Snart dags för börsen att skaka hand med verkligheten…

Vi skrev föregående vecka att förutsättningarna för en positiv börshöst hade förbättrats, men att man som alltid inte kunde ta något för givet. Om ett par veckor skulle rapportperioden för tredje kvartalet vara i full blom och det var då dags för marknaden att skaka hand med verkligheten. Det fanns en oro att framför allt verkstadsbolagen kunde få svårt att leva upp till vinstförväntningarna och om marknaden gick in i rapportperioden med stigande kurser ökade risken för bakslag.

Därefter var det dags för det amerikanska presidentvalet så det saknades inte orostecken på börsen. Vi hade en fortsatt positiv syn på börsutvecklingen men att försöka sälja in i styrka inför rapportperioden och minska risknivån framstod som en sund strategi.

Redan i slutet av kommande vecka så smygstartar rapportsäsongen med Öresund, Atrium Ljungberg och Creades. Den riktiga vågen av rapporter börjar dock först veckan därpå med tungviktare som Ericsson, ABB, Nordea, Autoliv och Volvo. Det dröjer dock ytterligare en vecka tills crescendot när en flodvåg av rapporter sveper in över marknaden den 24 och 25 oktober.

Om vi lyfter på huven på den svenska börsen kan vi urskilja några intressanta tendenser. Gårdagens i särklass svagaste sektor (efter en negativ analys från en amerikansk storbank) var allt bankrelaterat. Förutom tydliga nedgångar för de fyra storbankerna med Swedbank i täten som tappade 3,08% fick Avanza, Nordnet, finska Sampo och Danske Bank en rejäl släng av sleven.

Även om fastighetsbolagen rekylerade skedde detta inom ramen för positiva trender och inom bygg hade Skanska ledartröjan på i sin strävan norrut. Klassiskt defensiva bolag som AAK, Axfood och Securitas var stabila och den disparata branschen verkstad hölls under armarna av ABB, Assa och Atlas medan de mer cykliska bolagen som Sandvik fortsatte att rekylera i efterdyningarna av den kinesiska stimulanseuforin.

Att konsumentorienterade och nedpressade aktier som Electrolux och Thule var stadiga medan börsen som helhet visade tydligt på minus indikerar att det är stockpickning som gäller på den för närvarande svårprognosticerade svenska börsen.

Med en rapportperiod som snart tar fart på allvar och som kulminerar under andra hälften av oktober är det snudd på ”tjänstefel” att peka med hela handen och vara självsäker i sin åsikt om den kommande börsutvecklingen.

Det enda man kan vara fullkomligt säker på är att de kommande tre veckorna inte kommer att vara tråkiga. Varje gång blir man förvånad och ibland perplex över hur mycket och hur snabbt börsens största och mest välanalyserade bolag kan svänga när ny och oväntad information kommer på bordet.

Det alltid blir ömsom vin och ömsom vatten när rapporterna publiceras och när marknaden omilt och snabbt anpassar börskurserna med hänsyn till nya förutsättningar och prognoser.

Studerar vi Tyskland som är den viktigaste börsen i Europa hade denna marknad ett tydligt behov av en viss rekyl efter snabba uppgången i slutet av september. De senaste fyra dagarnas nedgång ligger väl i linje med denna prognos och ser hittills ut som välbehövlig avkylning (naturlig reaktion) under ordnade former inom ramen för en positiv trend.

Europa som helhet visar inte riktigt samma positiva tendens som Tyskland, men även här fanns det behov att en återhållsam rekyl, som än så länge ligger inom ramarna för en sund korrektion.

Vänder vi blicken västerut förväntade vi oss en paus/rekyl efter den tidigare snabba uppgången i USA och S&P 500 har gjort på stället marsch i mer än två veckor och därmed vädrat ut den tidigare överköptheten. Även teknikorienterad Nasdaq, värdebolagsorienterade Dow Jones och småbolagsindexet Russel 2000 visar liknande tendenser. Liksom i Europa är frågan om vi bara bevittnar en hälsosam rekyl innan marknaden tar fart uppåt igen eller om rapportperioden kan sätta käppar i hjulet.

Långräntorna i USA, Europa och Sverige spjärnar emot på nedsidan, kopparpriset rekylerar, rapportsäsongen är i antågande, spänningen stiger i Israel och Mellersta Östern samtidigt som oljepriset stiger så det hade varit förvånande om det inte inträffat rekyler på överköpta börser.

Om vi studerar den svenska börsen så har även denna, under ordnade former och avtagande volym rekylerat under veckan och om vi inte stod inför en rapportperiod skulle beteendemönstret börja indikera köpläge.

Vi har en fortsatt en positiv grundsyn på börsutvecklingen, men man bör vara beredd på en volatil marknad på den för närvarande svårprognosticerade svenska börsen. Oktober kommer bjuda på ömsom vin och ömsom vatten, varför omsorgsfull stockpicking är essentiell i avvaktan på bilden skall klarna och utkristalliseras.

 

C-G Gyllenram

Ability Asset Management