Vi skrev föregående vecka att långräntorna i USA, Europa och Sverige spjärnade emot på nedsidan, kopparpriset rekylerade, rapportsäsongen var i antågande, spänningen ökade i Israel och Mellersta Östern samtidigt som oljepriset steg, varför det hade varit förvånande om det inte inträffade rekyler på överköpta börser.
När vi studerade den svenska börsen så hade denna, under ordnade former och avtagande volym, rekylerat och om vi inte stått inför en rapportperiod hade beteendemönstret börjat indikera köpläge.
Vi hade en positiv grundsyn på börsutvecklingen, men underströk att man skulle vara beredd på en volatil marknad på den svårprognosticerade svenska börsen. Med hänsyn till den kommande rapportperioden torde oktober med hög sannolikhet bjuda på ömsom vin och ömsom vatten, varför omsorgsfull stockpicking var essentiell i avvaktan på bilden skulle klarna och utkristalliseras.
Kommande vecka börjar den riktiga vågen av rapporter med tungviktare som Ericsson, ABB, Nordea, Autoliv och Volvo. Det dröjer dock ytterligare en vecka tills flodvågen av rapporter sveper in över marknaden den 24 och 25 oktober.
Studerar vi den svenska börsen så är den för närvarande påtagligt disparat, dvs. ryckig, volatil och svårprognosticerad där den bransch som är vinnare ena dagen kan vara förlorare den nästa med en ständigt förändrad syn på utvecklingen för inflationen, räntorna och konjunkturen.
Under gårdagen var som exempel fastighetsbolagen och serieförvärvare som Addtech och Indutrade förlorare medan bankerna var stabila efter att ha blivit utskåpade föregående vecka. Beteendet har naturligtvis sin rot i den ovanligt stora osäkerhet som råder på börserna inför kvartalsrapporterna, det amerikanska presidentvalet och det kommande agerandet från den amerikanska centralbanken.
Som alltid kommer bilden efterhand att klarna och utkristalliseras, men åtminstone de kommande två veckorna får man som placerare leva med förhöjd osäkerhet och volatilitet.
Den svenska börsen har nu rekylerat nedåt under två veckors tid och än så länge har nedgången skett under ordnade former och minskad volym, vilket indikerar vinsthemtagningar och sektorrotation och inte något gediget säljtryck.
För att börsens beteendemönster ska vara fortsatt positivt är det dock viktigt att rekylen inom kort börjar ebba ut och att riskaptiten ökar och köparna blir mer offensiva. Detta kan mycket väl bli fallet, men det är rapportperioden som kommer sätta tonen och avgöra om den svenska börsen kommer fortsätta att sträva norrut i den positiva trend som påbörjades efter fallet i början av augusti eller om marknaden kommer falla tillbaka in i det segdragna tradingintervall som rådde under våren och sommaren.
Ser vi närmare på Tyskland hade denna marknad liksom Sverige ett behov av en viss rekyl efter den snabba uppgången i slutet av september. Här ser dock rekylen verkligen ut som en naturlig reaktion, dvs. ett mindre och klart återhållsamt tapp inom ramen för en positiv trend.
Europa som helhet visar nästan samma positiva tendens som Tyskland, och då den svenska börsen historiskt framför allt har en mycket tydlig samvariation med Tyskland, men även med Europa som helhet ger detta faktum stöd för en positiv tolkning av den svenska börsutvecklingen.
Efter att den snabba uppgången i USA gick den breda marknaden, S&P 500, sidledes i lite mer än två veckor innan den i samband med starka siffror för arbetsmarknaden gick upp till ny årshögsta i onsdags. USA visar mer styrka än Europa och Sverige, men självklart är det rapporterna som även här kommer avgöra börsutvecklingen och som vanligt är bankerna först ut där JP Morgan och Wells Fargo öppnar böckerna i dag, vilket följs av Bank of America på måndag och Citigroup på tisdag.
Det är fullt möjligt att rekylfasen på den svenska börsen nu är avklarad och marknaden går därmed in rapportperioden med sänkta förväntningar, vilket ökar sannolikheten för att rapportperioden ska kunna överraska positivt.
Sverige har börsmässigt släpat efter Tyskland under hösten och detta gap (se diagram) bör efterhand tas igen. Europa och USA visar stabilitet med en positiv underton och om vi inte stod inför en rapportperiod skulle dessa beteendemönster indikera köpläge.
När Sten Sture drev igenom att den danskvänlige ärkebiskopen Gustav Trolle skulle avsättas 1517 ska biskop Brask, enligt en historisk anekdot, reserverat sig på en lapp som han fäste vid sitt sigill. Denna reservation räddade sedan Brask från att bli avrättad när ”Kristian Tyrann” genomförde Stockholms blodbad.
Det är nödvändigt att i nuvarande marknadsläge skicka med en så kallad ”brasklapp” då varken fundamental eller teknisk analys kan prognosticera de ofta snabba och stora kursrörelser som inträffar när ny och oväntad information kommer på bordet i samband med rapporterna, varför man trots positiva beteendemönster behöver iaktta ökad försiktighet och ha mental beredskap för volatila marknader de kommande två veckorna.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management