Eufori kan skapa attraktiva säljlägen

Vi skrev föregående vecka att när krutröken lagt sig efter presidentvalet och bilden klarnat avseende vaccin, konjunkturutveckling, stimulanspaket och pandemin såg vi en god sannolikhet att både USA och Europa kunde göra ett seriöst försök att passera de senast uppnådda toppkurserna. Samma resonemang gällde för den svenska börsen, vilket innebär att OMXS30 mycket väl kunde nå upp till årshögsta, dvs. 1900 punkter (då 1795) före årsskiftet.

Vi hade dock inte förväntat oss att ovanstående nivå skulle ha uppnåtts redan tre dagar senare. På måndag förmiddag steg börsen lite mer än 1 % efter att Bidens seger över Trump blivit odiskutabel, men efter lunch så exploderade kurserna uppåt.

Vi noterade i den senaste publikationen att ingen förväntade sig att någon större andel av jordens befolkning skulle vara vaccinerade mot Covid – 19 före årsskiftet, men att en nyhet om att ett fungerande vaccin kunde bli verklighet inom kort skulle räcka långt för att skapa optimism och framtidstro bland placerarna.

Det visade sig att den optimism vi förväntat oss vid ett positivt vaccinbesked var i underkant och marknads- och de psykologiska reaktionerna blev mycket kraftfulla på Pfizers nyhet. Guldpriset tappade runt 5 % medan oljan steg upp emot 8 %. Spanien som varit en av världens och definitivt Europas sämsta börs i år steg nästan med 9 %. Den franska börsen följde med i kölvattnet och noterade en uppgång på närmare 8 % och Europa som helhet stängde runt plus 4 %.

Den svenska börsen (OMXS30) avancerade i linje med breda Europa och lyfte med 4,4 %. För att en uppgång verkligen ska vara psykologiskt signifikant räcker det inte med en stark kursutveckling utan denna måste ske i samklang med tydligt ökad handelsvolym. Under de senaste 10 åren har volymen för en enskild uppgångsdag endast varit i paritet med måndagens vid 5 tillfällen, vilket visar att volymutvecklingen i måndags var mycket kraftfull och att kapital som legat utanför börsen nu flödade in.

Inför det amerikanska presidentvalet och den markant ökade smittspridningen fanns det en oro och tveksamhet bland många placerare som gärna ville ha torrt krut till förfogande vid en möjlig sättning, men måndagens vaccinbesked och en ny president fick även hårdnackade pessimister att kasta in handduken och ställa sig på köpsidan.

Förutom själva uppgången som sådan skedde en dramatisk sektorrotation där e-handelsbolag och tillväxtbolag fick vidkännas betydande nedgångar medan bl.a. hotellbolag, fastighetsbolag, banker, detaljhandel och de flesta verkstadsbolag istället blev vinnare.

Vi var positivt inställda till börsutvecklingen i föregående veckobrev, men noterade även att Tyskland och breda Europa mötte ett betydande latent utbud på ”ovansidan”, som behövde byta händer innan dessa marknader hade realistiska förutsättningar att på allvar vända uppåt.

Det vi fick se i måndags kallar vi för en ”impulsvåg”, vilket är en kraftfull börsrörelse med förmåga att bryta igenom massiva utbudsnivåer och i Sverige, men framförallt i Europa såg vi i måndags hur köparna forcerade framåt och att uppgångarna som en het kniv i fryst smör skar igenom och passerade tidigare mycket svårgenomträngliga utbudsnivåer.

När flocken (investerarkollektivet) väl fått upp farten blir det ett tungt lokomotiv med nästan obändig kraft. Vi såg en likartad impulsvåg som den nuvarande i Sverige under andra hälften av maj, men den börsuppgång vi bevittnat hittills i november har skett med ännu större kraft och volym, varför vi inte tror att den är över ännu.

USA (S&P 500) ser ut att vara i färd med att bilda vad vi kallar en ”balanspunkt” vid årets tidigare högstanoteringar och när denna marknad har fått konsolidera ytterligare några dagar tror vi att den liksom Tyskland och övriga Europa har mer att ge på uppsidan.

Anser vi därmed att den svenska börsen står en fortsatt kraftfull och oavbruten uppgång? Svaret på denna fråga är nej. Det är svårt att prognosticera en euforisk marknad och 2000 punkter (nu 1902) kan mycket väl vara nästa hållpunkt.

När ”eftertankens kranka blekhet” efterhand dock slår rot hos placerarna och man inser alla praktiska och organisatoriska problem med att distribuera ut, fördela och genomföra Covid -19 vaccineringarna kan oro och nervositet lätt ta överhanden och leda till en kännbar nedgångsfas.  Vi ser sålunda fortsatt styrka och överdriven börsuppgång som en god möjlighet att realisera vinster även om vi i nuvarande euforiska situation inte har bråttom att ställa oss på säljsidan.

C-G Gyllenram, Ability Asset Management

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier

Categories