Rapportperioden är på väg mot sitt crescendo…

Vi skrev föregående vecka att det var fullt möjligt att rekylfasen på den svenska börsen var avklarad och då marknaden gick in rapportperioden med sänkta förväntningar ökade sannolikheten något för att rapportperioden skulle kunna överraska positivt.

Sverige hade börsmässigt släpat efter Tyskland under hösten och detta gap borde efterhand tas igen. Europa och USA visade stabilitet med en positiv underton och om vi inte sått inför en rapportperiod skulle dessa beteendemönster indikera köpläge.

Det var i rådande marknadsläge nödvändigt att skicka med en så kallad ”brasklapp” då varken fundamental eller teknisk analys kan prognosticera de ofta snabba och stora kursrörelser som inträffar när ny och oväntad information kommer på bordet i samband med rapporterna, varför man trots positiva beteendemönster behövde iaktta ökad försiktighet och ha mental beredskap för volatila marknader de kommande veckorna.

Börsen (OMXS30) har knappt rört sig de senaste två veckorna, vilket är stabilt och ett positivt beteende. Det har dock varit stora rörelser på aktienivå där inte minst Ericsson utmärkt sig med en uppgång över 10% i samband med rapporten.

För att behålla en positiv grundsyn på börsen vill vi se att den rekyl som påbörjades i slutet av september blir återhållsam och får kämpa sig nedåt, vilket innebär att det främst är vinsthemtagningar och inte något gediget säljtryck som pressar marknaden nedåt.

Det dröjer dock ytterligare en vecka tills flodvågen av rapporter sveper in över marknaden, varför det fortfarande är för tidigt att dra några långtgående slutsatser och ovan nämnda ”brasklapp” är därmed fortfarande aktuell.

De tre tungviktarna i storbolagsindex (OMXS30) Atlas, Investor och Volvo som tillsammans står för över 25% av indexvärdet visade alla tre på minus under gårdagen. Även om dessa minustecken var återhållsamma är det imponerande att index slutade på plus 0,22%. Förklaringen är Nordeas starka rapport som fick samtliga storbanker att visa tydliga plustecken, vilket gjorde att index lyckades hålla emot.

Att sjukvårdsorienterade Arjo under gårdagen rasade med över 15% och tangerade bottenläget från pandemin och att den framgångsrika serieförvärvaren av lönsamma IT- bolag, Vitec, sattes ned med närmare 10% efter en nyligen riktad nyemission i miljardklassen visar med önskvärd tydlighet att marknaden kan vara brutal mot aktier som sviker förväntningarna. När flera aktieägare samtidigt vill komma ut genom dörren och handelsvolymen är begränsad blir det extra trångt i portgången.

I Europa visar de flesta börserna med några få undantag framfötterna. Belgien, Spanien och Tyskland befinner sig i positiva trender där framför allt de två sistnämnda marknaderna har på sig ledartröjan. Italien och Storbritannien som rört sig sidledes i ett halvårs tid och gjort på stället marsch indikerar nu bägge att de mycket väl kan vara i färd med att bryta sina tradingintervall på ovansidan.

Den franska börsen avviker markant från de ovanstående genom att befinna sig en bra bit under sina toppkurser och på samma nivå som våren 2023. Förklaring till att den holländska börsen visat tydlig svaghet på sistone stavas ASML, som är en världsledande producent av teknologi för tillverkning av halvledare. Bolagets rapport var en kalldusch och orsakade ett tapp på hela sjutton procent och påverkade även Atlas Copco med ett tapp på fem procent.

Som helhet ser dock den breda Europamarknaden lovande ut även om den har rört sig sidledes ända sedan maj. Köparna har dock blivit mer offensiva och nyttjar sedan augusti varje dipp för att öka sin exponering. Det behövs dock en positiv katalysator för att verkligen ge marknaden kraft att lyfta. Gårdagens räntesänkning från ECB var förväntad och för liten för att ge någon positiv effekt utan som i Sverige och USA är det kvartalsrapporterna som behöver överraska positivt.

I USA har majoriteten av storbankerna och då främst Wells Fargo levererat bättre resultat än väntat med klart positiva kursreaktioner som följd. Netflix som presenterade sina siffror efter stängning igår visade en oväntat stark abonnenttillväxt och indikerar en uppgång på 5% på dagens amerikanska marknad. Inget av bolagen i Big Seven har dock öppnat böckerna ännu utan Tesla är först ut kommande onsdag med övriga giganter därefter.

Den breda marknaden i USA, S&P 500, visar mer styrka än Europa och Sverige, men det som är klart intressant och lovande är att Russel 2000 (småbolagsindex) efter en lång och segdragen utvecklingen ända sedan våren 2021 nu äntligen verkar vara på väg att lyfta, vilket indikerar tydligt ökande riskaptit

Det är den fortsatta rapportperioden som kommer sätta tonen och avgöra om den svenska börsen kommer fortsätta att sträva norrut i den positiva trend som påbörjades efter fallet i början av augusti eller om marknaden riskerar att falla tillbaka in i det segdragna tradingintervall som rådde under våren och sommaren.

Det beteende som investerarkollektivet uppvisar i Sverige, Europa och USA är positivt och som alltid kommer bilden efterhand att klarna och utkristalliseras, men ”brasklappen” gäller fortfarande och åtminstone den kommande veckan får man som placerare leva med förhöjd osäkerhet och volatilitet.

 

C-G Gyllenram

Ability Asset Management