Vi skrev föregående vecka att om den svenska börsen (OMXS30) började röra sig sidledes eller under någorlunda ordnade och lugna former drog sin nedåt mot bottennivån 1900 punkter så indikerade detta en möjlig långsiktig bottenkänning.
Vi tog ingen utvecklingen för given, men krigets effekter var svåröverskådliga, den svenska börsen hade brutit ut nedåt från en långvarig toppformation, inflationstrycket tilltog, den amerikanska räntan trendade uppåt och Ryssland flaggade för fortsatt brutal krigsföring.
Även om vi hade justerat upp vår börsexponering, så var vi därför än så länge fortsatt bekväma med att ha en låg risknivå, studerade marknaden lugnt och metodiskt och inväntade de attraktiva köptillfällen, som efterhand skulle utkristalliseras.
Till skillnad från Europa så hade S&P 500 i USA inte brutit sitt tradingintervall på nedsidan föregående vecka även om bottennivån i detta intervall hade utmanats flera gånger. Marknaden spjärnade envist emot och köparna hade hittills varit villiga att bli offensiva så fort index noterades under 4200 punkter.
Den amerikanska börsen och dollarn har fått status som en säker hamn i dessa oroliga tider, men frågan var om USA kunde hålla emot säljtrycket. Om S&P 500 liksom Europa bröt nedåt från sin toppformation, så var sannolikheten hög för en ny och global nedgångsfas.
Så sent som i måndags kväll såg den amerikanska börsutvecklingen påtagligt oroande ut. Efter att ha börjat handelssessionen med ett tydligt plustecken vände marknaden senare under kvällen nedåt och stängde på minus och nära dagslägsta nivåer. I detta läge fanns det en överhängande risk att världens i särklass största och viktigaste börs till slut höll på att kapitulera för säljtrycket. Om den tydligt föll igenom den psykologiskt betydelsefulla nivån runt 4200 punkter kunde detta resultera i en utförsäljningsvåg som vi tidigare fått bevittna i Sverige, Europa och Asien.
Oron för att detta skulle inträffa visade sig tydligt vid tisdagens handel i Europa, som öppnade med ett kännbart minustecken under hög volym i rädsla över en sannolik nedgång i USA. Framåt eftermiddagen då USA mot förmodan istället indikerade en plusöppning eliminerade dock både Sverige och Europa sina minustecken.
Istället för att falla så steg S&P 500 kraftigt under tisdagskvällen och inte minst tekniktunga Nasdaq där flera hårt nedtryckta tillväxtbolag studsade upp markant. USA:s överraskande och starka positiva utvecklingen tillsammans med kinesiska besked om nya stimulanser och lättade regleringar samt stigande förhoppningar hopp om en förhandlingslösning och ett eldupphör i Ukraina fick Sverige och Europa att stiga kraftigt under onsdagen.
I USA var det ny dramatik att vänta på onsdagskvällen när den amerikanska centralbanken skulle lämna räntebesked. Inför beskedet rådde det fortsatt optimism med tydligt stigande börskurser i USA, som dock vändes till ett minus i samband centralbankschefen Jerome Powells besked. Efter närmare analys av beskedet steg dock humöret snabbt igen och S&P 500 slutade med ett plus på över 2%.
Powell höjde precis som väntat räntan med 0,25 procentenheter, men det som tillfälligtvis fick marknaden på dåligt humör var de prognosticerade höjningarna av räntan från tre till sju tillfällen under 2022 och med ytterligare fyra höjningar under 2023. När centralbanken trots detta räknade med en god tillväxt de kommande två åren och att inflationen skulle falla tillbaka under andra halvan i år var det dessa positiva besked som aktörerna tog fast på.
Putin hade kalkylerat med en enkel och bekväm seger över Ukraina som skulle ge honom ökad makt och inflytande. Nu har han istället fört den ryska ekonomin tillbaka 30 år i tiden och har målat in sig i en mycket svårmanövrerad position. Hur en lättkränkt och hämndlysten psykopat kan komma att agera i denna situation är det stora hotet mot världen och börsutvecklingen.
Att den svenska börsen bara backade några tiondelar under gårdagen efter onsdagens rusning ser vi som ett styrketecken, men det är definitivt för tidigt att blåsa faran över och ta vidare uppgång för given.
Med hänsyn till den styrka som de amerikanska börserna uppvisar är vi dock försiktigt positiva till den kommande börsutvecklingen. Utdelningssäsongen börjar med SEB:s bolagsstämma redan på tisdag och sedan rullar pengaregnet in över börsen ända till mitten av maj. Under normala omständigheter brukar detta vara en av de bästa perioderna att vara investerad på marknaden, men tills kriget i Ukraina kommer närmare en lösning kommer osäkerheten vara stor.
Vi har ökat börsexponeringen och vill tal del av årets osedvanligt attraktiva utdelningar, men dansar nära utgången och är beredda att mycket snabbt ånyo öka likviditeten och minska risknivån.
C-G Gyllenram
Ability Asset Managemnet