Vi skrev föregående vecka att vi med hänsyn till vår bedömning av Europa och USA hade blivit något mer positiva i vår syn på den svenska börsens utveckling under våren. För att detta skulle bli en realitet fick dock marknaden inte falla ned mot den nedre delen av intervallet runt 2200 punkter utan det krävdes att Sverige (OMXS30) lyckades bita sig fast på den övre delen av intervallet (över 2300 punkter) och sedan visade fortsatt styrka under våren.
Vi var något mer positiva till börsutvecklingen men tog inget för givet, hade i viss mån satt kassan i arbete och börjat positionera oss inför den kommande utdelningsperioden.
Det ökade krigshotet rörande Ukraina fick USA att falla föregående fredag och resten av världen följde denna negativa utveckling i måndags. Som lägst noterade den svenska börsen 2210 punkter, dvs. mycket nära den kritiska och psykologiskt viktiga bottennivån i det rådande tradingintervallet.
På förhoppningar om minskat krigshot så studsade dock marknaden snabbt upp till 2290 punkter i onsdags för att därefter börja tappa igen. Under gårdagen stängde den svenska börsen (OMXS30) på 2229 punkter och har därmed etablerat sig nära den psykologiskt kritiska indexnivån 2200 punkter.
Flockbeteende på börsen uppstår i huvudsak vid tre olika börslägen, dvs. vid en accelererande prisrörelse i slutfasen av en längre negativ trend som skapar panik eller vid en accelererande prisrörelse i slutfasen av en längre positiv trend som skapar eufori eller vid ett tydligt och distinkt utbrott upp eller ned från ett långvarigt tradingintervall, som varat i minst sex månader.
Sannolikheten är hög att en marknad som präglas av långvarig volatilitet inom avgränsade nivåer, dvs. svängningar inom ett tradingintervall vid en given tidpunkt kommer ändra sitt beteende och börja trenda tydligt uppåt eller nedåt. Ett sådant beteende sker ofta i samklang med en extern katalysator (en påtagligt oväntad negativ eller positiv händelse) som medför att majoriteten av investerarkollektivet samtidigt hamnar rätt eller fel i sina positioner.
Beroende på hur man räknar så har den svenska börsen nu 10 till 15 gånger sedan april 2021 utmanat bottennivån i det rådande tradingintervallet, men till skillnad mot tidigare tillfällen så är nu motrekylerna från denna nivå nu mer kraftlösa.
Vi brukar säga att börsen är bipolär med schizofrena tendenser. Detta kan framstå som ett väl utmanande påstående, men med hänsyn till det beteende som vi nu i flera fall ser i de så tidigare uppskattade och högt värderade tillväxtbolagen framstår detta yttrande nästan som en underdrift.
Även erkänt seriösa och skickliga aktörer på finansmarknaden verkade till stor del så sent i slutet av föregående år ha vant sig vid och accepterat att påtagligt höga värderingar av framtida vinster var det nya normala. Det är svårt att frikoppla sig och avvika från den gängse uppfattningen, då vi människor sedan urminnes tider är flockdjur som har ett i det närmaste nedärvt beteende att anpassa oss till den uppfattningen som innehas av majoriteten.
En kortfattad beskrivning av bipolära symtom är markanta svängningar mellan olika stämningslägen och att man rör sig mellan olika perioder av mani och depression. Mani innebär överdriven upprymdhet och energi medan depression innebär avsaknad av lust, glädje och energi. Att sinnesstämningen svänger kraftigt mellan två motpoler är det som gett namn åt detta beteende.
Tillväxtbolag som tidigare höjdes till skyarna drabbas nu urskillningslöst av dramatiskt fallande kurser vid minst lilla negativa tendens i rapporterna och kurserna kan initialt lyfta för att sluta dagen på minus 10 % eller mer. Detta är inget sunt beteende och när marknaden efterhand finner lugn och balans, så kommer det finnas ovanligt många attraktivt värderade bolag som har blivit överdrivet misshandlade av investerarkollektivet.
Med hänsyn till det rådande krigshotet och att den amerikanska tioåriga obligationsräntan rör sig norrut och visar en robust uppåtgående trend ger detta dock stöd åt marknadernas negativa hållning. Blir en invasion verklighet eller om ränteuppgången i samklang med aggressiva räntehöjningar från den amerikanska centralbanken skulle bli överraskande snabb och kraftfull så kan dessa händelser få aktiemarknaderna att tippa över på nedsidan
Den svenska börsen har nu under snart en månads tid – trots upprepade försök – inte lyckas lyfta från den nedre delen av det rådande tradingintervallet. Detta innebär inte att man kan peka med hela handen och hävda att fortsatt nedgång står för dörren. Beteendet är dock ett varningstecken, signalerar risk för vidare nedgång och bör tas på allvar, varför vi har blivit betydligt mer försiktiga och tydligt minskat vår risknivå.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management