Vi skrev föregående vecka att efter sysselsättningssiffrorna från USA skulle förhoppningsvis bilden klarna om tillståndet för landets ekonomi och återkom konjunkturoptimismen låg den svenska börsen bra till. Erfarenhetsmässigt brukar det dock innebära en mödosam process när ett latent utbud på en högre indexnivå ska assimileras av nya köpare, varför denna fas ofta är tidskrävande till sin karaktär.
Vände Sverige och övriga marknader inom kort upp från rådande indexnivåer skulle detta signalera tydlig styrka, men den svenska börsen hade blivit mer svårprognosticerad och det fanns risk för ökad volatilitet och kännbara svängningar, varför vi föredrog omsorgsfull stockpicking i aktier med positiva trender med beredskap att vid läge skifta fokus mot mer konjunkturkänsliga innehav.
Den svenska börsen har inte lyckats visa nämnvärd styrka utan har varje dag under innevarande vecka försökt dra sig uppåt utan någon större framgång. Index låg vid gårdagens stängning på 2510 punkter. Den senaste toppnivån, 2600 punkter, infann sig den 30/8, i samband med återhämtningen från det kännbara raset som inträffade i början av månaden. Bottenläget i detta ras infann sig runt 2400 punkter och börsen befinner sig nu sålunda mitt emellan det senaste topp- och bottenläget.
Problemet är att det mellan 2500 – 2600 punkter finns ett betydande och svårforcerat utbud, som har skapts under de senaste sex månaderna och som försvårar och hämmar försöken till uppgång, vilket sannolikt innebär att vi en bit in på hösten får leva med nuvarande volatila och svårprognosticerade marknad.
Studerar vi ett index över europeiska storbolag och jämför detta med indexet över svenska storbolag (OMXS30) ser det ut som om det ligger kalkerpapper mellan dem. Om vi i stället studerar enskilda länderna fortsätter Spanien att visa framfötterna i sällskap med Danmark som gynnas av sin defensiva sammansättning.
Tyskland och Storbritannien är stabila och rör sig sidledes medan Frankrike är volatilt med nedåtriktad tendens i sällskap Norge som påverkas negativt av det svaga oljepriset.
Summa summarum uppvisar Europa som helhet en sidledes rörelse med volatila inslag, men med något större stabilitet än Sverige då beroendet av konjunkturkänsliga bolag inte är lika framträdande.
På den globala scenen blir divergensen mellan Kina och Indien alltmer uppenbar där Kina närmar sig historiska bottennivåer medan Indien däremot kontinuerligt noterar nya högstanivåer.
I USA har den breda marknaden, S&P 500, inga latenta utbud som hämmar på ovansidan. Marknaden rör sig sidledes med tydligt stigande bottennoteringar och utmanar nu för tredje gången toppnoteringar från juli och augusti. Att både den två- och tioåriga räntan envist trendar nedåt och att samtliga bolag inom Big Seven (Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia och Tesla) visar positiva tendenser ger stöd för en positiv syn på den amerikanska börsutvecklingen.
Efter en nedgång med runt 25% för kopparpriset från maj till augusti visar nu koppar alltmer lovande tendenser till att bottna ut även om någon tydlig signal för en vändning uppåt ännu inte är på plats.
På valutasidan stärktes kronan som mest till 10,13 SEK mot dollarn innan den rekylerade och försvagades till 10,40 för att ånyo stärkas och nu befinna sig på 10,26. Vi tror som tidigare att det finns en hög sannolikhet för ytterligare kronförstärkning, men för att denna verkligen ska manifesteras behöver kronan visa styrka och nå den psykologiskt viktiga nivån 10,00, dvs. bryta ut från det långvariga tradingintervall som den pendlat i under de senaste två åren.
Än så länge tror vi att det är en bra strategi med nogsam stockpicking i mer defensiva aktier i positiva trender på den svenska börsen och att marknaden ännu inte är mogen och har den kraft som krävs för att gå upp, utmana och gå förbi det svårforcerade latenta utbud som finns på ovansidan.
Utvecklingen för S&P 500, räntorna och kopparpriset är positiva faktorer, men för att den svenska börsen ska kunna lyfta på allvar krävs en tydligare konjunkturoptimism som får den viktiga verkstadssektorn att visa framfötterna. Detta kan mycket väl bli verklighet lite senare i höst och det finns skäl att ha god beredskap att vid läge skifta fokus mot mer konjunkturkänsliga innehav, men än så länge är vi bekväma med en mer defensiv inriktning och med ”torrt krut” till förfogande att placera under hösten.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management