Vi skrev föregående vecka att utvecklingen för S&P 500, räntorna och kopparpriset var fortsatt positiva faktorer, den tunga verkstadssektorn hade fått en rejäl dos konjunkturoptimism samtidigt som det massiva överhänget av latent utbud på den svenska börsen i det närmaste var eliminerat.
Det mesta var sålunda på plats för en positiv börsutveckling i Sverige, men liksom i USA och Europa fanns det i Sverige behov av en paus/rekyl. Vi var fortfarande inne i en säsongsmässigt svag börsperiod, mjuklandningen i USA var inte självklar, rapportperioden för Q3 och det amerikanska presidentvalet närmade sig, så det gick tyvärr inte att slappna av och ta vidare uppgång för given, men förutsättningarna för en sådan såg lovande ut.
Ännu en gång finns det skäl att upprepa att marknaden är den plats där det osannolika har en ovanligt hög sannolikhet att inträffa och de planerade och kraftfulla kinesiska stimulanser som presenterats innevarande vecka har fått börskurserna i Kina att rusa uppåt och medfört en tydlig global börsoptimism.
Några av de mest väsentliga åtgärderna är en sänkning av reservkraven för de kinesiska bankerna med 0,5% och även lägre bolåneräntor. Syftet med stimulanserna är att skapa likviditet i marknaden genom ökade krediter och att ge understöd till den under lång tid svaga fastighetsmarknaden. Den kinesiska regeringen hoppas att stimulanserna ska bidra till att tillväxtmålet på 5 % för ekonomin under 2024 ska uppnås. Den markant positiva börsreaktionen visar att även om marknaden förväntat sig stimulanser så var det lanserade första åtgärdspaketet mer omfattande än förväntat.
Steg två i stimulanspaketen är att Kina planerar en kapitalinjektion motsvarande 140 miljarder dollar till landets storbanker för att öka deras förmåga att stötta den alltmer försvagade ekonomiska situationen. Finansieringen ska genom emissioner av vad som kan beskrivas som nya särskilda statsobligationer. Några detaljer är inte kända, men om kapitalinjektionen genomförs blir det första gången sedan finanskrisen 2008 som Kina ger bankerna tillskott av kapital.
De senaste tre dagarna har börsen i Kina rusat med runt 12% och återtagit de tre tidigare månadernas nedgång och visar nu ett mindre plus sedan årsskiftet.
En av de allra tydligaste effekterna av de kinesiska stimulanserna är uppgången för ”hårda” råvaror då Kina är världens största konsument av basmetaller. Vi noterade föregående vecka att kopparpriset efter en nedgång med 25% från maj till augusti visade lovande tendenser till att bottna ut och att vi sannolikt såg ett positivt trendbrott.
Vi hade dock inte väntat oss att aluminium, koppar och zink samfällt skulle rusa uppåt, vilket påverkat framför allt råvaruorienterade aktier, men även verkstadssektorn som helhet klart positivt. Det var därför inte förvånande att Boliden, Lundin Mining, Epiroc, Sandvik och SSAB hörde till vinnarna på gårdagens svenska börs.
Den positiva grundsyn vi gav uttryck för föregående vecka har visat sig befogad och nu råder ränte- och konjunkturoptimism, dvs. förhoppningarna för en så kallade ekonomisk mjuklandning har fått nytt bränsle och riskaptiten har fått luft under vingarna.
Vi förväntade oss en paus/rekyl efter den tidigare snabba uppgången i USA och efter fem lugna dagar börjar nu S&P 500 ånyo dra sig uppåt. Denna gång är det dock inte ”Big Seven” som leder börsen utan råvaru- och konjunkturkänsliga bolag som Alcoa och Caterpillar, men framför allt visar konsumentorienterade aktier såsom American Express, Home Depot, Mc Donalds, Walmart och Stanley Black & Decker framfötterna.
Som svensk placerare behöver man dock vara medveten om att det finns en hög sannolikhet för ytterligare kronförstärkning. För att denna ska manifesteras behöver dock kronan visa genuin styrka och bryta den psykologiskt viktiga nivån 10,00 med kraft och volym.
Studerar vi Tyskland som är den tongivande börsen i Europa har denna marknad nått ”all time high” och vi ser en god sannolikhet för stigande kurser även om det finns behov av en konsolidering eller viss rekyl innan detta blir verklighet. Europa som helhet visar också framfötterna om dock inte lika tydligt som Tyskland och även här tror vi på fortsatt uppgång under hösten förutsatt att det tyska dragloket visar vägen.
Förutsättningarna för en positiv börshöst har förbättrats, men som alltid kan man inte ta något för givet. Om lite mer än två veckor börjar rapportperioden för tredje kvartalet på allvar och det är då dags för marknaden att skaka hand med verkligheten. Det finns en oro att framför allt verkstadsbolagen kan få svårt att leva upp till vinstförväntningarna och om marknaden går i rapportperioden med stigande kurser ökar risken för bakslag.
Därefter är det dag för det amerikanska presidentvalet så det saknas inte orostecken på börsen. Vi har en fortsatt positiv syn på börsutvecklingen och är fullinvesterade med en tydlig ökning av cykliska innehav. Att sälja in i styrka inför rapportperioden och minska risknivån kan dock vara en klok strategi.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management