Rapportperioden styr börsutvecklingen

Vi skrev föregående vecka att vi kunde konstatera att den svenska börsen (OMXS30) visat oväntad styrka. Liksom för Europa fick säljsignalen, när kurserna föll 3 % på en dag, bara marginellt genomslag på den kommande kursutvecklingen innan marknaden snabbt vände upp mot den senast uppnådda toppnivån.

Kurserna bet sig fast runt denna nivå, vilket indikerade ett tydligt underliggande köpintresse. Sverige har dock inte på egen hand kraft att stiga utan den svenska börsen behöver draghjälp från USA och Europa. Fick marknaden denna välbehövliga assistans fanns det god sannolikhet för uppgång från rådande nivå upp mot 1900 punkter eller högre (då 1830).

Just när marknaden ännu en gång gjorde sig redo att sätta fart mot högre höjder kom beskedet om att Trump smittats av Covid 19 och kurserna föll som mest över 2 % innan de snabbt repade sig igen. I tisdags kväll kom beskedet att Trump avbryter förhandlingar om det amerikanska stimulanspaketet och på bara ett par minuter sjönk kurserna i USA med runt 2 %. Efter nya kontradirektiv återhämtades dock huvuddelen av nedgången redan under onsdagskvällen handel och börsutvecklingen i Asien, Europa och Sverige var stabil.

Börserna på global basis befinner sig nu i ett vänteläge dels beroende på utfallet av det amerikanska presidentvalet och dels beroende på rapportperioden för det tredje kvartalet.

Hälften av börsrekylen som inträffade i USA under september är nu återhämtad och en paus fullt naturlig. De stora teknologibolagen har tagit tillbaka varierande delar av de tidigare tappen, men det är inte denna sektor som visar framfötterna utan det är istället de klassiskt konjunkturkänsliga bolagen som Caterpillar, Ford, Ingersoll Rand och Paccar samt konsumtionsbolag som Coca Cola, Gap, Nike, McDonalds och Starbucks som drar börsen uppåt. Även defensiva bolag som Johnson & Johnson, 3 M Company och banker som Morgan Stanley ser allt mer intressanta. Sektorrotationen från teknologi till övriga sektorer pågår sålunda fortfarande och vi ser detta beteende som positivt, då bredden i uppgången nu är bättre än tidigare.

S&P 500 har bitit sig fast runt 3400 punkter och befinner sig därmed mittemellan den senaste toppen runt 3600 punkter och den senaste bottennivån runt 3200 punkter.

Fortsätter S&P 500 att klättra vidare uppåt kommer detta sprida optimism, men om marknaden mot förmodan ånyo skulle börja röra sig söderut och ramla ned mot bottenläget kommer detta istället skapa betydande nervositet.

Med hänsyn till hur snabbt USA hämtade tillbaka tisdagens tapp har vi en försiktigt positiv syn på USA, men det är som sagt först rapportperioden och sedan presidentvalet som kommer avgöra utvecklingen under hösten.

Europabörserna som helhet lyckades inte i mitten av september att bryta upp från det tradingintervall som varit i kraft i snart fyra månader. På grund av rädsla för den ökande virusspridningen föll index snabbt under den nedre delen av intervallet och såg ut att vara på väg ytterligare nedåt.

I symbios med utvecklingen i USA har dock kurserna dragit sig uppåt igen och befinner sig nu ganska precis i mitten av intervallet. Detta innebär att det finns rejält med utbud på ovansidan som måste assimileras innan en eventuell kursuppgång kan få fart. Det återstår runt 20 % innan Europa som helhet är upp på nivåerna före Covid 19 och flera länder som t.ex. Italien, Grekland, Portugal, Spanien, Storbritannien, Tjeckien och Österrike behöver stiga mer än så för att komma upp till årshögsta.

Fallrisken från nuvarande nedpressade nivåer bör dock vara klart begränsad och det finns ett antal aktier som värderas påtagligt lågt. Uppsidan från dagens kursnivåer är betydande, men det behövs en eller flera katalysatorer för att åstadkomma detta där förutom en positiv rapportsäsong ett fungerande vaccin hamnar mycket högt upp på listan inte minst för de turistberoende medelhavsländerna.

I Sverige börjar rapportsäsongen på allvar i slutet av kommande vecka då Castellum, Kinnevik, Getinge och Sandvik rapporterar av storbolagen. Det är dock först veckan därpå som flodvågen av rapporter i det närmaste översvämmar marknaden och hur beteendet kan se ut i detta skeende kommer vi beskriva utförligt i nästkommande veckobrev.

Beteendemönstret på den svenska börsen ser bättre ut än för både USA och Europa och det stora inslaget av världsledande industribolag är en tydlig förklaring till den svenska börsens goda förutsättningar. Med bara någon vecka till rapportperioden och mindre än en månad till presidentvalet kan man inte ta något för givet, men med denna brasklapp i bagaget ser vi en god möjlighet att den svenska börsen (OMXS30) med stöd av positiva rapporter kan lyfta upp och förbi 1900 punkter (nu 1839).

C-G Gyllenram, Ability Asset Management

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier