Sannolikt bara en hälsosam börsrekyl i Europa och Sverige…

Vi skrev för två veckor sedan att vi hade en tydligt positiv syn på framför allt de europeiska börserna och att den pågående svenska rapportperioden hade uppvisat en positiv underton, varför vi såg en klart god sannolikhet att den svenska börsen äntligen kunde bryta upp från sitt tradingintervall, påbörja en tydlig uppgångsfas, börjar trenda uppåt och följa Europa i fotspåren.

Analysen har fallit väl ut och efter att den svenska börsen (OMXS30) fått konsolidera och kraftsamla runt toppen i sitt långdragna tradingintervall under tre veckors tid så lossnade det äntligen på uppsidan. Detta innebär att börsen nu har ändrat sitt beteendemönster från att röra sig sidledes (pendla i ett intervall) till att i stället trenda uppåt.

För att börsindex ska röra sig norrut är det essentiellt att storbankerna, verkstad och tungviktare som Investor, Hexagon och Ericsson ger kursmässigt understöd. Bankerna har rört sig samfällt upp där Handelsbanken och Swedbank varit klart ledande.

På verkstadssidan är det mer disparat. Det är de klassiskt cykliska verkstadsbolagen Epiroc, Sandvik, SKF, Trelleborg och Volvo som har presterat bäst med Volvo i tydlig ledning. Alfa, ASSA, Atlas, ABB har rört sig mer sidledes och inte lyckats etablera tydligt positiva trender. Indextunga Investor och  Hexagon som gjort en kursmässig revansch har klart bidragit till årets positiva börsutveckling.

Fastighetsbolagen som under mer än ett decennium utklassade alla andra sektorer på börsen har sedan ränte- och inflationsuppgången tog sin början vägrat att lyfta trots flera försök och sedan början på oktober föregående har denna bransch i stället trendat nedåt. Castellums rapport tidigare i veckan förmådde inte höja temperaturen och gårdagens rapportbesvikelse från Catena medförde ett kännbart kurstapp.

Historiskt har den svenska, tyska och de europeiska börserna haft en mycket tydlig samvariation. Sedan i höstas har dock Tyskland avancerat i från STOXX 50 (europeiska storbolag) som i sin tur utvecklats bättre är OMXS30 (svenska storbolag).

USA, S&P 500, har dock utklassat Tyskland och Europa de senaste 10 åren så Europa har onekligen mycket att ta igen mot USA och Sverige har i tur avsevärt att ta igen mot både USA och inte minst Tyskland. För första gången på lång tid så visar Sverige och Europa styrka mot USA och vi tror att detta är en utveckling som kommer fortsätta om än inte i en rak linje.

Börserna i Europa är nu överköpta, dvs. de har stigit för mycket och för snabbt och den underliggande trendens lutning har blivit allt för brant och är i behov av korrigering antingen genom att rekylera eller genom att röra sig sidledes (konsolidera). En marknad kan korrigeras på ett flertal olika sätt och det är svårt att prognosticera och det kommer ske snabbt och smärtsamt eller långsamt och mjukt.

Den breda marknaden i USA, S&P 500, liksom Nasdaq fortsätter att röra sig sidledes även om det finns en positiv underton i beteendemönstret med en anpassning till den långsiktigt underliggande uppåtriktade kurstrenden.

Om vi går österut visar den kinesiska börsen en viss positiv tendens, medan Sydkorea visar styrka och Japan fortsätter att vara påfallande tråkig. Bland andra globala börser uppvisar Australien, Brasilien och Indien positiva tendenser och framför allt den sistnämnda marknaden börjar se allt mer intressant ut.

För en svensk placerare måste dock den markanta kronförstärkningen under februari mot både dollarn och euron tas i beaktande. Under innevarande månad så har kronan mot euron stärkts från 11,50 till runt 11,16 och för dollarn från 11,30 till runt 10,66.  Om vi analyser EUR/SEK på samma sätt som en aktie ser diagrammet ut som en toppformation som håller på att brytas på nedsidan, vilket innebär att kronförstärkningen mycket väl kan fortsätta efterhand.

Bland råvarorna visar främst aluminium påtaglig styrka medan koppar förfaller bygga en bas för en kommande uppgång och zink indikerar ett positivt trendbrott, vilket är positivt för flera svenska gruv- och råvaruinriktade bolag.

Bland de mjuka råvarorna, dvs. de som jordbruksorienterade så ser sojabönor, vete och majs alla tre ut att sträva uppåt i symbios med kaffe och apelsinjuice, vilket riskerar att leda till högre matpriser och svårigheter att hålla inflationen i skack.

Sammanfattningsvis så befinner sig de europeiska börserna som helhet i klart positiva trender, men är i behov av avkylning och då förhoppningsvis genom en så kallad hälsosam rekyl, dvs. en återhållsam nedgång under ordande former. Vad gäller USA är vi nöjda om denna marknad håller sig stabil och där eventuell uppgång ses som en bonus. Globalt kan Kina, Sydkorea, Brasilien och Indien ge stöd.

För den svenska börsens vidkommande har uppgången haft en bra bredd, men det finns risk för ytterligare rekyl. Förutsatt att det inte sker någon tydligt negativ utveckling i USA och Europa så har vi en fortsatt positiv syn på den svenska börsutvecklingen och där eventuell fortsatt svaghet sannolikt är ett köp- och inte ett säljläge.

 

C-G Gyllenram

Ability Asset Management

 

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier