Vi skrev föregående vecka att det fanns mycket osäkerhet att ta hänsyn till och att den svenska börsen ända sedan mars föregående år hade rört sig i ett tradingintervall under volatila former, vilket fått investerarkollektivet att pendla mellan hopp och förtvivlan.
Med hänsyn till vår positiva syn på framför allt Europa och att den pågående svenska rapportperioden hade uppvisat en positiv underton, såg vi dock en klart god sannolikhet att den svenska börsen äntligen kunde bryta upp från sitt tradingintervall, påbörja en tydlig uppgångsfas, börjar trenda uppåt och följa Europa i fotspåren.
Det beteende vi ville se för att behålla en positiv inställning var att den svenska börsen bildade vad vi kallar för en balanspunkt, dvs. att uppgången bet sig fast i toppen av intervallet, tog en paus, konsoliderade en tid under minskad volatilitet, vädrade ut överköptheten och kraftsamlade inför en uppgångsfas.
Den fråga vi ställde oss föregående vecka – och som i högsta grad är aktuell och viktig – var om det äntligen är dags för en klassisk köpsignal och en tydlig uppgångsfas på börsen? För att detta ska inträffa krävs dock att marknaden med kraft och volym bryter uppåt från sitt intervall och bekräftar att en positiv trend verkligen har etablerats.
Föregående fredag framstod detta scenario som klart plausibelt, men efter att Trump under helgen presenterade sitt drastiska tullutspel öppnade börsen i måndags med en tydlig nedgång och det framstod som vår positiva syn på börsutvecklingen kunde varit förhastad och felaktig.
Trumps agerande skapade en inte försumbar risk att den svenska börsen skulle falla tillbaka in sitt långvariga och trista tradingintervall och fortsätta göra på stället marsch eller börja glida nedåt. När Trump mildrade sitt hot om tullar repade börserna Europa mod med Sverige i spåren och skillnaden i kursutveckling är nu markant mellan Europa och USA till Europas fördel.
Den breda marknaden S&P 500 i USA fortsätter att röra sig sidledes även om det finns en positiv underton i beteendemönstret med en anpassning till den underliggande uppåtriktade kurstrenden.
Alphabet (Google) presenterade en rapport som var en tydlig besvikelse, Amazon rörde sig uppåt inför sina siffror, men svagare prognoser än förväntat indikerar en nedgång på runt fyra procent i dagens handel, Apple gör på stället marsch, Meta (Facebook) trendar uppåt, Microsoft försöker återhämta sig efter sitt rapporttapp, Nvidia studsar uppåt efter att ha utmanat sin långsiktigt positiva trend medan Tesla visar svaghet efter dåliga försäljningssiffror i Europa.
Utvecklingen både för S&P 500 och Nasdaq speglar ovanstående kursutveckling medan värdebolagsorienterade Dow Jones strävar uppåt och småbolagsindexet Russel 2000 förefaller kraftsamla för uppgång.
Om vi går österut visar den kinesiska börsen en viss positiv tendens liksom Sydkorea medan Japan är påfallande tråkig. Bland andra globala börser uppvisar Australien, Brasilien och Indien positiva tendenser och som helhet har den globala börsbilden utanför USA och Europa förbättrats.
Som vi skriver i rubriken så är det uppenbart att det är Europa som nu har den kursmässiga ledartröjan på sig och Tyskland fortsätter att vara starkast, men nästan alla europeiska börser visar framfötterna där Frankrike och Spanien imponerar. Bredden och styrkan på de europeiska börserna är tydlig och i år finns det en god sannolikhet att Europa börsmässigt tar revansch på USA.
För en svensk placerare behöver dock den senaste tidens markanta kronförstärkning mot både dollarn och euron tas i beaktande. Under innevarande vecka så har kronan mot euron stärkts från 11,50 till runt 11,30 och för dollarn från 11,30 till runt 10,90. Detta är en förstärkning som inte har setts på länge, och där de markant fallande långräntorna i USA och Europa medan Sverige spjärnar emot på grund av stigande inflation kan vara en del av förklaringen.
Idag når den svenska rapportperioden zenit och den sammanlagda bilden är att det har varit mer vin än vatten och att de publicerade rapporten ger stöd för en positiv syn på den kommande svenska börsutvecklingen.
De ständiga utspelen från Donald Trump gör att risken för ”svarta svanar”, dvs. obehagliga överraskningar har ökat markant och utspel om eventuella kännbara tullar mot EU skulle skapa förnyad nervositet på börserna.
I måndags såg det ut som att det positiva beteendemönstret på den svenska börsen kunde skulle slås sönder på grund av den negativa börsutvecklingen, men marknaden har visat motståndskraft och kommit tillbaka. Det lär nu behövas en andhämtningspaus, men om vi slipper de ”svarta svanarna” så ser förutsättningarna klart goda ut att den svenska börsen efter nästan ett års intervallpendlande kan inleda en tydlig uppgångsfas och följa efter Europa uppåt.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management