta och gediget. Kinas skarpa uttalande mildrades och under veckans två inledande dagar har riskaptiten fått ordenligt fäste och skapat en sektorrotation där placerarna säljer defensiva aktier och istället köper klassiska verkstadsbolag, bank och småbolag med konjunkturkänslig inriktning.

Trots att den svenska börsen (OMXS30) stängde på plus 1,14 % igår så slutade bl.a. Astra, Axfood, Essity, Getinge, ICA och Tele 2 på minus medan t.ex. Autoliv, SKF, Sandvik, Volvo, Nordea och SEB stängde med tydliga plustecken.

På den tyska börsen (som Sverige vanligtvis följer som karbonpapper) visade de fyra stora biltillverkarna BMW, Daimler, Porsche och Volkswagen alla uppgångar på över 2 %, vilket var mer än dubbelt så mycket jämfört med börsindex som helhet. Deutsche Bank var dagens stora vinnare med en uppgång på nästan 9 %.

Ännu tydligare var sektorrotationen i USA där bl.a. aluminiumbolaget Alcoa, verkstadsbolagen Catepillar och Ingersoll Rand samt Bank of America och Morgan Stanley alla steg med mellan 6-8 % under gårdagen.

Amerikanska S&P 500 har nu med marginal nu passerat den senaste toppkursen som nåddes för en knapp månad sedan. Läget är detsamma i Tyskland, Brasilien, Japan och Sydkorea medan den breda Europamarknaden (index över 600 aktier) samt Sverige nafsar dessa börser i hälarna.

Konjunktur- och börsoptimismen flödar ånyo i samband med att allt fler länder öppnar sina gränser och lättar på sina restriktioner. Förhoppningar om vaccin och nya stora stimulanspaket bidrar ytterligare till den nyvunna optimismen. Investerare med oplacerad likviditet letar febrilt efter avkastning och försöker hitta aktier som fortfarande framstår som köpvärda för att kunna ta del av börsuppgången.

Börserna är nu kortsiktigt överköpta och en paus därmed fullt möjlig, men vi tror att det under en period finns mer att hämta på uppsidan. För den svenska börsens del kan index (OMXS30) mycket väl stiga runt 100 punkter (6-7%) de kommande två veckorna. Om detta scenario infrias stiger dock risknivån betydligt och när vi sedan börjar närma oss Midsommar ökar sannolikheten för en kännbar sommarnedgång, som kan komma att överstiga 10 %.

Med vänliga hälsningar och Trevlig Helg
C-G Gyllenram, Ability Asset Management

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier

Categories