Vi skrev föregående vecka att vi aldrig tar något för givet och inte minst gäller detta i samband med rapportperioder, men vi hade blivit ett par snäpp mer positiva till börsutvecklingen i både USA och Sverige, fortsatt att nyttja kassan för att skapa en bred och välstrukturerad portfölj och skulle inte bli förvånade om rapportperioden överraskade positivt med nya årshögsta som resultat.
Vi noterade vidare att det ovanför indexnivån 2200 punkter (OMXS30) fanns ett tydligt latent utbud och att det var logiskt att marknaden orkade upp till något över denna nivå innan säljarna/utbudet skulle föröka bromsa uppgången. För att marknaden skulle visa genuin styrka behövde index med kraft, volym och med understöd från positiva omvärldsfaktorer bryta upp, igenom och förbi detta latenta utbud och utmana årshögsta runt 2300.
Nästa slutsats var att både den breda USA marknaden, S&P 500, och teknikorienterade Nasdaq Composite befann sig i utdragna bottenfaser – som hade varit i kraft ända sedan maj förgående år – och att dessa marknader föreföll samla kraft för att börja trenda uppåt.
Nu när rapportperioden både i Sverige och USA har nått zenit verkar det som om ovanstående analyser har fallit väl ut, men framförallt avseende USA är det för tidigt att ta vidare uppgång för given.
När vi detaljstuderar beteendemönstret för OMXS30 kan vi notera ett beteende som vi benämner ”den nervösa punkten i balanspunkten”, vilket brukar indikerar att sannolikheten ligger på uppsidan. Från den 14 till den 25 april var volatiliteten påfallande låg för storbolagsindex och det bet sig fast/konsoliderade runt 2250 punkter. Detta är en svårforcerad utbudsnivå som marknaden under innevarande år försökt passera fem gånger utan att lyckas.
Det finns mycket nervositet och osäkerhet i investerarkollektivet i samband med rapportperioder och denna förstärks när börsen gör på stället marsch runt en viktig psykologisk indexnivå. I dessa kurslägen försöker aktörerna intensivt finna ut den kommande färdriktningen för börsen och blir lätt emotionella.
När det snäva och kortvariga tradingintervallet, dvs. balanspunkten runt 2250 punkter plötsligt bröts på nedsidan och index tappade över 1% i början av onsdagens handel blev nervositeten påtaglig med ett snabbt ökande säljtryck. För att uttrycka det cyniskt så ”skakades de svaga händerna ut” och om det finns ett underliggande köptryck i marknaden brukar nedgången återhämta sig snabbt, vilket var just det som skedde senare under onsdagen.
När den svenska börsens i särklass värdemässigt största bolag, dvs. Atlas Copco, i går levererade en utomordentligt stark rapport med en kraftfull uppgång som följd fick vi den nödvändiga och positiva katalysatorn för fortsatt börsuppgång. Marknaden steg till 2284 punkter under mycket god volym och vi anser därmed att den svenska börsen nu med hög sannolikhet har etablerat en långsiktigt positiv trend även om resan norrut lär bli krokig och volatil.
S&P 500 liksom Nasdaq har i det närmaste gjort på stället marsch under hela april och också bildat positiva balanspunkter, dvs. kortvariga och snäva tradingintervall med låg volatilitet i den över delen av de rådande bottenformationerna.
Vi ser det som troligt att nedgången på runt 1,5% i tisdags liksom tappet i Sverige i onsdags var ”den nervösa punkten i balanspunkten” men det krävs att S&P 500 med kraft och volym stiger 100 punkter till från 4100 till 4200 och därmed med besked bryter upp från sin långvariga bottenfas. Motsvarande nivå för Nasdaq Composite är 12 200 punkter och kanske måste vi invänta rapporten från teknologigiganten Apple på tisdag innan vi vet om USA har börjat trenda uppåt, men Apple ser ut att kraftsamla för vidare uppgång även om osvuret är bäst.
Den resterande delen av den amerikanska rapportperioden, inflationsutvecklingen och centralbankens kommande räntebesked är avgörande faktorer för den långsiktiga börsutvecklingen i USA. Tioårsräntan förefaller befinna sig i en toppformation och S&P 500 i en bottenformation och om tradingintervallet för räntan tydligt bryts på nedsidan är detta ytterligare en möjlig katalysator för en mer varaktig börsuppgång.
Vi har successivt blivit mer positiva till börsutvecklingen i Sverige och kassan är fullt utnyttjad. Nu börjar processen att göra justeringar i portföljen för att försöka skapa en så optimal struktur som möjligt baserat på de presenterade rapporterna. Den så förväntade lågkonjunkturen verkar än så länge lysa med sin frånvaro och räntetoppen kommer allt närmare, varför mer verkstad, mindre bank och fler amerikanska innehav förefaller som en gynnsam samansättning.
C-G Gyllenram/ Tony Ugrina
Ability Asset Management