Vi skrev i vårt senaste veckobrev att det fanns risk för lite mer nedsida både i USA och i Sverige. Vi hade tillämpat en lite återhållsam ”mellanmjölkstaktik” med anständig likviditet och aktier i positiva trender i portföljen och fortsatt att låta börsbilden klarna och utkristalliseras.
Med hänsyn till att rapportperioden passerat zenit såg vi fram emot att i detta veckobrev kunna ge uttryck för en mer distinkt syn på börsutvecklingen, men tyvärr har bilden inte klarnat i den omfattning som vi hade förväntat oss. Låt oss börja med att lyfta på huven på den svenska börsen innan vi går vidare till den globala scenen.
Det framgår med önskvärd och logisk tydlighet att de storbolagsaktier som uppvisar de starkaste och tydligaste trenderna är de bolag som presenterat de mest positiva rapporterna och föga förvånande så återfinns dess till stor del inom verkstad. ABB, Alfa, Atlas, Autoliv och SKF tillhör alla denna kategori. Storbankerna, förutom i viss mån Nordea, uppvisar däremot en sidledes eller svag tendens med Handelsbanken som det stora sänket.
Fastighetsbolagen har stabiliserat sig, men letar efter riktning medan vissa defensiva bolag som Astra, Essity och Tele 2 visat överraskande bra kvartalssiffror och stigande kurser. Tungviktare som Evolution, Hexagon, H&M och Sandvik visar däremot motsatt utveckling.
Summa summarum har storbolagsindex haft en dragning uppåt under rapportperioden och hade börs-och ränteutvecklingen i USA gett stöd och uppvisat positiva tendenser hade den svenska börsen sannolikt varit på väg mot högre höjder.
USA hade ett fast grepp om taktpinnen under det första kvartalet och både S&P 500 och Nasdaq arbetade sig envist och metodiskt sig uppåt, men i slutet av mars började börstrenderna visa avtagande momentum, därefter röra sig sidledes med tendens nedåt och visar nu ett fortsatt oroväckande svagt beteendemönster.
Bilden underlättas inte av att tioårsräntorna i USA, Europa och Sverige har gnagt sig uppåt sedan årsskiftet och för en positiv börsutveckling har det varit essentiellt att dessa räntor inte börjar accelerera på uppsidan.
Just detta har dock inträffat i USA och trenden är nu klart uppåtriktad. Onsdagens otydliga räntebesked från den amerikanska centralbanken lugnade inte marknaden även beskedet inte gav något tydligt avtryck på ränteutvecklingen.
I Sverige och Europa har inflationsutvecklingen varit betydligt mer positiv, vilket medfört att långräntorna rör sig envist sidledes istället för uppåt i väntan på räntebeskeden från den svenska Riksbanken den 8/5 och från ECB den 6/6. Marknaden ser med stort intresse fram emot om Riksbanken vågar vara först på plan med en sänkning.
Den breda amerikanska marknaden S&P 500, teknikorienterade Nasdaq och värdebolagsfokuserade Dow Jones utmanar alla tre sina kortsiktigt positiva trender. Den essentiella frågan är naturligtvis om vi bara bevittnar en tillfällig och kortvarig rekyl i en positivt långsiktig trend eller om det finns risk för ytterligare nedgång.
”Big Seven” som har stor inverkan på den amerikanska börsutvecklingen ger för närvarande ingen bra vägledning utan visar en ovanligt spretig bild. Alphabet (Google) har rekylerat markant efter sin starka rapport. Amazon har en positiv underton, men rör sig sidledes. Meta (Facebook) försöker hitta fotfäste efter den kraftiga nedgången i samband med rapporten. Microsoft ser oroväckande ”toppish” ut och visar svaghet. Nvidia inger också farhågor, men osvuret är bäst innan rapporten publicerats den 22/5 och Tesla har liksom Alphabet tappat tydligt efter rapporteuforin. Apple som befunnit sig i botten i ett långvarigt tradingintervall lär dock ta ett tydligt kliv uppåt idag efter gårdagens starka rapport.
Studerar vi börsutvecklingen för Europa som helhet så ger beteendemönstret ett relativt neutralt intryck. Detsamma gäller Tyskland medan index över europeiska storbolag visar en svagare tendens. Rör vi oss österut börjar den lågvärderade kinesiska börsen att se allt mer lovande ut och den högvärderade indiska marknaden uppvisar stabilitet med en dragning uppåt.
Som vi noterade i inledningen förväntade vi oss att det svenska börsläget efter rapportperioden skulle ha klarnat. Flera verkstadsbolag inger konjunkturoptimism, men bank ger inget stöd åt börsen och flera storbolag drar flera åt olika håll samtidigt som börs- och ränteutvecklingen i USA skapar oro.
Bilden kan ändras snabbt både uppåt och nedåt, men i nuläget är det en ”hard penny market”, dvs. det är svårt att tjäna pengar på en svårprognosticerad börs. Vi är tills vidare bekväma med att ha en anständig likviditet och aktier i starka trender i portföljen med hög beredskap att agera när vi med större sannolikhet kan bedöma den kommande rörelsens riktning.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management