Vi skrev föregående vecka att det var svårt att ha en tydlig åsikt om den kommande riktningen för den svenska börsen med hänsyn till den kommande rapportperioden. Som alltid tar vi aldrig något för givet, men vägde vi samman alla variabler hade vi blivit mer positiva till börsutvecklingen och nyttjat del av kassan för att köpa nedtryckta kvalitetsbolag inom framförallt inom bygg, fastighet och konsumtion.
Vi noterade vidare att det ovanför indexnivå 2200 (OMXS30) fanns ett tydligt latent utbud och att det var logiskt att marknaden orkade upp till något över denna nivå innan säljarna ånyo kom i majoritet. För att marknaden ska visa genuin styrka behöver index med kraft, volym och med understöd från positiva omvärldsfaktorer bryta upp, igenom och förbi detta latenta utbud och utmana årshögsta runt 2300 (nu 2251).
Den uppgång som har skett på den svenska börsen sedan slutet av mars, då bankoron klingande av, har varit snabb och brant. Det är därför logiskt och naturligt att marknaden har rekylerat nedåt under innevarande vecka. Rekylen har dock hittills varit mycket återhållsam och modest under avtagande volym. Marknaden inväntar nu att rapportperioden ska börja på allvar och det är utfallet av denna som kommer avgöra marknadens kommande färdriktning
Det är påtagligt svårt att försöka förutspå hur de enskilda bolagen ska reagera när siffrorna släpps och det blir alltid ömsom vin och ömsom vatten när rapporterna publiceras och marknaden skakar hand med verkligheten. Volvos omvända vinstvarning med en efterföljande uppgång på närmare 10% och Ericssons tapp på över 12% efter en överraskade negativ rapport visar detta med önskvärd tydlighet.
Idag börjar siffrorna för Q1 ramla in på allvar med storbolagen Autoliv, Investor, Sandvik och Tele 2 i fokus, men det är först på tisdag kommande vecka och dagarna därefter som den riktiga flodvågen sköljer över marknaden.
Sandvik med sin globala industriella närvaro är särskilt intressant, då denna rapport kommer vara en viktig ”riktkarl” för konjunkturutvecklingen och för den svenska börsen så essentiella verkstadssektor. Med hänsyn till den stora vikt som verkstad har i index uppvisar bolag som ABB, Alfa, Atlas, Sandvik och Volvo en tydlig korrelation med OMXS30 (storbolagsindex).
Detaljstuderar vi beteendemönstret för Sandvik kan vi konstatera att aktiekursen har rört sig i ett brett tradingintervall mellan 200 till 225 kronor under innevarande år och att årshögsta runt 225 har utmanats sju gånger. Kursen har nu bitit sig fast vid denna nivå och då det inte finns något latent utbud ovanför kan en stark och positiv delårsrapport lätt driva kursen mot högre höjder. En rapportbesvikelse lär däremot innebära att kursen faller tillbaka in i intervallet och fortsätter att pendla sidledes. Samma resonemang gäller även för ABB, Alfa och Atlas vars beteendemönster till stora delar liknar Sandviks.
Både den breda USA marknaden, S&P 500, och teknikorienterade Nasdaq Composite befinner sig i utdragna bottenfaser, som har varit i kraft ända sedan maj förgående år, och dessa marknader förefaller nu samlar kraft för att börja trenda uppåt.
S&P 500 liksom Nasdaq har i det närmaste gjort på stället marsch under hela april och bildat vad vi kallar för balanspunkter, dvs. kortvariga och snäva tradingintervall med låg volatilitet i den över delen av de rådande bottenfaserna. Det som vanligtvis indikerar att en större kursrörelse är sannolik och i antågande är just minskad volatilitet, men det krävs någon form av positiv extern katalysator för att öka riskviljan hos investerarkollektivet och få bottenfaserna att övergå till stigande trender.
En positiv rapportperiod där de stora teknologibolagen Apple, Amazon, Google och Microsoft levererar över förväntan skulle definitivt kunna skapa ökad riskaptit och med hänsyn till att alla fyra har beteendemönster som indikerar positiv kursutveckling är detta scenario möjligt, men naturligtvis inte på något sätt självklart.
Den pågående amerikanska rapportperioden, inflationsutvecklingen och centralbankens kommande räntebesked är avgörande faktorer för den långsiktiga börsutvecklingen i USA. Tioårsräntan förefaller befinna sig i en toppformation och S&P 500 i en bottenformation och om tradingintervallet för räntan tydligt bryts på nedsidan är detta ytterligare en möjlig katalysator för en mer varaktig börsuppgång.
Vi aldrig något för givet och inte minst gäller detta i samband med rapportperioder, men vi har blivit ett par snäpp mer positiva till börsutvecklingen i både USA och Sverige, har fortsatt att nyttja kassan för att skapa en bred och välstrukturerad portfölj och blir inte förvånade om rapportperioden överraskar positivt med nya årshögsta som resultat.
C-G Gyllenram och Tony Ugrina
Ability Asset Managemnet