God chans för uppgång när krutröken lagt sig

Vi skrev föregående vecka att vi befann oss i en tydlig börsoro, men vår grundläggande inställning var att vi inte stod inför en ny större börsnedgång som under våren även om man borde ha hög beredskap för fortsatt svaga kurser under ytterligare en tid.  Det fanns en klart god möjlighet att både återhämtningen för konjunkturen kunde överraska positivt och att ett vaccin blev tillgängligt under kommande år. Vi var fortsatt försiktiga, men såg svaghet på börsen mer som köp-än säljläge.

Samma dag (föregående torsdag) som det senaste veckobrevet publicerades var indikationen före börsöppningen en nedgång på den svenska börsen på runt 1,5 % efter att USA kvällen innan fallit med hela 3,5 %. Det var därmed sannolikt att den påbörjade nedgångsfasen skulle fortsätta söderut.

Det blev dock bara en högst modest nedgång vid öppningen på runt 0,5 % och dagen slutade på en ännu lägre minussiffra. Dagen därpå (föregående fredag) testades torsdagens lågpunkt av marknaden, men dagen slutade med ett plustecken i symbios med ett likartat beteende både i USA och i Europa.

En genuint svag marknad brukar inte uppvisa denna form av ”motsträvigt” beteende och det var därför sannolikt att köparna redan efter lite mer än en veckas nedgång började vädra morgonluft, vilket med önskvärd tydlighet visades under måndagen och tisdagen innevarande vecka med en uppgång på över 3 %.

Trots frågetecken om utgången i det amerikanska presidentvalet och den fortsatt höga virusspridningen så har både den svenska och de globala börserna visat överraskande styrka i en miljö med flera osäkerhetstecken.

Ett viktigt skäl för denna utveckling är att investerarkollektivet trots skärpta pandemirestriktioner som nattliga utegångsförbud, stängda restauranger och barer och ett begränsat nationellt resande konstaterar att nedstängningen inte alls är lika total och drastisk som under våren. Flertalet skolor, fabriker och kontor kommer hålla öppet och den politiska ledningen är tydliga med att förklara att inverkan på ekonomin ska minimeras.

Ett annat skäl för den nyvunna börsoptimismen är att möjligheten att ett fungerande vaccin ska kunna vara i produktion redan vi årsskiftet nu är plausibelt. En vaccinstudie ledd av Astra Zeneca och Oxforduniversitetet kan resultera i ett vaccin som är klart för distribution före jul, enligt uttalanden från Oxfords chefsforskare Andrew Pollard. Amerikanska Pfizer och tyska Biontech har ett samarbete som liknar Astra Zeneca och Oxford och det är dessa två studier som ligger allra längst framme.

Självklart är det ingen som förväntar sig att någon större andel av jordens befolkning ska vara vaccinerade mot Covid – 19 före årsskiftet, men möjligheten att ett fungerande vaccin de facto kan vara verklighet inom kort räcker långt för att skapa optimism och framtidstro bland placerarna.

Skäl nummer tre för de stigande börskurserna är att marknaden ser både för och nackdelar med Biden och Trump. Biden har t.ex. utlovat ett omfattande stimulanspaket, men det blir svårt att genomföra om republikanerna styr senaten. Å andra sidan innebär ett republikanskt övertag i senaten att de skattehöjningar för företag som demokraterna vill genomföra får mindre sannolikhet att komma till stånd.

Ett fjärde skäl för veckans börsuppgång är att de ekonomiska inköpschefsindex för oktober som publicerades i början av veckan generellt sett visade starka siffror och en bättre konjunkturell återhämtning än förväntat, vilket fick verkstadsaktierna att repa nytt mod efter kännbara nedgångar förutvarande vecka.

Några dagars optimism innebär dock inte allt är frid och fröjd och att börskurserna nu ohämmat kommer att rusa uppåt. Om vi studerar Tyskland och Europa i sin helhet så bröt kurserna, under andra hälften av oktober, ut på nedsidan av de tradingintervall som varit gällande ända sedan början av juni.

Nu försöker kurserna bryta upp och tillbaka in i dessa intervall underifrån (se diagram), vilket innebär att det ur en beteendevetenskaplig ståndpunkt finns ett betydande latent utbud som behöver byta händer innan dessa börser har realistiska förutsättningar att på allvar vända uppåt.

Vad gäller USA (S&P 500) så ser förutsättningarna bättre ut då någon massiv utbudsnivån på ovansidan inte existerar, men däremot vore det förvånande om det inte sker vinsthemtagningar efter flera procents uppgång på bara några dagar.

När krutröken har lagt sig efter valet och bilden klarnat avseende vaccin, konjunkturutveckling, stimulanspaket och pandemin ser vi dock en god sannolikhet att både USA och Europa kan göra ett seriöst försök att passera de senast uppnådda toppkurserna. Samma resonemang gäller för den svenska börsen, vilket innebär att OMXS30 mycket väl kan ha nått upp till årshögsta, dvs. 1900 punkter (nu 1795) före årsskiftet.

C-G Gyllenram, Ability Asset Management

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier

Categories