Vi skrev förgående vecka att när krutröken började lägga sig och marknaderna anpassat sig till den nya ekonomiska verkligheten kunde vi mot slutet av året få se en positiv börsutveckling även i Europa och Sverige och 2025 hade förutsättningar att bli ett positivt börsår förutsatt att Trumps åtgärder blev mer sansade och mindre drakoniska än vad marknaderna befarade.
Osäkerheten för de asiatiska och europeiska börserna inklusive Sverige är dock betydande och medan USA har passerat årshögsta har nästan samtliga globala börser av betydelse visat en avvaktande eller vikande tendens.
Frågetecknen om vilken politik USA kommer föra mot resten av världen avseende tullar, tariffer, handelshinder, klimat och Nato har snarare ökat än minskat med republikanernas mycket starka maktposition i både senat och kongress.
Detta märks tydligt när vi studerar den globala börsutvecklingen exklusive USA. Australien rör sig sidledes, Brasilien befinner sig fortfarande i en kännbar nedgångsfas efter den markanta uppgången under augusti, Indien som gick starkt under sommaren har tappat hela denna uppgång och fallit med över 10% under hösten.
Om vi flyttar fokus till Asien så har Kina efter nedgången med runt 30% från början av 2021 till mitten av september i år studsat upp markant från bottenläget. Det är dock en mycket lång väg kvar till ”all time high” från hösten 2007 (se diagram). Nuläget är svårbedömt, då vi inte vet om vi har bevittnat en positiv och övergående reaktion med hänsyn till indikerade men eventuellt uteblivna stimulanser eller om vi möjligtvis ser början på en mer stabil uppgångsfas.
Efter en uppgång under januari och februari så har den japanska börsen varit påtagligt volatil och i huvudsak rört sig i ett tradingintervall och ser ut fortsätta med detta beteende. Teknikorienterade Sydkorea tillhör de svagaste marknaderna i Asien och har reagerat påtagligt negativ på det amerikanska presidentvalet sannolikt beroende på oro för möjliga handelshinder.
Malaysia och Thailand rör sig sidledes medan Vietnam och inte minst Filipinerna visar tydlig svaghet. Asien som helhet bjuder sålunda för närvarande inte på några positiva beteendemönster utan snarare på dess motsats.
Om vi gå över till Europa och börjar med våra närmaste grannar så lider Norge av det svaga oljepriset och Finland av konjunkturoro medan vanligtvis stabila Danmark har fått kännas vid tapp i viktiga bolag som Novo Nordisk, vindkraftsbolaget Vestas och energibolaget Örsted.
Europa som helhet studsade upp tydligt under gårdagen, men har ända sedan början av mars rört sig i ett tradingintervall, vilket så sent som i tisdags var nära att brytas på nedsidan. Trots svaga konjunktursiffror från Tyskland så är det denna marknad som håller indexet under armarna medan Holland, Italien, Spanien, Frankrike, Schweiz och Storbritannien, UK visar viss svaghet.
Börsutvecklingen i Sverige har en tydlig korrelation med en europeiska och Sverige (OMXS30) befinner sig varken i en kortsiktig eller långsiktig positiv trend utan har liksom Europa fastnat i ett segdraget tradingintervall.
Den svenska börsen har de senaste sex månaderna försökt passera årshögsta från maj månad ett flertal gånger utan framgång. Bara sedan slutet av september har det skett fyra försök att bryta intervallet på ovansidan, men samtliga uppgångsförsök har misslyckats och varje försök har nått upp till en lägre nivå än det föregående. Index befinner sig nu på samma nivå som under första halvan av mars, vilket innebär att marknaden har trampat vatten i sju månader.
Det är nästan bara börserna i USA som på global basis trendar uppåt och detta är ett mycket ovanligt fenomen och speglar ett gynnsammare företagsklimat i USA, men osäkerhet och risk för kärvare förutsättningar i resten av världen.
Den markanta uppgången för den amerikanska långräntan, den uttalat starka dollarn och den svaga utvecklingen för basmetaller (Kina är världens största köpare) speglar osäkerheten om den nya ekonomiska verkligheten efter det amerikanska presidentvalet.
Tills marknaderna mer konkret vet vad Donald Trumps politik kommer innebära för världsekonomin är det sannolikt att det nuvarande ryckiga, ojämna och volatila beteendet på den svenska börsen fortsätter. Skulle dock index med kraft och volym bryta ned från det rådande tradingintervallet (se diagram) i symbios med en liknande utveckling i Europa ökar dock risken tydligt för en svag börshöst. Detta är inte vårt huvudscenario, men det är välbetänkt att ha beredskap för ett sådant utfall.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management