Vi skrev föregående vecka att den svenska börsen (OMXS30) fortsatt befann sig inom sitt segdragna tradingintervall, som hade varit i kraft under nio månaders tid, vilket innebar att börsen låg på samma nivå som vid början av mars.
Den undre delen av intervallet hade utmanats under veckan, men köparna spjärnade envist emot och den negativa tendensen hade inte lyckats få något tydligt fäste. Börsen befann sig dock vid en psykologiskt viktig nivå och kom det en tydligt negativ nyhet, som ett uttalande från Trump om oväntat höga tullar och tariffer mot Europa och Kina fanns det i det rådande börsläget risk för flockbeteende risk där majoriteten samtidigt sprang mot dörren med ett säljtryck som resultat.
Samtidigt noterade vi att marknaden var inne i den säsongmässigt bästa börsperioden med en sannolik återhämtning för konjunkturen kommande år i samklang med förväntningar om en positiv vinsttillväxt. Det var därför fullt möjligt att framförallt verkstadsbolagen under slutfasen på innevarande år kunde möta ett allt större köpintresse.
När Trump i måndags kväll kom med utspelet om tullar mot Mexiko, Kanada och Kina kunde ovanstående scenario blivit verklighet. Sverige och Europa öppnade tydligt ned under tisdagen, men även om det blev en minusstängning så var den modest till sin karaktär och köparna lyckades ännu en gång mota olle i grind och undvika att tradingintervallet bröts på nedsidan.
Under gårdagen skedde ännu en test på nedsidan då den svenska börsen vid flera tillfällen under dagen lyste rött även om något regelrätt säljtryck aldrig infann sig. De säljsignaler som inträffat de senaste två veckorna har sålunda hittills falsifierats och just falska säljsignaler brukar vara en bra form av köpsignaler.
Problemet är att uppsidan för närvarande är svårforcerad med mycket volym (latent utbud) som behöver assimileras innan marknaden kan börja trenda uppåt. Det börjar dock komma vissa ljuspunkter, som om de förstärks kan ge marknaden kraft att stärkas. Det ligger mycket sanning i den klassiska sentensen; en marknad behöver kraft för att stiga, men kan falla av sin egen tyngd.
Den tioåriga räntan i USA har tappat från 4,50 % ned till 4,25. Med hänsyn till att denna stigit från 3,60% sedan september är nedgången inte så mycket att yvas över, men dock en rörelse i rätt riktning. Betydligt mer lovande är utvecklingen för långräntorna i Europa och Sverige.
Den europeiska tvåårsräntan har under november fallit från 2,40% till som lägst 2,0% medan tioårsräntan gått ned från 2,50 till som lägst 2,14%. Tvåårsräntan utmanar nu årslägsta med den längre räntan har en bit kvar till denna nivå.
De svenska räntorna visar upp ett i det närmaste identiskt mönster och detta är en tydlig förklaring till varför fastighetsbolagen tillhörde vinnarna på gårdagens börs.
Studerar vi kopparpriset som efter rusning uppåt från februari till maj tappat runt 20% indikeras nu sannolik bottenkänning även om koppar ännu inte förefaller redo att börja röra sig norrut. Zink däremot visar uppenbar styrka och utmanar årshögsta. Det är väl tidigt att dra några större växlar på metallpriserna, men om koppar börjar visa framfötterna skulle detta definitivt öka intresset för konjunktur- och råvarukänsliga bolag.
USA fortsätter att trenda uppåt och S&P 500 utmanar årshögsta, Nasdaq är dock lite svagare medan värdebolagsorienterade Dow Jones liksom småbolagsindexet Russel 2000 framstår som överköpta och skulle må väl av återhållsamma rekyler. Den senaste tidens börsvinnare bland de stora giganterna, dvs. Nvidia och Tesla rekylerar och nu är det i stället Apple och Microsoft som indikerar att de kan vara på väg att ta över stafettpinnen.
För två veckor sedan noterade vi att det nästan bara var börserna i USA som på global basis trendade uppåt och att detta var ett mycket ovanligt fenomen. Här har bilden ljusnat något då nedgångsfaserna i Brasilien och Indien visar tecken på att vara över samtidigt som den kinesiska börsen Kina börjar bli mer stabil.
Europa som helhet har som alltid en mycket likartad börsutveckling som den i Sverige, men Tyskland som brukar visa vägen för Europa indikerar ökad underliggande styrka.
Marknadsbilden i Sverige har ljusnat jämfört med de två tidigare veckorna då säljsignalerna inte fått genomslag och utvecklingen för de längre räntorna främst I Europa och Sverige varit klart positiv.
Vår bedömning är en marknad med en ökande positiv underton om än med ett volatilt beteende och en god möjlighet för den svenska börsen att börja visa framfötterna mot slutet av året.
C-G Gyllenram
Ability Asset Management