Vi skrev föregående vecka att det fanns en oro att de svenska storbolagen inom verkstad kunde få svårt att leva upp till vinstförväntningarna och att det dröjde en bra bit in i oktober innan vi får svart på vitt i denna viktiga fråga.
Både Europa och Sverige såg ut att efter tre veckors stigande kurser behöva en välbehövlig rekyl/paus inom kort. Blev rekylen för tredje gången av återhållsam karaktär visade detta på tydlig underliggande styrka, som skulle indikera god sannolikhet för fortsatt positiv börsutveckling.
Den förväntade rekylen började i tisdags när en förnyad börsoro spred sig i samband med svagare konjunktursiffror än väntat från USA, vilket skapade rädsla för amerikansk recession.
USA, Europa och USA var efter de senaste veckorna i behov av någon form av avkylning och statistiken blev en utlösande faktor. Frågan är naturligtvis om tappet bara är av tillfällig karaktär eller om fredagens mycket viktiga sysselsättningssiffror från USA kommer hjälpa eller stjälpa börsutvecklingen.
Plockas börserna inom kort upp från nuvarande nivåer signalerar börserna tydlig styrka och då kan vi förvänta oss årshögstanivåer för S&P 500, europeiska Stoxx 600 och svenska OMXS30. En siffermässig besvikelse på fredag lär inte medföra samma negativa utveckling som i början av augusti, men marknaderna lär dock då bli fortsatt slagiga, volatila och svårprognosticerade tills bilden tydligt utkristalliseras och frågan om en möjlig amerikansk mjuklandning besvarats.
Studerar vi storbolagen på den svenska börsen framkommer en tydlig, men polariserad bild. De tungviktare som lett återhämtning från bottennivån i början av augusti som Assa, Astra, Ericsson och Investor visar i huvudsak fortsatt styrka och befinner sig i fortsatt positiva trender.
Råvarubolag som Boliden, Lundin Mining och SSAB är tydliga förlorare på den senaste tidens konjunkturoro och svaga basmetallpriser. Gruvorienterade och klassiskt cykliska företag som Epiroc, SKF och Sandvik pressas för närvarande också nedåt.
Skogsbolag som Billerud, Holmen, SCA och Stora liksom konsumtionsnära bolag som Dometic, H&M, Husqvarna och Thule kämpar i motvind.
Även verkstadsorienterade aktier som ABB, Alfa, Atlas, Hexagon, Nibe och Volvo har svårt att lyfta i innevarande börsläge, men undantaget som bekräftar regeln är Assa som i tisdags nådde ”all time high”. Storbankerna, som utgör en stor del av börsindex rör sig i liksom byggbolagen sidledes med en viss positiv underton.
De aktier som visar styrka har som minsta gemensamma nämnare att de har en defensiv och/eller räntekänslig karaktär och här utmärker sig bolag som AAK, Astra, Castellum, Ericsson, Essity, Getinge, Securitas, Sobi, Tele2 och Telia.
Med hänsyn till att den svenska börsen domineras av verkstad och bank krävs det en mer positiv konjunktursyn för att den ska kunna lyfta uppåt och förbi det fortfarande svårforcerade latenta utbudet som återfinns strax ovanför nuvarande indexnivå.
Blickar vi västerut och studerar USA och den breda marknaden S&P 500 misslyckades det senaste försöket att nå nya högstnoteringar. Utvecklingen för ”Big seven” är spretig där Google (Alphabet) trendar nedåt, Amazon och Microsoft går sidledes med en svag underton, Apple och Nvidia är volatila med oklar riktning, Meta är stabilt och bara Tesla visar positiva tendenser.
Det klassiska och mer värdebolagsorienterade indexet Dow Jones Industrials som innehåller flera defensiva bolag strävar dock uppåt medan teknikbolagsorienterade Nasdaq för närvarande, liksom ”Big seven”, uppvisar en spretig och volatil bild.
Tyskland och Europa som helhet, som inte lär lika verkstadsdominerade som Sverige, har också rekylerat innevarande vecka. Dessa marknader lyckades dock forcera överhänget av latent utbud före rekylen, vilket indikerar styrka.
Att det finns en rädsla att USA:s möjliga mjuklandning kan bli hårdare än väntat syns på ränteutvecklingen där den amerikanska tioårsräntan utmanar bottenläget dels från augusti i år, dels från december 2023.
Kronan har dock försvagats något mot dollarn, vilket är vanligt vid börsoro, men den grundläggande bilden är att en kommande kronförstärkning är klart plausibel.
På fredag eftermiddag efter sysselsättningssiffrorna från USA lär bilden klarna om tillståndet för USA:s ekonomi och återkommer konjunkturoptimismen ligger den svenska börsen bra till. Det brukar dock innebära en mer eller mindre mödosam process när det latenta utbudet på en högre indexnivå ska assimileras av nya köpare, varför denna fas vanligtvis är tidskrävande.
Vänder Sverige och övriga marknader inom kort upp från nuvarande nivåer signalerar detta tydlig styrka, men den svenska börsen har blivit mer svårprognosticerad och det finns risk för ökad volatilitet och kännbara svängningar, varför vi föredrar omsorgsfull stockpicking i aktier med positiva trender med beredskap att vid läge skifta fokus mot mer konjunkturkänsliga innehav.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management