Föregående vecka skrev vi att de senaste nedgångsdagarna med tapp inom flera sektorer hade skakat om sentimentet hos investerarkollektivet. Vi såg dock inte utvecklingen som början på någon större nedgång utan som slutfasen på en kortfristig rekyl och utskakning.
Vi förändrade därför inte vår positiva prognos utan behöll vår bedömning att en ny uppgångsperiod sannolikt skulle börja under januari och mycket möjligt redan under den kommande veckan. Vi valde sålunda att sticka ut huvudet och såg den rekyl som inlett börsåret som ett attraktivt köptillfälle.
Prognosen har än så läge fallit väl ut då den svenska börsen stigit med ett par procent från årets bottenläge. Den pågående rapportperioden i Sverige, USA och Europa försvårar naturligtvis möjligheten att bedöma hur börsutvecklingen kommer gestalta sig framöver och det enda man alltid kan vara helt säker på är att det alltid blir ömsom vin och ömsom vatten när rapporterna publiceras och hittills har denna period inte varit något undantag.
Ett intressant beteende är att den initiala kursreaktionen vid flera rapportsläpp som för Billerud, Essity, EQT, Sandvik, SEB, Swedbank blivit tydligt negativ för senare samma dag eller dagen därpå visa tydlig styrka. Epiroc tillhör dock inte dessa positiv fall och Ericssons återhämtning eliminerades dagen därpå medan Investor regerade entydigt positivt. Börsens i särklass värdemässigt största bolag, Atlas, steg tydligt dagarna innan rapporten, men stängde efter sin rapport igår på minus 4,10 %.
Idag öppnar Autoliv, SCA, Telia och inte minst Volvo böckerna. Först efter andra halvan av kommande vecka har merparten av storbolagen publicerat sina rapporter, men även veckan därpå återstår tungviktare som Alfa, ASSA, Astra, Boliden, Nordea och Securitas.
Det dröjer sålunda innan bilden klarnar och utkristalliseras och vi kan ännu inte dra några långtgående slutsatser av rapportperioden, men vi ser det som ett styrketecken och en positiv indikation att börsen som helhet slutade på +0,49% under gårdagen, när det allra största bolaget (Atlas) uppvisade ett tydligt minustecken, som tyngde storbolagsindex med runt 0,5%.
De tioåriga räntorna i USA, Europa och Sverige har rekylerat uppåt från bottenläget runt årsskiftet, vilket inte är förvånande med hänsyn till den påtagliga nedgången som skedde under november och december. Det förefaller dock nu som att denna uppgångsfas håller på att ebba ut och vi tror att räntenedgången efterhand kommer återupptas, om dock i måttligare och i mer återhållsam takt än under hösten.
Den breda amerikanska marknaden S&P 500 lyckades vid sina tre första försök inte bryta ”all time high” utan varje uppgångsförsök skapade utbud och säljintresse, vilket medförde rekyler om än av återhållsam och måttfull karaktär. Köparna verkade se varje rekyl som ett köpläge och det fanns en tydlig och underliggande riskaptit.
Vid det fjärde uppgångsförsöket föregående fredag, med markant understöd från ”The big seven” – Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook) Nvidia förutom Tesla – så bröt både S&P 500 och den teknikorienterade Nasdaqbörsen upp och förbi sina tidigare toppnivåer och har sedan fortsatt norrut under innevarande vecka.
Det är bara Tesla av de ovan nämnda bolagen som har rapporterat sina siffror, vilka gjorde marknaden tydligt besviken med ett fall på över 12% under gårdagen. Trenderna för S&P 500 och Nasdaq är tveklöst positiva om än kortsiktigt överköpta och beroende av gynnsamma rapporter från ovanstående giganter.
Tyskland och Europa har fått liksom USA fått tydlig draghjälp av sina två ledande teknologibolag tyska SAP och holländska ASML, som bägge levererat klart bättre siffror än förväntat. Rekylfasen i Tyskland är nu överstånden och denna marknad ser ut att konsolidera för att liksom USA försöka bryta upp till nya toppnoteringar. De 50 största bolagen i Europa visar också ett tydligt positivt mönster medan den breda marknaden med 600 bolag ligger strax där bakom.
Utfallen för den resterande rapportperioden i Sverige, USA och Europa kan skapa en stökig och volatil börsutveckling den närmaste tiden. Med hänsyn till den genuina styrka som USA och Europa uppvisar i samklang med en mer positiv räntebild, tror vi liksom tidigare att innevarande börsår mycket väl kan komma att överraska på uppsidan. Det lär dock inte bli någon rak linje och stockpicking med val av rätt aktier i rätt sektorer lär få stor inverkan på årets avkastning.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management