Marknaden skakar hand med verkligheten

Vi skrev föregående vecka att beteendemönstret på den svenska börsen såg bättre ut än för både USA och Europa och att det stora inslaget av verkstadsbolag var en tydlig förklaring till den svenska börsens goda förutsättningar. Med bara någon vecka till rapportperioden och mindre än en månad till presidentvalet kunde man inte ta något för givet, men med denna brasklapp i bagaget såg vi en god möjlighet att den svenska börsen (OMXS30) med stöd av positiva rapporter efterhand kunde lyfta upp och förbi 1900 punkter (då 1839 och nu 1841).

I Sverige smygstartar rapportsäsongen denna vecka med Castellum och Kinnevik idag samt Getinge och Sandvik på fredag. Det är dock först under andra halvan av kommande vecka som flodvågen av rapporter i det närmaste översvämmar marknaden.

Det vi kan vara fullkomligt säkra på är att de nästkommande veckorna på den svenska börsen inte kommer att vara tråkiga. Fastän undertecknad varit med om över 140 rapportperioder blir man ändå varje gång förvånad hur mycket och hur snabbt börsens största och mest välanalyserade bolag kan svänga när ny och framförallt oväntad information kommer på bordet.

Det blir alltid ömsom vin och ömsom vatten när rapporterna publiceras och marknaden skakar hand med verkligheten. Hur lockande det än är att försöka förutspå hur de enskilda bolagen ska reagera när siffrorna släpps är vår tydliga erfarenhet att det närmast är ett lotteri att försöka sig på denna övning, varför vi medfarna av tidigare försök undviker att delta i denna gissningslek.

Detta innebär inte att det inte kan finnas goda förtjänstmöjligheter de kommande veckorna. Det brukar alltid bli svårförståeliga och överdrivet negativa kursreaktioner i vissa bolag och om nedgången blir brutal, men samtidigt kortvarig kan det uppstå mycket intressanta möjligheter att köpa kvalitetsaktier till reapris.

Börsrekylen som inträffade i USA under september är nu i det närmaste återhämtad i sin helhet och detta kan härledas till att teknologigiganterna med Amazon i spetsen med understöd av Apple, Facebook, Google och Microsoft har tagit tillbaka hela eller betydande delar av sina senaste nedgångar.

Vi ser även att andra teknologi/digitalbolag som Netflix, Qualcomm och Texas visat framfötterna i harmoni med cykliska bolag som Catepillar och Paccar. Adderar vi sedan även styrkan i konsumtionsbolag som McDonalds, Pepsi och Walmart så framstår uppgången som välunderbyggd och logisk.

Vi hade dock väntat oss att klättringen tillbaka mot årshögsta för S&P 500 skulle sprida en tydligare global optimism. Vi ser detta till viss del i Asien, men i mindre grad i Europa. Efter en veckas stängning i Kina på grund av helgdagar studsade denna marknad upp med över 3 % och ligger nu inte långt från årshögsta. Vi ser samma positiva tendenser i Japan som konsoliderar runt årets toppnivåer och även Sydkorea, men inte minst Indien visar ett remarkabelt momentum.

Europabörserna som helhet befinner sig på samma nivå som i början av juni och har de senaste fyra månaderna pendlat i ett ovanligt regelbundet tradingintervall. I slutet av september noterade vi en förhöjd risk att Stoxx 600 kunde bryta sitt intervall på nedsidan, men styrkan överraskade och indexet har haft förmågan att röra sig från botten till toppen av intervallet, dvs. rörelse på 5-6%.

Lite beroende på hur man räknar så har Europa vid minst åtta tillfällen försökt bryta upp och förbi det påtagliga utbud som återfinns i toppen av intervallet. Det sista ”utbrottsförsöket” inträffade så sent som i tisdags, men oro för den ökade spridningen av Covid 19, främst i Italien, Frankrike och Storbritannien satte käppar i hjulet.

Den italienska börsen stängde dock aningen på plus under gårdagen, Frankrike på minus 0,12 % och den spanska börsen, som haft en bedrövlig utveckling visar försiktiga positiva indikationer. Beteendemönstret för Tyskland är likartat som för Europa som helhet, men Tyskland hade vid början av juni återhämtat nedgången i betydligt större utsträckning.

Det återstår runt 20 % innan Europa inklusive Tyskland är uppe på nivåerna före Covid 19. Fallrisken från nuvarande nedpressade nivåer bör dock vara klart begränsad, men det behövs en eller flera katalysatorer som en positiv rapportsäsong och inte minst begränsad virusspridning och ett fungerande vaccin för att detta ska bli verklighet.

De kommande två veckorna är det framförallt rapportperioden som kommer styra utvecklingen i Sverige (OMXS30), men självklart kommer även presidentvalet i USA och spridningen av Covid 19 att påverka börsutvecklingen. I samband med rapportperioder är det snudd på tjänstefel att peka med hela handen innan bilden klarnat, men vår grundinställning är som tidigare att börsen sannolikt strävar mot högre höjder.

C-G Gyllenram, Ability Asset Management

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier