Kan det bli en sommaruppgång på den svenska börsen…?

Vi skrev för två veckor sedan att vi hade kvar vår grundläggande positiva syn på börsutvecklingen i Sverige, men med hänsyn till de svaghetstecken vi då såg i USA och med risk för stigande räntor blev vi tillfälligt mer försiktiga, drog ned börsexponeringen ett par snäpp och ökade likviditeten till en bekväm nivå med beredskap för en möjlig rekyl på några procent. Kom det lugnande inflationsstatistik från USA och långräntorna började dra sig söderut igen kunde dock marknaden snabbt repa nytt mod.

Börsen (OMXS30) ligger bara marginellt lägre än för två veckor sedan och den möjliga rekyl vi befarade har uteblivit medan marknaden sakta har glidit något nedåt från toppläget i mitten av maj. Även om indexet som helhet har varit relativt stillsamt så har det varit markanta svängningar på daglig basis och rörelserna för enskilda aktier har i vissa fall varit påtagliga.

Om vi lyfter på huven ser vi flera intressanta tendenser. Verkstad är ingen enhetlig bransch, men ABB, Alfa och Atlas befinner sig i långsiktigt positiva trender. Efter en flera månaders sidledes rörelse med periodvis hög volatilitet utmanar nu även Assa Abloy för sjätte gången årshögsta och förefaller denna gång har möjlighet att lyckas bryta uppåt.

Boliden, Epiroc och Sandvik uppvisar över en längre tidsperiod ingen uppenbar samvariation, men sedan kopparpriset i februari börjat röra sig uppåt är korrelationen tydlig. Kopparpriset sätter tonen, Boliden följer nästan slaviskt i fotspåren medan Epiroc och Sandvik följer med i svängningarna om dock i mindre grad. Koppar och de tre aktierna har fått erfara kännbara rekyler på sistone, men om kopparprisets nedgångsfas håller på att ebba ut (vilket vi tror) är dessa aktier värda att bevaka.

Det klart tveksamt om Autoliv, Volvo Cars, Volvo AB och SKF kan infogas i samma gruppering, då deras verksamhet och inriktning är disparat om dock i varierande grad fordonsinriktad, varför vi nöjer med att notera att samtliga fyra visar svaghet och för Autoliv, Volvo Car och SKF är denna påtaglig.

Storbankerna har inte rosat marknaden i år. Handelsbanken har utvecklats klart sämst, men även om Nordea, Swedbank och SEB alla visar ensiffriga uppgångar så har de inte varit särskilt gynnsamma att äga och alla har i varierande grad rört sig sidledes de senaste månaderna. Vi ser SEB som flockledaren med ett beteendemönster som ånyo testar årets toppnivå med en allt mer trendande tendens samtidigt som Handelsbanken verkar försöka bryta upp från sin bottenfas.

Efter en tydlig knäck nedåt av den amerikanska tioårsräntan från slutet av april till mitten av maj, skapade uttalanden från medlemmar i Federal Reserve att det kan behövas ytterligare räntehöjningar för att stävja inflationen ränteoro. Därefter har den amerikanska långräntan rört sig som en jojo med snabba upp-och nedgångar i symbios med publicerade inflationssiffror.

Den psykologiskt viktiga nivån är runt 4,30 %, då denna har varit svårforcerad vid både upp- och nedgångar. Nu ligger tioårsräntan vid 4,23% och fortsätter den tydligt ned under 4,20% så har räntan börjat trenda nedåt, vilket är vad börserna i USA hoppas på och har tagit ta ut i förskott.

S&P och Nasdaq befinner sig i positiva om än i något överköpta trender och det är ånyo ”Big Seven” som håller USA under armarna. Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia och även Tesla är stabila eller rör sig norrut. Att Apple efter att ha pendlat i ett brett tradingintervall sedan våren 2023 nu under smått explosiva former har brutit detta intervall på uppsidan är inte minst viktigt för den positiva riktning som S&P 500 och Nasdaq uppvisar.

I Europa har det mycket oväntade nyvalet i Frankrike skapat stor politisk oro och nervositet på den franska marknaden, vilket smittar av sig på övriga Europa. Europa som helhet liksom Sverige lyckades inte under gårdagen visa fortsatt styrka utan i stället tappade hela onsdagens uppgång.

När vi studerar den svenska börsen visar de flesta verkstadsbolag en positiv bild liksom storbankerna och även andra tungviktare som Astra, H&M, Hexagon och Investor indikerar positiv riktning. Därtill ser vi ett ökat intresse för småbolag, nedåtgående långräntor och ett kopparpris som verkar bottna ut. USA är positivt och när en stor andel av investerarkollektivet förfaller inställt på rekyl är det inte ovanligt att det blir tvärtom.

Gårdagens svaghet i både Sverige och Europa inger viss oro och vill inte se att dessa marknader följer Frankrike i fotspåren och distinkt bryter sina nuvarande tradingintervall på nedsidan. Väger vi samman alla ovanstående faktorer ser vi dock en högre sannolikhet för börsuppgång i Sverige än för fortsatt svaghet och vi sticker därför ut hakan och tror på en positiv sommarbörs.

C-G Gyllenram

Ability Asset Management

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier