Vi skrev föregående vecka att tendensen för den amerikanska tioårsräntan var klart oroväckande, då den indikerade risk för vidare uppgång. I USA gav dock de stora giganterna understöd till börsutvecklingen och marknaden var imponerande motståndskraftig mot de stigande räntorna med konjunkturoptimism i den andra vågskålen.
Vi var beredda på att den svenska börsen kunde tappa lite mer på nedsidan, men var försiktigt positiva inför den annalkande rapportperioden och ansåg att fortsatt svaghet sannolikt innebär attraktiva köplägen. Vi hade likvida medel till förfogande, men ville låta bilden klarna och bli mer övertygande om att vi stod inför fortsatt uppgång innan vi agerade offensivt.
Prognosen har hittills fallit väl ut, men orostecknen och risk för en mer kännbar rekyl har ökat. Vi är bara i början av den svenska rapportperioden och kan inte dra några långtgående slutsatser utan det dröjer till slutet av kommande veckan innan vi får en tydlig överblick.
Det enda man kan vara fullkomligt säkra på är att det alltid blir ömsom vin och ömsom vatten när rapporterna publiceras och att marknaden omilt och snabbt anpassar börskurserna med hänsyn till nya förutsättningar och prognoser.
Bland storbolagen kan dock marknaden i Ericssons fall inte bestämma sig för vilket ben den ska stå på och den initialt kraftiga uppgången har i det närmaste eliminerats. Investor, Nordeas och Volvos starka siffror fick ett njuggt mottagande. ABB fick åtnjuta ett ordentligt lyft medan Kinnevik sågades längs med fotknölarna.
Bland de mindre bolagen är slagen än tydligare med i flera fall rörelser runt 10%, som på uppsidan för AQ Group och BE Group under gårdagen och på nedsidan för Arjo och Vitrolife.
USA har haft taktpinnen under första kvartalet och både S&P 500 och Nasdaq har envist och metodiskt arbetat sig uppåt, men från början av april så har börstrenderna visat avtagande momentum, börjat röra sig sidledes med en viss tendens nedåt och visar nu ett oroväckande svagt beteendemönster.
Bägge dessa amerikanska börsindex har fått vidkännas en tydlig knäck av den mer kortsiktigt positiva börstrenden till stor del beroende på stigande långräntor, men en stark rapportperiod och då inte minst för de stora giganterna skulle kunna vända den nuvarande svaga tendensen.
Alphabet (Google) har återhämtat efter sig den föregående rapportens besvikelse och rör sig norrut om än under ryckiga former. Apple befinner sig i botten i sitt tydligt utmejslade tradingintervall, som varit i kraft i snart ett år, och marknaden tvistar om det är köp- eller säljläge nu när kursen för sjätte gången testar bottenläget. Amazon har en positiv underton, men har påbörjat en rekylfas.
Metas (Facebook) beteende är snarlikt det för Amazon och det finns risk att aktien bildar en toppformation. Microsoft ser oroväckande ”toppish” ut och visar tydlig svaghet. Nvidia inger också farhågor, men osvuret är bäst innan rapporten publicerats. Den tydligaste trenden, men tyvärr i fel riktning, uppvisar Tesla med en nedgång från toppen hösten 2021 på nästan 65% och med ett tapp 40% sedan årsskiftet
Bilden underlättas inte av att tioårsräntorna i USA, Europa och Sverige har gnagt sig uppåt sedan årsskiftet och för en positiv börsutveckling har det varit essentiellt att dessa räntor inte börjar accelerera på uppsidan. Just detta har dock inträffat i USA och trenden är nu klart uppåtriktad, med risk för vidare uppgång. I Sverige och Europa ser vi däremot inte samma beteende utan här fortsätter långräntorna att röra sig sidledes om än med en stigande underton.
Bas- och ädelmetaller uppvisar markant styrka där främst aluminium, koppar, zink fortsätter att stiga och där den uppgång vi hittills sett kan vara den första rörelsen i en långvarig uppgångsfas. Detta inger konjunkturoptimism, men samtidigt stigande insatspriser i industrin, vilket inte är gynnsamt för inflationsutvecklingen även om vi anser att den konjunkturella aspekten har större dignitet.
Ränteuppgången ligger som en våt filt över USA börserna och efter nattens attack från Israel mot Iran har risken för utökat krig och eskalering i Mellanöstern ökat markant och den pågående rapportperioden bidrar till det svårbedömda börsläget både globalt och i Sverige.
Sannolikheten har ökat att det kan komma mer på nedsidan både i USA och i Sverige. Vi har tillämpat en lite återhållsam ”mellanmjölkstaktik” med anständig likviditet och aktier i positiva trender i portföljen och fortsätter nu att låta börsbilden klarna och utkristalliseras.
Vår grundinställning att fortsatt svaghet inte innebär rasrisk utan istället sannolikt utgör ett köpläge är fortfarande intakt, men naturligtvis avhängig den geopolitiska utvecklingen. I nästkommande veckobrev kan vi ge uttryck för en mer distinkt syn på börsutvecklingen, men för närvarande är vi bekväma med en försiktig inställning.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management