Vi skrev för två veckor sedan att den svenska börsen, oavsett om vi såg på storbolagsindex eller den breda marknaden var svårprognosticerad där något stigande räntor, njugga konjunkturutsikter och flera rapportbesvikelser skapade hög volatilitet på aktienivå och en segdragen marknad på indexnivå.
Med rapportperioden snart bakom oss gick vi i den säsongsmässigt bästa perioden på börsen, men det annalkande amerikanska presidentvalet kunde bidra med osäkerhet och det var i rådande läge svårt att ha en tydlig uppfattning om den svenska börsen.
Hade marknaden kraft att sträva vidare norrut i den positiva trend som påbörjades efter fallet i början av augusti eller riskerade marknaden att falla tillbaka in i det segdragna tradingintervall som rådde under våren och sommaren?
Liksom som för Europa och USA hade vi i rådande börsläge en avvaktande syn på börsutvecklingen och var bekväma med att ha en anständig kassa, med hög beredskap att antigen minska eller öka denna beroende på den kommande börsutvecklingen.
Den svenska börsen (OMXS30) har de senaste sex månaderna försökt passera årshögsta från maj månad utan att lyckas och har presterat mer än tio havererade uppgångsförsök. Bara sedan slutet av september har det skett tre nya försök, men dessa inklusive gårdagens har misslyckats och varje nytt uppgångsförsök har nått upp till en lägre nivå än det föregående.
Index befinner sig nu något över nivån från mitten av mars, vilket innebär att marknaden har trampat vatten i snart sju månader och hela årets uppgång har sålunda skett från mitten av februari till mitten av mars. Även om börsen på indexnivå varit stabil har det varit påtagligt stora svängningar både på bolags- och sektornivå.
Fastigheter som så sent som i början av oktober trendade stabilt uppåt har sedan dess vänt tydligt nedåt oavsett inriktning. Råvarubaserade aktier har fått uppleva både hausse och baisse i mer eller mindre symbios med de dramatiska svängningarna i kopparpriset.
Storbankerna som flera gånger räknats ut av marknaden har envist kommit tillbaka efter varje nedställ även om de inte lyckats börja trenda uppåt. Konsumentorienterade bolag har slitits mellan hopp och förtvivlan där vissa som Bygghemma, Byggmax och Thule överraskade positivt under rapportperioden medan andra som Boozt, Electrolux och Revolution Race råkat ut för kännbara bakslag.
Nu är det dock nytt läge med fokus på effekterna från det amerikanska presidentvalet. Medan USA gick till väders och passerade årshögsta vände Europa och Sverige, efter en rejäl och initial glädjeyra under torsdag förmiddag, nedåt för att stänga på tydliga minus.
Det var inte den breda marknaden, S&P 500, eller Nasdaq som drev USA uppåt utan det var i stället värdebolagsorienterade Dow Jones och småbolagsindexet Russel 2000 som var ledande. Tesla, där Elon Musk får ett betydande inflytande i den nya administrationen, rusade dock över 14% medan de amerikanska storbankerna Bank of America, Wells Fargo och Goldman Sachs, Citigroup och JP Morgon lyfte mellan åtta till tretton procent på grund av utlovade skattelättnader och mindre regleringar i sektorn.
Kryptobolagen tillhörde också vinnarna, då ett av Donald Trumps vallöften varit att åstadkomma mindre regleringar även inom denna bransch. Bränslet för småbolagen var i stället förhoppningar om ekonomisk tillväxt och sänkta företagsskatter.
De stora förlorarna på de nordiska börserna var energi- och klimatrelaterade bolag som Nibe och Munters i Sverige, men framförallt vindkraftsbolaget Vestas och energibolaget Örstad i Danmark som vardera föll över 12%. I Norge tappade det stora oljebolaget Equinor nästan 5% procent medan det finska energibolaget Neste såg en nedgång på över 7%.
Marknaderna försöker nu febrilt positionera för sig för den nya ekonomiska verkligheten med Donald Trump som president, vilket sannolikt kommer skapa överreaktioner på både upp- och nedsidan.
Det är ännu inte klart om republikanerna får majoritet i både senaten och kongressen och gör en så kallad ”red sweep” där man innehar presidentposten och har makten i både senat och kongress. Ett sådant utfall lämnar dörren vidöppen för stora skattesänkningar och avregleringar inom både bank, krypto och den fossilfria industrin, vilket kan stimulera den ekonomiska tillväxten.
Den tydliga baksidan är emellertid möjliga tullar och tariffer mot Europa och Kina, sannolikt högre inflation och räntor samt ännu större och oroväckande budgetunderskott och statsskuld plus oklarhet om USA:s roll i Nato och fullföljande av Parisavtalet avseende klimatet.
Redan vid kvällens räntemöte visar den amerikanska centralbanken korten och Jerome Powell kan redogöra för hur han ser på inflationen, ränteutvecklingen och möjligheten för konjunkturell mjuklandning i USA.
Utvecklingen på dagens börser lär bli betydligt lugnare än under gårdagen, men osäkerheten de europeiska börserna inklusive Sverige har ökat och den närmaste tiden ser vi en ryckig och ojämn börs framför oss.
När krutröken börjar lägga sig och marknaderna anpassat sig till den nya ekonomiska verkligheten kan vi mot slutet av året mycket väl få se en positiv börsutvecklingen även i Europa och Sverige och 2025 kan bli ett positivt börsår, då det är klart möjligt att Trumps åtgärder blir mer sansade och mindre drakoniska än vad marknaderna befarar.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management