Vi skrev föregående vecka att vi än så länge ansåg det som en sund strategi med nogsam stockpicking i mer defensiva aktier i positiva trender på den svenska börsen och att marknaden ännu inte förföll mogen och hade den kraft som krävdes för att gå upp, utmana och gå förbi det svårforcerade latenta utbud som fanns på ovansidan.
Utvecklingen för S&P 500, räntorna och kopparpriset var positiva faktorer, men för att den svenska börsen skulle kunna lyfta på allvar krävdes en tydligare konjunkturoptimism som fick den viktiga verkstadssektorn att visa framfötterna. Detta kunde mycket väl bli verklighet lite senare i höst och det fanns skäl att ha god beredskap att vid läge skifta fokus mot mer konjunkturkänsliga innehav, men än så länge var vi bekväma med en mer defensiv inriktning och med ”torrt krut” till förfogande.
Den stora frågan inför onsdagens räntebesked från den amerikanska centralbanken var inte om man skulle sänka räntan utan om denna skulle sänkas med 0,25 eller 0,50%. De flesta analytiker hade räknat med en mindre sänkning och marknaden blev överraskad av Jerome Powells krafttag.
Historiskt har det emellertid hänt ganska ofta att Federal Reserve valt att inleda räntesänkningsperioder offensivt och de amerikanska börserna hade under onsdagskvällen påtagligt svårt att bestämma riktningen och fladdrade fram och tillbaka under ett par timmars tid för att sedan sluta på ett marginellt minus.
Den amerikanska centralbanken har nu tveklöst ändrat fokus och studerar framför allt utvecklingen på arbetsmarknaden med något mindre inriktning på inflationen. För att storleken på räntesänkningen inte skulle skapa oro för konjunkturen betonade Powell att den amerikanska ekonomin i grunden är bra med solid ekonomisk tillväxt och att inflationen drar sig tillbaka.
Den mest sannolika utvecklingen är därmed som tidigare att det blir en ekonomisk mjuklandning med en svagt stigande arbetslöshet under 2024 som stabiliseras 2025 för att därefter börja minska.
Vi säger ofta att marknaden är den plats där det osannolika har en ovanligt hög sannolikhet att inträffa och natten mellan onsdag och torsdag skedde en markant omsvängning i stämningsläget i det amerikanska investerarkollektivet till det positiva, vilket under gårdagen resulterade i ett plus på 1,69 % för den breda marknaden S&P 500 med ett nytt ”all time high” som resultat. Den teknikorienterade Nasdaqbörsen steg med 2,51 % där Apple, Meta och Tesla agerade draglok.
Efter den snabba uppgången under andra hälften av september är S&P 500 och Nasdaq överköpta och i behov av viss avkylning. Förutsatt att denna sker under ordnade former och att det blir en ekonomisk mjuklandning enligt Powells prognos finns det goda förutsättningar för en fortsatt positiv börsutveckling.
Valutamässigt är läget för svenska placerare dock brydsamt. Kronan stärktes som mest till 10,10 SEK mot dollarn i samband med den amerikanska räntesänkningen, försvagades sedan till 10,25 och har därefter ånyo stärkts till 10,15. Det är uppenbart att bottennivån i det långvariga tradingintervall, som varit i kraft de senaste två åren nu verkligen utmanas även om det är svårforcerat.
Vi tror att det efterhand finns en hög sannolikhet för ytterligare kronförstärkning. För att denna verkligen ska manifesteras behöver dock kronan visa genuin styrka och bryta den psykologiskt viktiga nivån 10,00 med kraft och volym.
Efter en nedgång med runt 25% för kopparpriset från maj till augusti visade koppar föregående vecka alltmer lovande tendenser till att bottna ut även om någon tydlig signal för en vändning uppåt ännu inte fanns är på plats. Efter räntesänkningen har bilden blivit mer positiv och sannolikt ser vi nu ett positivt trendbrott.
Studerar vi Tyskland som är den tongivande börsen i Europa utmanar denna marknad ”all time high” och vi tror på fortsatt stigande kurser även om det finns behov av en konsolidering eller viss rekyl innan detta blir verklighet. Europa som helhet visar också framfötterna om dock inte lika tydligt som Tyskland och även här tror vi på fortsatt uppgång under hösten förutsatt att det tyska dragloket visar vägen.
Utvecklingen för S&P 500, räntorna och kopparpriset är fortsatt positiva faktorer, den tunga verkstadssektorn har fått en rejäl dos konjunkturoptimism samtidigt som det massiva överhänget av latent utbud nu i det närmaste är eliminerat på den svenska börsen.
Det mesta är sålunda på plats för en positiv börsutveckling i Sverige, men liksom i USA och Europa finns det i Sverige behov av en paus/rekyl. Vi är fortfarande inne i en säsongsmässigt svag börsperiod, mjuklandningen i USA är inte självklar, rapportperioden för Q3 och det amerikanska presidentvalet närmar sig, så det går tyvärr inte att slappna av och ta vidare uppgång för given, men förutsättningarna för en sådan ser lovande ut.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management