Trump skapar börsoro för ett handelskrig utan vinnare…

Vi skrev föregående vecka att Tyskland, det europeiska storbolagsindexet Europe Stoxx 50 och den breda marknaden Europe Stoxx 600 hade visat tydlig styrka, börjar utmana årshögsta och befann sig i fortsatt positiva trender.

Den svenska börsen hämmades till vis del av tröghet för vissa storbolag inom verkstad, men det fanns andra tungviktare som strävade åt motsatt håll liksom flera mindre och mellanstora bolag.

Med hänsyn till styrkan på de europeiska börserna, att utdelningsperioden brukar ge börsen positivt understöd, något positivare börsvindar i USA och tydlig styrka i kopparpriset såg vi en god möjligt att börsen kunde överraska positivt på uppsidan under våren.

Handelsbankens och Swedbanks ”tapp” under gårdagen på grund av att utdelningarna på 15 kronor respektive 21,70 avskildes från kurserna inverkade naturligtvis på indexutvecklingen, men pressen på verkstadssektorn var påtaglig efter Trumps aggressiva utspel om tullar och hot om ännu högre tullar om EU fortsätter att samverka med Kanada.

Utspelet har ökat oron och osäkerheten om hur vinsterna kommer att utvecklas för de svenska verkstadsföretagen och det är svårt att räkna på effekterna på grund av Trumps ständiga irrationella utspel, som tyvärr inte lär minska framöver.

Om spelreglerna klarnar kan företagen anpassa sig och agera långsiktigt och rationellt, vilket sannolikt skulle få en positiv inverkan på börsen som helhet och på verkstadsbolagen i synnerhet.

Fortsätter däremot den nuvarande osäkerheten eller om denna förstärks och den rådande situationen utvecklas till utdraget handelskrig ökar dock risken för minskande vinster och stigande inflation.

Den långsiktigt positiva trenden för amerikanska S&P 500 är bruten och indexet har fallit ned från sin toppformation och som mest tappat över 10% från årshögsta i februari. Samtliga stora bolag inom ”Big seven” blev dock så nedtryckta i samband med denna korrektion att det var sannolikt med en upprekyl på den amerikanska marknaden.

Uppgången nådde som förväntat upp till den tydliga motståndsnivån, bestående av markant latent utbud, runt indexnivån 5800 punkter. Om USA ska visa styrka behöver köparna nu visa framfötterna och riskaptit och klara av att arbeta sig förbi och igenom denna svårforcerade nivå.

Det första försöket att passera ovanstående utbudsnivå misslyckades och S&P 500 har fallit tillbaka med runt 100 punkter och stängde under gårdagen på 5693 punkter. Google och Meta har börjat vända nedåt igen. Amazon, Apple och Microsoft är stabilare. Teslas upprekyl kan ha nått vägs ände och Nvidia utmanar för femte gången bottenläget i sitt volatila tradingintervall efter ett tapp på 2,05% i torsdagens handel. Riktningen för S&P 500 lär utkristalliseras relativt snart och ett eventuellt brott av det senaste bottenläget runt 5500 punkter skulle manifestera fortsatt svaghet.

Både det europeiska storbolagsindexet Europe Stoxx 50 och den breda marknaden Europe Stoxx 600 har trendat tydligt uppåt under 2025, men nu har en viss trötthet infunnit sig.  Det positiva scenariot är att vi bara ser en trendanpassning till en långsiktigt mer realistisk lutning på de underliggande trenderna, medan en negativ tolkning är att rekylen kan fortsätta nedåt. Liksom för USA lär den kommande riktningen utkristallisera relativt snart, men den grundläggande bilden är dock betydligt mer positiv än för USA.

Den svenska kronan fortsätter att visa styrka mot både dollarn och euron. USD/SEK fick se en försvagning under ett par dagars tid när kronkursen försvagades från 10,00 till 10,20, men nu testas denna uttalat psykologiskt viktiga nivå ånyo. Beteendemässigt ser det fullt möjligt ut med ytterligare kronförstärkning även om det är svårt att identifiera en möjlig målkurs.

EUR/SEK stärktes initialt från 11,50 i februari ned till 11,00 under första hälften av mars, försvagades under en kort period, men har sedan stärkts markant och ligger nu på 10,79, vilket är den starkaste valutarelationen mot euron sedan hösten 2022.

För svenska placerare med amerikanska och europeiska aktier börjar det sålunda bita ordentligt i plånboken efter att utländska aktieinnehav under många år gynnats av en kronkurs som ständigt försvagades.

Vi har haft en positiv grundsyn på den svenska börsen under de senaste veckorna baserat på styrkan på de europeiska börserna, att utdelningsperioden brukar ge börsen positivt understöd, något positivare börsvindar i USA och tydlig styrka i kopparpriset, men Trumps irrationella och tilltagande aggressivitet mot Europa skapar rädsla för ett handelskrig utan vinnare.

Det är fullt möjligt att vi är nära en bottenkänning på den svenska börsen och det finns ett antal aktier både bland stora och mindre bolag som indikerar möjlig vändning uppåt, men det kan tyvärr dröja till delårsrapporterna börjar publiceras om ett par veckor innan marknaden får fast mark under fötterna.

Börsen kommer gå in i rapportperioden med nedpressade kurser, vilket ökar sannolikheten för positiva överraskningar. Tills börsläget klarnat och utkristalliserats föredrar vi dock omsorgsfull stockpicking i kvalitetsbolag och en kassa på en bekväm nivå.

 

C-G Gyllenram

Ability Asset Management

 

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier