Stora kursrörelser och hög volatilitet under ytan på börsen…

Vi skrev föregående vecka att det var slutfasen och kulmen på rapportperioden som skulle sätta tonen och avgöra om den svenska börsen kunde fortsätta att sträva norrut i den positiva trend som påbörjades efter fallet i början av augusti eller om marknaden riskerade att falla tillbaka in i det segdragna tradingintervall som rådde under våren och sommaren.

Det beteende som investerarkollektivet uppvisade i Sverige, Europa och USA var positivt och som alltid skulle bilden efterhand klarna och utkristalliseras, men ”brasklappen” gällde fortfarande och åtminstone den kommande veckan fick man som placerare leva med förhöjd osäkerhet och volatilitet.

Idag når rapportperioden sin ”peak” och även om det en bit in november fortsätter att komma rapporter, så får vi efter dagens rapportvåg möjlighet att göra en summering av utfallet. Efter att ha studerat runt 160 rapportperioder från 1984 och framåt kan man tycka att man inte borde bli överraskad, men varje gång blir man de facto lika förvånad och ofta perplex över hur mycket och hur snabbt aktiekurserna kan svänga kan svänga när ny och oväntad information kommer på bordet.

Gårdagens skörd bjöd sålunda sina vana trogen på hög volatilitet på aktienivå. Det räcker att se på torsdagens vinnare och förlorare där de tre tidigare sorgebarnen Cint, Bygg Hemma (BHG) och Evolution steg mellan 14 -22%.  Efter en nedgång på närmare 80% sedan 2019 fortsatte däremot Sedana Medical att falla 30% och bröt nedåt från sin två år långa bottenfas medan Axfood och det stora servicebolaget Coor tappade 11-15%, vilket medförde att det sistnämnda därmed tangerade bottennoteringen från pandemin.

Med denna typ av svängningar vore det naturligt att förvänta sig att den svenska börsen på indexnivå också skulle uppvisa en hög volatilitet, men så är inte alls fallet utan det är istället tvärtom. Marknadsrisken eller det som i den finansiella teorin brukar kallas för systematisk risk har hittills sålunda varit låg under rapportperioden medan den unika eller specifika risken (volatiliteten i enskilda aktier) som brukligt varit hög.

För att skapa avkastningen i den rådande marknaden har därför varit nödvändigt med stockpicking, men detta är absolut inte någon enkel övning samtidigt som rapportperioden pågår för fullt. Börsen (OMXS30) har knappt rört sig sedan början av oktober utan har efter en inledande och mjuk rekyl i slutet av september/de första dagarna i oktober gjort på stället marsch och rört sig sidledes där storbolagens upp- och nedgångar i huvudsak tagit ut varandra.

Vi har tidigare påpekat att vi såg det aktuella beteendet på indexnivå som stabilt och ett positivt och att vi för att behålla vår positiva grundsyn på börsen, velat se att den rekyl som påbörjades i slutet av september blev återhållsam och fått kämpa sig nedåt, eftersom detta skulle indikera att det främst är vinsthemtagningar och inte något gediget säljtryck som pressar marknaden nedåt. Vi återkommer till utsikterna för den svenska börsen i slutsatsen, men först en global utblick.

Att blicka österut ger för närvarande ingen större vägledning. Efter extrem volatilitet har den kinesiska börsen lugnat ned sig, men den kommande börsutvecklingen beror på utfallet av de utlovade stimulanserna. Japan har fastnat i ett tradingintervall, som varit i kraft ända sedan februari och uppvisar hög volatilitet inom ramen för detta. Hong Kong är som en kopia av Kina, Sydkorea är påtagligt svårprognosticerat och Indien som i år trendat tydligt uppåt upplever nu en kännbar rekylfas.

Som helhet ser den breda Europamarknaden stabil ut även om den har rört sig sidledes ända sedan maj. Det behövs dock positiva katalysatorer för att ge marknaden kraft att lyfta och varken ränte- eller konjunkturutvecklingen eller den pågående rapportperioden bjuder för närvarande på detta, varför det är sannolikt att Europa tills vidare fortsätter att göra på stället marsch

Amerikanska Tesla var först ut av bolagen i Big Seven att öppna böckerna, presterade mycket bättre än väntat och belönades med en historiskt stor dagsuppgång på över 20%.

Den breda marknaden i USA, S&P 500, visar fortfarande mer styrka än Europa och Sverige även om denna ger vissa indikationer på att vara avtagande. Värdebolagsorienterade Dow Jones har fallit tillbaka liksom Russel 2000 (småbolagsindex) och de påtagligt stigande långräntorna inför presidentvalet är en viktig förklaring till detta beteende. Det dröjer till kommande vecka innan de övriga börsjättarna visar sina siffror och till dess behåller vi en avvaktande syn på den amerikanska börsutvecklingen.

Den svenska börsen, oavsett om vi ser på storbolagsindex eller den breda marknaden, är för närvarande svårprognosticerad där något stigande räntor, njugga konjunkturutsikter och flera rapportbesvikelser skapar hög volatilitet på aktienivå och en segdragen marknad på indexnivå.

Med rapportperioden snart bakom oss går vi i den säsongsmässigt bästa perioden på börsen, men det annalkande amerikanska presidentvalet lär bidra med osäkerhet och i dagsläget är det svårt att ha en tydlig uppfattning om den svenska börsen.

Har marknaden kraft att sträva vidare norrut i den positiva trend som påbörjades efter fallet i början av augusti eller riskerar marknaden att falla tillbaka in i det segdragna tradingintervall som rådde under våren och sommaren?

Liksom som för Europa och USA har vi i nuläget en avvaktande syn på börsutvecklingen och är bekväma med att ha en anständig kassa, med hög beredskap att antigen minska eller öka denna beroende på den kommande börsutvecklingen.

 

C-G Gyllenram

Ability Asset Management