Starka börser i Europa kan leda Sverige uppåt…

Vi skrev föregående vecka att Trumps ständiga irrationella agerande var klart oroväckande, men att de europeiska och den svenska börsen visade imponerande motståndskraft trots tullhotet mot Europa och att S&P 500 befann sig i en negativ primärtrend. Även viktiga asiatiska marknader med Kina i spetsen liksom Brasilien och Indien visade liknande positiva tendenser.

Vår slutsats var att Sverige och Europa mycket väl kunde vara nära bottenkänning och att det började bli köpläge på dessa marknader. Vi trodde dock inte på en hastig och snabb uppgång utan att dessa börser skulle få arbeta sig uppåt i sin strävan norrut och att omsorgsfull stockpicking var essentiellt.

Prognosen har än så länge fallit väl ut. Börsen (OMXS30) bottnade på 2624 punkter föregående torsdag och steg sedan tydligt under fredagen och nådde upp till den initiala motståndsnivån i form av latent utbud runt 2700 punkter. Detta beteende ligger väl i linje med ovanstående bedömning att börsen lär få streta sig uppåt och inte stiga i en rak linje.

Under tisdagen och onsdagen har sedan marknaden rekylerat under klart återhållsamma former och nu befinner sig börsen mellan två viktiga nivåer, dvs. den senaste botten vid 2624 punkter och den senaste toppkänningen vid 2705 punkter. Skulle börsen (nu 2678 punkter) bryta under den lägre nivån med kraft och volym har vi varit för positiva, men sker i stället motsatsen, vilket är vårt huvudscenario, så är det en tydlig indikation på att marknaden ånyo har börjat trenda uppåt.

Sektormässigt är det fortfarande storbankerna som håller i den positiva taktpinnen medan fastigheter försöker mejsla ut en bottennivå. Det som visar på en ökande riskaptit är att många mindre och mellanstora bolag, som har fallit markant från årshögsta, nu i flera fall möter ett tydligt ökat köpintresse.

Utdelningsperioden närmar sig snabbt och Nordea avskiljer sin utdelning om 10,77 redan i morgon, Handelsbanken och Swedbank gör gemensam sak den 27/3 med 15 kronor respektive 21,70 och någon vecka senare, dvs. den 8/4 är det dags för SEB med 11,50.

För utdelningsjägare är det ett måste att ha dessa högutdelare i portföljen, men efter att utdelningen har skett brukar dock intresset svalna under en period. Om marknaden som helhet trendar uppåt och är positiv finns det en emellertid en god möjlighet att kurstappet i samband med utdelningen börjar krympa ihop.

På verkstadssidan, som är den klart dominerande sektorn bland storbolagen är bilden disparat med olika tendenser. ABB tillhörde gårdagens vinnare efter en flera veckors lång kurspress, Assa Abloy pressas av sin stora exponering mot USA, Alfa försöker sträva uppåt men möter utbud strax ovanför rådande nivåer.

Börsens värdemässigt i särklass största bolag Atlas har i mer än ett år tid pendlat i ett brett och volatilt tradingintervall och gör för närvarande på stället marsch. Autoliv har det tuffare och utmanar årslägsta från 2024 medan Hexagon efter sin tjurrusning uppåt med efterföljande kännbara rekyl ånyo börjar vädra morgonluft.

De mer uttalat cykliska och råvarukänsliga bolagen som Boliden, Epiroc, Lindab, Lundin Mining, Sandvik, SKF, SSAB, Traton, Trelleborg, och Volvo drar sig däremot i varierande grad uppåt, vilket i flera fall har en koppling till det uttalat starka och stigande kopparpriset, som nu på allvar bryter upp från sitt synnerligen långa tradingintervall, vilket varit i kraft ända sedan 2005. Det beteendemönster som koppar visar är klart positivt och indikerar en hög sannolikhet att en långsiktigt positiv primärtrend har börjat.

För verkstadssektorn som helhet blickar marknaden med både otålighet och viss nervositet fram emot delårsrapporterna för att inte minst få grepp om hur konjunkturen, efterfrågan och orderingången har utvecklats i USA.

Den långsiktiga trenden för amerikanska S&P 500 har brutits och indexet har även fallit ned från sin toppformation, tappat som mest över 10% från årshögsta den 19/2 och befinner sig på samma nivå som i juli 2024

Att Federal Reserve som väntat lämnade styrräntan oförändrad vid gårdagens räntemöte och att prognosen fortfarande indikerar möjliga räntesänkningar på totalt 50 punkter fick S&P 500 att reagera positivt. Lägger vi till att samtliga stora bolag inom ”Big seven” ser ut att kunna rekylera uppåt är det sannolikt med en fortsatt uppstuds på den amerikanska marknaden.

Huruvida denna sannolika uppgång bara är tillfällig eller inte lär sig visa om index når upp till den tydliga motståndsnivån bestående av markant latent utbud runt indexnivån 5800 punkter, dvs. lite över 2% från dagens nivå. Om USA ska vara stark marknad behöver köparna visa framfötterna och riskaptit och lyckas arbeta sig förbi och igenom denna svårforcerade nivå.

Tyskland, det europeiska storbolagsindexet Europe Stoxx 50 och den breda marknaden Europe Stoxx 600 har de senaste dagarna visat tydlig styrka, börjar utmana årshögsta och befinner sig i fortsatt positiva trender.

Den svenska börsen hämmas till vis del av tröghet för vissa storbolag inom verkstad, men det finns andra tungviktare som strävar åt motsatt håll som bland annat storbankerna, Investor och Volvo liksom flera mindre och mellanstora bolag.

Med hänsyn till styrkan på de europeiska börserna, att utdelningsperioden brukar ge börsen positivt understöd, något positivare börsvindar i USA och tydlig styrka i kopparpriset ser vi en god möjligt att börsen kan överraska positivt på uppsidan under våren.

 

C-G Gyllenram

Ability Asset Management

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier