Vi skrev föregående vecka att den svenska börsen (OMXS30) kunde nå upp mot 2300 punkter (då 2229) dvs. stiga ytterligare 3-4 %. Att 2021 som börjat sin uppgång från ”all time high” skulle utvecklas starkare än den euforiska och närmast hysteriska uppgång som avslutade itbubblan och internethysterin 1999 bär inte sannolikhetens prägel och frågan var framförallt inte om utan när det skulle inträffa en kännbar rekyl.
I den euforiska och flödesstyrda marknad som vi befinner oss i med Q1 rapporterna om hörnet noterade vi att det var svårt att prognosticera när denna skulle infinna sig. Vi var med på börståget, inväntade ytterligare viss parabolisk uppgång, men fortsatt stigande kurser skulle göra oss allt mer försiktiga, benägna att realisera vinster, öka likviditeten, minska risken och öka beredskapen inför den rekyl som med stor sannolikhet är under uppbyggnad.
I fredags nådde marknaden upp till 2250 punkter, dvs. bara 2 % från vår högsta målkurs och vi bedömer nu denna som uppnådd. Rekyler är helt normala inslag i börsens beteendemönster och att påpeka att sannolikheten ökat för en rekyl på den svenska börsen är helt odramatiskt.
Vi talar inte om någon krasch eller drastisk nedgång och så sent som i slutet av november tappade den svenska börsen 6 %, i oktober över 8 %, i juni något mer än 9 % och i maj närmare 12 %, dvs. genomsnittliga rekyler på 8,75 % som i genomsnitt varade strax under tre veckor. Dessa rekyler skedde från betydligt mindre uppdriva nivåer än det nuvarande börsläget, så det finns risk att den rekyl/trendanpassning – som sannolikt är under uppbyggnad – kan bli större och mer långdragen än de fyra ovan.
Det beteendemönster som nu råder på den svenska börsen kan liknas vid en ”kilformation” (wedge), som innebär stigande kurser, men i avtagande takt och styrka. Kraften i uppgången är sålunda minskande och börsen behöver ny energi för vidare klättring uppåt.
Denna energi kan komma från den annalkande rapportperioden, men det vore en underdrift att påstå att förväntningarna är högt ställda utan det är istället en uppenbar förutsättning för vidare börsuppgång – i nuvarande tempo – att både de faktiska siffrorna överträffar förväntningarna samt att det presenteras tydligt positiva framtidsbilder.
Gör vi en global överblick så har USA (S&P 500) visat styrka – även om marknaden nu är överköpt – och lyft index till nya toppnivåer med stöd från teknologijättarna Apple, Amazon, Facebook, Google, Microsoft och Netflix. Nasdaq har naturligtvis påverkats positivt av denna uppgång och har också, om dock med snäv marginal, noterat en ny ”all time high”.
Den senaste tidens lugna utveckling för den amerikanska obligationsräntan (10 år) är förutom positiva konjunkturutsikter ett viktigt skäl till den förnyade optimismen inom teknologisektorn. Den senaste månaden har den branta uppgångstrenden för räntan övergått till en sidledes rörelse och bildat ett tradingintervall. Efter en uppgång från 1,0 till närmare 1,8 % på drygt två månader är detta en nödvändig korrigering för i samma uppgångstakt hade en räntenivå upp emot 3 % inte varit avlägsen. Vi tror inte att ränteuppgången är avslutad utan att den har tagit en välbehövlig paus och att nästa uppgångsfas mycket väl kan föra upp räntan till 2 %.
I Europa är det Tyskland och Frankrike som leder börsuppgången medan Spanien som vanligt ligger i bakvattnet. Studerar vi ett brett europeiskt index försöker nu marknaden passera nivån före Covid 19, men har ännu inte lyckats åstadkomma detta.
Marknaden är en plats där det osannolika har en ovanligt hög sannolikhet att inträffa. Även om börserna på global basis och då inte minst Sverige är högt uppdrivna och sträckta på uppsidan, så kan naturligtvis marknaderna bli ännu mer överköpta och ta ytterligare ett steg uppåt i risktrappan.
Med en rapportperiod som nu på allvar tar fart och som kulminerar inom två veckor är det snudd på ”tjänstefel” att peka med hela handen och vara självsäker i sin åsikt om den kommande börsutvecklingen. Att risknivån för närvarande är hög på den svenska börsen är dock snarare ett faktum än en åsikt.
Före aprils utgång kommer bilden har klarnat och krutröken lagt sig efter en kanonad av rapporter av prognoser. Vi eftersträvar att leva som vi lär, ser hög sannolikhet för en ”hälsosam” rekyl, har blivit mer försiktiga och benägna att realisera vinster för att minska risken och öka beredskapen inför en rekyl som med stor sannolikhet är under uppbyggnad.
C-G Gyllenram, Ability Asset Management