Trump, tullar och handelskrig skapar en ”whipsaw market”

Vi hade för två veckor sedan en viss förhoppning om en något mer stabil och positiv marknad, men noterade att Trumps irrationella och tilltagande aggressivitet mot Europa, Kina och resten av världen skapade rädsla och börsoro för ett handelskrig utan vinnare.

Ursprunget bakom termen ”whipsaw market” kommer från amerikanska timmerhuggare som använde en så kallad whipsaw (en lång såg med grova sågtänder och med handtag i vardera änden) där den ständiga rörelsen fram och tillbaka effektivt sågade igenom tjocka timmerstockar.

På börsen innebär ”whipsaw” en volatil marknad med plötsliga och hastiga kursrörelser, som är svåra att förutsäga och parera och därför har en tendens att medföra kursförluster.

Den senaste tidens globala marknadsrörelser har medfört att många placerare har blivit ”whipsawed” då börserna, råvarorna, räntorna och valutorna har rört sig snabbt och häftigt baserat på uttalanden och utfall från Donald Trump.

Stora läkemedelsbolag brukar vara en säker hamn när hela havet stormar, men Trumps aversion mot denna bransch har bland annat fått Astra och Novo Nordisk att utvecklas klart negativt.

Oron för att de annonserade tullarna skulle skapa en svagare ekonomisk tillväxt i symbios med fortsatt högt utbud från Opec fick ett redan pressat oljepris att falla med runt 20% på bara fem dagar. Om man som placerare hade norska oljerelaterade bolag som Aker BP eller Equinor i portföljen så drabbades man förutom av en kursnedgång på runt 15% även av ett valutatapp på cirka 5%.

Listan kan göras betydligt längre på hur placerare har blivit ”whipsawed” på den nuvarande volatila och politiskt utsatta marknaden, men vi växlar över till en global utblick

Kopparpriset som, efter tjugo års pendling i ett tradingintervall, äntligen hade brutit ut från detta intervall och börjat trenda uppåt har brutalt fallit tillbaka. Samma beteende ser vi för övriga basmetaller som aluminium, bly och zink. Guld däremot surfar på den ekonomiska oron och rusar uppåt med ständigt nya toppnoteringar.

På räntesidan steg den amerikanska tioåringen på fyra dagar från 3,9% till som mest 4,5% för att under gårdagen falla tillbaka mot 4,25%. Nu har dock räntan fått fart uppåt igen och utmanar den senaste toppnivån, vilket är ett beteende som kan skapa förnyad oro. Varken Europa eller Sverige visar dock liknande rörelser utan här visar i stället långräntorna en nedåtgående tendens.

Om vi studerar valutautvecklingen ur ett svenskt perspektiv så har kronförstärkningen mot euron (EUR/SEK) stött på tydligt motstånd medan den positiva trenden mot dollarn (USD/SEK) är intakt och där valutakursen ånyo noteras under den psykologiskt viktiga nivån 10 kr med ett rådande pris på 9,77 SEK, vilket innebär en kronförstärkning på över 13% sedan början av februari.

Den långsiktigt positiva utvecklingen för amerikanska S&P 500 upphörde i början av mars när indexet simultant föll ned från sin toppformation och bröt under sin långsiktigt positiva trend. Som mest var nedgången över 20%, vilket är ett riktmärke för att kategorisera utvecklingen som en ”bearmarket”. Efter onsdagens extrema upprekyl i samband med tullpausen på 90 dagar är dock nedgången nu (bara) runt 14% från årshögsta i februari.

Det europeiska storbolagsindexet Europe Stoxx 50 och den breda marknaden Europe Stoxx 600 har haft en likartad utveckling som den svenska börsen, men av något mildare karaktär. Går vi österut tappade Japan i nattens handel runt 3,5% medan Kina, som med statliga medel stödköper aktier, handlades runt nollan.

Börsen kommer gå in i rapportperioden med nedpressade kurser, vilket vanligtvis skulle öka sannolikheten för positiva överraskningar. Nu kommer dock fokus ligga mindre på resultatutfallet jämfört med förväntningarna utan i stället är det bolagens syn på framtidsutsikterna som kommer att skärskådas och dissekeras, vilket gör det ovanligt svårt att ha en uppfattning om utfallet för den kommande rapportperioden.

Idag öppnar de tre amerikanska storbankerna JP Morgan, Morgan Stanley och Wells Fargo sina böcker och för svensk del smyger också rapportperioden i gång med Carasent, Atrium Ljungberg och Platzer.

Kommande vecka börjar rapportsäsongen ta fart med Swedbank, Investor, Fabege, Ericsson, Avanza, Creades, Scandic Hotels, Autoliv, Nordea, Sandvik och ABB Det är dock först veckan efter påsk som rapportperioden kulminerar när Getinge, Investor, Volvo, Assa, Boliden, Tele2, Trelleborg, Kinnevik, Telia, Axfood, JM, Dometic, Essity, SKF, Saab och SCA med flera redovisar sina siffror och framtidsutsikter.

Det är nödvändigt att i nuvarande marknadsläge skicka med en tydlig ”brasklapp” då varken fundamental eller teknisk analys kan prognosticera de ofta snabba och stora kursrörelser som inträffar när ny och oväntad information kommer på bordet i samband med rapporterna, varför man i nuvarande komplexa börsläge behöver iaktta ökad försiktighet och ha mental beredskap för att de redan volatila börskurserna kan bli ännu mer lättrörliga de kommande två veckorna.

Vid varje rapportperiod blir man förvånad och ofta perplex över hur mycket och hur snabbt aktiekurserna kan svänga kan svänga när ny och oväntad information kommer på bordet och som placerare lever man nu med förhöjd osäkerhet och volatilitet.

Även om den svenska börsen kan ha sett sin bottennotering under innevarande vecka brukar det ta tid innan bilden klarnar, utkristalliseras och förhoppningsvis stabiliseras. Vi är bekväma med att, i nuvarande marknadsläge, ha gott om torrt krut (kassa) till förfogande med syfte att nyttja denna när tillräckligt attraktiva köplägen efterhand uppstår.

 

C-G Gyllenram

Ability Asset Management

 

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier