Vi skrev föregående vecka att Europa som helhet hade en mycket likartad börsutveckling som den i Sverige, men att Tyskland som brukar visa vägen för Europa indikerade ökad underliggande styrka.
Marknadsbilden i Sverige hade ljusnat jämfört med de två tidigare veckorna då säljsignalerna inte fått genomslag och utvecklingen för de längre räntorna främst I Europa och Sverige varit klart positiv.
Samtidigt noterade vi att marknaden var inne i den säsongmässigt bästa börsperioden med en sannolik återhämtning för konjunkturen kommande år i samklang med förväntningar om en positiv vinsttillväxt.
Vår bedömning var en marknad med en ökande positiv underton om än med ett volatilt beteende och en god möjlighet för den svenska börsen att börja visa framfötterna mot slutet av året.
Prognosen har fallit väl ut med avvikelsen att styrkan visat sig både snabbare och i högre grad än förväntat, vilket är positivt och ökar sannolikheten för ett avslut i dur för börsåret.
Börsen befinner sig dock fortfarande inom sitt utdragna tradingintervall, har ännu inte börjat trenda uppåt, men har tagit ett viktigt steg i rätt riktning. Under andra hälften av november testades den undre delen av intervallet fyra gånger med ett tidvis tydligt säljtryck och intradag bröts det två gånger, men börsen lyckades bägge gångerna återhämta sig och stänga ovanför dagslägsta.
Pessimismen hos investerarkollektivet var påtaglig vid denna tidpunkt och många aktörer minskade sin risk och ökade likviditeten som en beredskap för fallande kurser. När börsen efter två veckors press på nedsidan i stället reverserade och köparna tog kommandot behövde många placerare justera upp sin börsexponering, vilket har medfört tre tydliga uppgångsdagar och det är nu den övre delen av intervallet som utmanas.
I USA ser den breda marknaden, S&P 500, teknikorienterade Nasdaq, värdebolagsorienterade Dow Jones liksom småbolagsindexet Russel 2000 efter en smärre paus redo ut för vidare uppgång. Marknaden får stöd av att nästan alla bolag inom ”Big seven” indikerar fortsatt uppgång och kan driva USA fortsatt uppåt. Amazon passerade i går årshögsta, Apple har brutit upp ur sitt tradingintervall liksom Meta och Microsoft ser ut att göra på samma vis. Nvidia och Tesla har bägge rekylerat men visar nu ånyo positiva tendenser.
Gör vi en global utblick fortsätter Kina att röra sig sidledes och försöker hitta stabilitet efter den extrema rusningen i slutet av september. Japan som befinner sig på samma nivå som i februari börjar visa försiktigt positiva tendenser. Sydkorea präglas av den rådande politiska osäkerheten, men börsen har bara påverkats marginellt av detta. Indien har efter en kännbar rekyl tydligt börja vända uppåt medan Brasilien fortfarande inte har lyckats vända sin nedgångsfas.
I Europa drar sig de flesta marknader som Belgien, Holland, Italien, Schweiz och Storbritannien uppåt. Den marknad som sticker ut på nedsidan är Frankrike som tappat 10% sedan maj medan Spanien, men framför allt Tyskland visar tydlig styrka som syns inom branscher som bank, bygg, fastigheter, försvar, försäkring, konsumtion och teknik medan fordonsindustrin tynger på nedsidan även om både BMW och Volkswagen indikerar bottenkänning. Att de stora välkända bolagen Adidas och Zalando visar framfötterna indikerar gynnsamma vindar för den privata konsumtionen, vilket är positivt för alla europeiska bolagen i denna sektor.
Efter att kopparpriset rusat från februari till maj har det tappat runt 20%, men har nu sannolikt mejslat ut en bottenfas och lär börja sträva norrut. Zink fortsätter att visa styrka och utmanar årshögsta och även aluminium visar likartade tendenser. Fortsätter de positiva tendenserna för dessa tre viktiga basmetaller kommer detta öka intresset för konjunktur- och råvarukänsliga bolag.
För att den svenska börsen på allvar ska bryta det långdragna tradingintervallet som präglat börsutvecklingen i snart tio månader och börja trenda uppåt så krävs det att den indextunga verkstadssektorn med understöd av storbanker, tungviktare som Assa, Ericsson, Investor och Hexagon samt mellanstora och mindre bolag alla börjar dra åt samma håll och det är en sådan positiv tendens som den svenska börsen nu börjar uppvisa.
Efter veckans uppgång lär dock den svenska börsen behöver en paus, konsolidering eller en smärre rekyl. De senaste dagarnas uppgång lockar till vinsthemtagningar och det finns fortfarande en avsevärd volym (latent utbud), som behöver assimileras innan marknaden kan börja trenda uppåt.
Vi ser dock eventuella rekyler som köplägen och att börsen efter en välbehövlig paus har en god sannolikhet att bryta det svårforcerade intervallet på uppsidan och fortsätta sträva uppåt.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management