Vi skrev före påsk att det på kort sikt framstod som fullt möjligt att den svenska börsen (OMXS30) kunde fortsätta att treva sig ytterligare uppåt, men vi ansåg att det fanns för mycket osäkerhet och frågetecken för att vara offensiv på köpsidan.
Tills bilden utkristalliserats och klarnat valde vi att vara försiktigt positiva med innehav av nedtryckta svenska storbanker, stabila och defensiva aktier samt väl valda innehav inom verkstadssektorn plus en anständig kassa.
Vi noterade vidare att en majoritet av de placerare som hade köpt aktier från den andra januariveckan och framåt och behållit dessa samtidigt hamnade med förlust på sina innehav när index (OMXS30) föll under 2200 punkter i mitten av mars.
Detta innebär att det ovanför denna indexnivå finns ett tydligt latent utbud och det var logiskt att marknaden orkade upp till något över denna nivå innan säljarna ånyo kom i majoritet. I snart två veckor har nu börsen gjort på stället marsch och pendlar just runt 2200 punkter i väntan på att den långsiktiga färdriktningen ska utkristalliseras.
För att marknaden ska visa genuin styrka behöver index med kraft, volym och med understöd från positiva omvärldsfaktorer bryta upp, igenom och förbi detta latenta utbud och utmana årshögsta runt 2300 (nu 2225). Det är den annalkande rapportperioden som framförallt kommer avgöra marknadens färdriktning och det är sunt att i nuvarande börsläge inte peka med hela handen och uttrycka sig kategoriskt.
I Sverige smygstartar rapportsäsongen på måndag med bl.a. Creades och på tisdag öppnar Ericsson böckerna. Det är dock först under sista veckan i april som flodvågen av rapporter översvämmar marknaden.
Det vi kan vara fullkomligt säkra på är att de nästkommande veckorna på den svenska börsen inte kommer att vara tråkiga. Man upphör aldrig att förvånas hur mycket och hur snabbt börsens största och mest välanalyserade bolag kan svänga när ny och framför allt oväntad information kommer på bordet.
Det är lockande att försöka förutspå hur de enskilda bolagen ska reagera när siffrorna släpps, men i år är detta svårare än någonsin. Det blir alltid ömsom vin och ömsom vatten när rapporterna publiceras och marknaden skakar hand med verkligheten.
USA har utvecklats sämre än både Europa och Sverige sedan föregående års bottenläge, men har i år fått draghjälp av giganterna Apple, Google och Microsoft vilket hållit börsen under armarna. Med hänsyn till detta är det inte förvånande att teknikorienterade Nasdaq under innevarande år haft en mer positiv utveckling än breda S&P 500.
Det är fullt möjligt att både S&P 500 och Nasdaq Composite befinner sig i utdragna bottenfaser, som har varit i kraft ända sedan maj förgående år, och nu samlar kraft för att börja trenda uppåt. Vi är dock inte där ännu och rapportperioden, inflationsutvecklingen och centralbankens kommande räntebesked är avgörande faktorer för den långsiktiga börsutvecklingen i USA.
När vi studerar utvecklingen för de amerikanska två- och tioåriga räntorna är det svårt att få något annat intryck än att beteendemönstren ser ut som toppformationer, men osvuret är än så länge bäst. Det råder dock en perfekt inverterad korrelation mellan börsen och räntan, dvs. när räntan går ned så går börsen upp.
Tioårsräntan förefaller sålunda befinna sig i en utdragen toppformation och S&P 500 i en utdragen bottenfas, men det är ränteutvecklingen som håller i styråran och först när toppformation/tradingintervallet för räntan tydligt bryts på nedsidan lär S&P 500 inleda en mer varaktig börsuppgång.
Förutom delårsrapporterna, inflationen och ränteutvecklingen finns det skäl att hålla nogsam uppsikt över utvecklingen för de konjunkturkänsliga råvarorna olja och koppar som bägge visar tydliga indikationer på att stå inför uppgångsfaser.
Det är i dagsläget svårt att ha en tydlig åsikt om den kommande riktningen för den svenska börsen med de frågetecken som ränte-, valuta-, råvaru- och konjunkturutveckling skapar. Lägger vi därtill osäkerheten rörande rapportperioden finns det skäl att vara ödmjuk i sin uppfattning.
Vi tar aldrig något för givet, men väger vi samman alla ovanstående faktorer och indikationer har vi blivit mer positiva till börsutvecklingen och har nyttjat del av kassan för att köpa nedtryckta kvalitetsbolag inom framförallt inom bygg, fastighet och konsumtion.
Med hänsyn till rapportsäsongen och kommande räntebesked har vi dock torrt krut kvar till förfogande som kommer nyttjas om den svenska och amerikanska börsen i symbios visar styrka och positiv utveckling.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management