Rekylläge, men positiva vindar på den svenska börsen…

Vi skrev för två veckor sedan att marknaden efter flera dagars börsuppgång i Sverige nått upp till och utmanade det latenta utbudet som återfanns vid något högre kursnivåer. Vi noterade vidare att det oftast brukar innebära en mer eller mindre mödosam process när detta utbud ska assimileras av nya köpare, varför denna fas vanligtvis är tidskrävande.

Om börsen var riktigt stark var vår bedömning att vi bara skulle få se en återhållsam rekyl från rådande nivåer, dvs. att köparna tog kommandot, visade tydligt köpintresse och plockade upp det latenta utbudet. Vi såg dock detta som ett mindre sannolikt scenario och förutom nogsam stockpicking så borde det löna sig att vänta in en något svagare utveckling innan man selektivt gav sig in på marknaden

Nåväl, marknaden är den plats där det osannolika har en ovanligt hög sannolikhet att inträffa och så även i viss mån denna gång. I början av föregående veckan inleddes den förväntade rekylen, men denna blev mycket kortvarig och marginell, vilket tydligt indikerade att det mer osannolika och positivare scenariot kunde bli verklighet.

Efter tre dagars ytterligare uppgång och ännu ett försök från köparna att försöka passera den fortfarande ikraftvarande utbudsnivån så inträffade en ny rekyl, som var ännu mer blygsam än den föregående. När Nvidias rapport i onsdags kväll inte skapade någon större oro och nervositet på börserna repade köparna ytterligare mod och börjar nu driva den svenska börsen i riktning mot årshögsta.

De tungviktare som lett återhämtning från bottennivån i början av augusti som Assa, Astra, Ericsson och Investor visar fortsatt styrka och trendar uppåt. Det syns dock ny och klart ökad riskaptit för nästan alla de stora verkstadsbolagen, som efter tidigare och markant kurspress, inte visat framfötterna på samma sätt.

Att den indextunga verkstadssektorn tydligare börjar röra sig norrut är essentiellt för fortsatt börsuppgång, varför gårdagens tydliga köpintresse för Atlas, Autoliv, Alfa, Sand, SKF, Trelleborg och Volvo är en viktig pusselbit för en positiv syn på börsutvecklingen.

Om vi studerar Europa kan vi se att Sverige den senaste tiden hamnat något på efterkälken jämfört både mot Tyskland och Europa som helhet. Bägge dessa marknader tangerade under gårdagen årshögsta och ur ett kortsiktigt perspektiv är de rådande trenderna för branta för att kunna vara långsiktig hållbara.

Man måste dock ta i beaktande att merparten av uppgången från början av augusti är en återhämtning av de tidigare dramatiska nedgångsdagarna, men likväl så är det sannolikt med någon form av rekyl inom kort.

Går vi österut lever Kina, i börsmässigt sammanhang, helt sitt eget liv och drar sig nedåt mot årets bottennivåer medan Japan och Korea befinner sig återhämtningsfaser. De två verkligt starka marknaderna är Brasilien och Indien där framför allt den förstnämnda har visat en mycket stark utveckling.

Den breda USA marknaden, S&P 500, har liksom Europa återhämtat raset från början av augusti med stöd av positiva inflationssiffror och duvaktiga besked från centralbankschefen. Gårdagens nedgång efter giganten Nvidias delårsrapport (världsledande producent av avancerade processorer/chips för AI) skapade viss turbulens, men marknaden lyckades bita sig fast runt den tidigare toppnivån.

Detta tillsammans med en allt mer positiv syn på den kommande ränteutvecklingen och ökad sannolikhet för konjunkturell mjuklandning gör att S&P 500 efter nuvarande välbehövliga konsolidering har goda förutsättningar att under september passera årshögsta och fortsätta vidare uppåt.

I Sverige har förväntningar om en ökande takt i kommande räntesänkningar från Riksbanken tillsammans med en allt starkare krona, som möjliggör en sådan utveckling, skapat ökad riskaptit. Den svenska kronan försvagades dramatiskt mot dollarn under perioden januari 2021 till hösten 2022, dvs. från 8,15 SEK per USD till 11,50 hösten 2023. Nu utmanar kronan bottenläget i det två år långa tradingintervallet, som allt mer framstår som en långsiktig toppformation, vilket indikerar att fortsatt kronförstärkning framstår som fullt plausibel.

Det finns dock en oro att de svenska storbolagen inom verkstad kan få svårt att leva upp till vinstförväntningarna och det dröjer en bra bit in i oktober innan vi får svart på vitt i denna viktiga fråga.

Både Europa och Sverige ser ut att efter tre veckors stigande kurser behöva en välbehövlig rekyl/paus inom kort. Blir rekylen för tredje gången av återhållsam karaktär visar detta på tydlig underliggande styrka, som skulle indikera god sannolikhet för fortsatt positiv börsutveckling en bra bit in i september.

 

C-G Gyllenram

Ability Asset Management