Närmar vi oss bottenkänning på den svenska börsen…?

Vi skrev föregående vecka att vi i rådande läge såg en slagig och volatil svensk börs framför oss där ”stockpicking” blev allt viktigare och att detta märktes tydligt, då den breda svenska börsen samt småbolagsindex utvecklades klart sämre än storbolagsindex (OMXS30).

Den starkaste sektorn på börsen var storbankerna som alla befann sig i klart positiva trender och som drog fördel av stigande räntor medan den svagaste sektorn var fastigheter som missgynnades av ränteläget.

Bank och verkstad utgör stommen i OMXS30, varför detta index har förutsättningar att vara mer stabilt än den breda marknaden. För att den svenska börsen som helhet skulle lyfta behövdes dock positiva omvärldssignaler och i det rådande läget fokuserade vi därför på svenska storbolag i positiva trender, med likviditet på en bekväm nivå och med beredskap att bli mer offensiva om börsbilden indikerade att förnyad styrka var sannolik.

Storbankerna fortsätter att visa relativ styrka, spjärnar emot den allmänna svagheten och lockar med attraktiva utdelningar där Swedbank går ex. kupong redan den 27/3 med en utdelning som innebär en direktavkastning på över 8%. Flera verkstadsbolag av framför allt cyklisk karaktär börjar också streta emot på nedsidan medan fastighetsbolag som Balder, Castellum och Catena fortsatt befinner sig i negativa trender med nyligen noterade årslägsta.

I början av januari 2021 kostade en dollar 8,20 svenska kronor (SEK) och därefter påbörjades en kronförsvagning som kulminerade hösten 2022 med ett dollarpris på 11,50 SEK. Därefter har USD/SEK under hög volatilitet pendlat i ett brett tradingintervall mellan runt 10,20 SEK till 11,30 SEK.

Kronan har dock sedan början av februari visat alltmer styrka mot dollarn och har utmanat bottennivån i intervallet genom att noteras till som lägst 9,97 SEK.   Det hade varit förvånande om kronförstärkningen inte mötte motstånd runt de senaste årens lägstanivå och den pågående uppstudsen är en fullt naturlig och marknadsmässig reaktion. Om kronan ånyo börjar visa styrka mot dollarn och verkligen lyckas bryta förbi och under den psykologiskt svårforcerade motståndsnivån vid 10,00 SEK skulle detta indikera ett sannolikt och långsiktigt trendbrott till kronans fördel.

Den långsiktiga trenden för amerikanska S&P 500 (definierad som ett tvåhundra dagars glidande medeltal) var föregående vecka mycket nära att brytas efter att ha utmanats flera dagar i rad. Svaghetstecknen var tydliga med fyra misslyckade försök att passera ”all time high” samtidigt som bottennivån i det flera månader långa tradingintervallet var på väg att fallera.

Trendbrottet skedde som förväntat och med kraft och volym föregående fredag. Under gårdagen blev nedgången -1,39% och indexet befinner sig därmed på samma nivå som i juni 2024 och har tappat över 10% från årshögsta den 19/2.

Nasdaq 100 med ett tyngre inslag av ”Big seven” har tappat runt 14% från toppen där tidigare stabila Apple och Meta (Facebook) nu uppvisar påtaglig svaghet med fall på 3,35% respektive 4,65% under gårdagen. Alphabet (Google), Amazon och Microsoft fortsätter att glida nedåt medan Nvidia och Tesla efter sina tidigare och kraftiga fall försöker spjärna emot på nedsidan.

Vänder vi blicken mot Tyskland, det europeiska storbolagsindexet Europe Stoxx 50 och den breda marknaden Europe Stoxx 600 börjar dessa index efter nedgången i början av veckan ånyo att spjärna emot den amerikanska svagheten, befinner sig i fortsatt positiva trender och uppvisar ett klart positivare beteendemönster än de amerikanska indexen.

Oljepriset (Brent) fortsätter att utmana treårslägsta runt 69 dollar, men nedgången möter efterfrågan vid denna nivå, vilket inte är förvånande då priset mer än halverats sedan toppnivån vid 135 dollar i samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Dagens kopparpris ligger bara något över priset för tjugo år sedan och har sedan dess pendlat under påfallande hög volatilitet i ett påfallande långt tradingintervall. Den konsolideringsfas som priset bildade i den över delen av intervallet har resulterat i ett utbrott uppåt från intervallet och med hänsyn till att koppar är den viktigaste industriella metallen, nödvändig för det globala elektrifieringstrenden och essentiell för upprustningen är sannolikheten hög för vidare uppgång.

Den globala finansiella bilden är påtagligt komplex med en kontinuerlig risk för ”svarta svanar” där den amerikanska statsapparaten nu riskerar en möjlig nedstängning av i helgen, om det inte sker en budgetöverenskommelse.

Trumps ständiga irrationella agerande är klart oroväckande, men de europeiska och den svenska börsen visar imponerande motståndskraft trots tullhotet mot Europa och att S&P 500 nu befinner sig i en negativ primärtrend. Även viktiga asiatiska marknader med Kina i spetsen liksom Brasilien och Indien visar liknande positiva tendenser.

Vår slutsats är att Sverige och Europa mycket väl kan vara nära bottenkänning och att det börjar bli köpläge på dessa marknader. Vi tror dock inte på en hastig och snabb uppgång utan att dessa börser kommer at få arbeta sig uppåt i sin strävan norrut och att omsorgsfull stockpicking är essentiellt.

 

C-G Gyllenram

Ability Asset Management

 

 

 

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier