Vi skrev föregående vecka att med stöd av storbankerna och ett antal stabila storbolag fanns det möjlighet för den svenska börsen att fortsätta röra sig mer eller mindre sidledes, men allt fler mellanstora och mindre bolag var dock utsatta för hård kurspress ned mot oanat låga kursnivåer.
Med hänsyn till den globala börsutvecklingen valde vi att fortsätta fokusera på de mest fundamentalt stabila och kursmässigt mest intressanta svenska storbolagen med gott om torrt krut till förfogande och beredskap att senare i höst öka risknivån.
Den trendanpassning till en långsiktig hållbar lutning, som var nödvändig för S&P 500 och Nasdaq efter den snabba och branta uppgången som började under sommaren, har utvecklats till ett regelrätt trendbrott. Svagheten är inte begränsad till de stora teknologibolagen utan även Dow Jones som har betydande inslag av värdebolag och inte minst småbolagsindexet Russel 2000 uppvisar kännbara nedgångar.
Efter uppgången från bottenläget i oktober 2022 toppade S&P 500 i slutet av juli och uppvisade därefter vad som kunde tolkas som en naturlig och hälsosam rekyl. Uppstudsen som påbörjades i mitten av augusti hade dock inte kraften att passera toppnivå från juli utan marknaden har istället med råge passerat den senaste lägstanoteringen. Detta beteende har medfört att alla de ovan nämnda indexen visar svaghet även om det mycket väl kan komma en uppstuds från nuvarande nedpressade kursnivåer.
Den tyska börsen och Europa som helhet, som under större delen av året pendlat i relativt stabila tradingintervall, visar också oroväckande indikationer på att dessa håller på att brytas på nedsidan med risk för etablerandet av negativa trender.
Europas ledande industrination Tyskland har tydligt fallit under bottennivåerna från i somras och börjar nu uppvisa ett klassiskt mönster med lägre toppar och bottnar och har därmed bildat en negativ trend. Även det europeiska storbolagsindexet uppvisar ett liknande mönster medan breda europaindex fortfarande spjärnar emot på nedsidan och visar mer stabilitet.
Vi har flera gånger skrivit om risken med den uppåtriktade tendens som den amerikanska tioårsräntan har uppvisat sedan början av sommaren och som nu har förstärkts med risk för en accelererande uppgång. Studerar vi motsvarande ränta i Europa och Sverige är bilden snarlik, dvs. de tidigare toppnivåerna utmanas, men någon tydlig passage av tidigare toppnivåer har ännu inte skett.
Det stigande oljepriset som inte till oväsentlig del har påverkat ränteutvecklingen rekylerade tillfälligt, men efter bara en knapp veckas nedgång utmanas nu den senaste toppnivå runt 95 dollar och vi blir förvånade om oljepriset inte stiger till minst 100 dollar, vilket kan ge bränsle till fortsatt uppgång för långräntorna.
Den svenska börsen, OMXS30, befinner sig på samma nivå som den femte januari i år och testar nu den föregående botten runt 2130 punkter som uppnåddes den 25/8. De två försöken att arbeta sig upp och igenom det svårforcerade latenta utbudet ovanför 2200 punkter misslyckades och den svenska börsen ”hänger nu på gärdsgården”.
Storbankerna håller fortfarande garden uppe då de gynnas av högre räntor under en längre tid, medan fastighetssektorn ånyo är utsatt för press och tidigare stabila och stora verkstadsbolag som ABB, Alfa, Atlas, Assa, Epiroc, Sandvik och SKF visar svaghet i varierande grad.
Gårdagen bjöd på en viss uppstuds både i Sverige och USA, men utan vare sig kraft eller volym är sannolikheten hög för fortsatt nedgång. Vi återgår till vår ursprungliga prognos om risk för ytterligare 4-5% på nedsidan, men tror som tidigare att hösten kommer bjuda på attraktiva köplägen, då många och framförallt mellanstora och mindre bolag har pressats till så låga nivåer att dessa vid fortsatt nedgång lär framstå som klart köpvärda.
Vi får se om oktober ännu en gång lever upp till sitt epitet som ”bear market killer”, dvs. att ett bottenläge, som ofta skett historiskt, nås under denna månad. Tills läget klarnat och utkristalliserats föredrar vi stabila svenska storbolag, god likviditet och/eller Xact Bear 2 (stiger dubbelt så mycket som OMXS30 faller) och det kanske är det symtomatiskt att denna börshandlade fond nu uppvisar ett intressant beteendemönster för möjlig uppgång….
C-G Gyllenram
Ability Asset Management