Ny all time high på börsen i sikte

Vi noterade föregående vecka att den säsongsmässigt starkaste perioden på börsen hade börjat och att det sannolikt fanns gott om pengar på sidlinjen, då flera institutionella investerare velat avvakta rapportperioden innan de satt kassan i rörelse.

Vägde vi samma konjunktur– och ränteutvecklingen, rapportperioden, säsongsmönstret, möjliga flöden till börsen och den globala börsbilden blev slutsatsen att vi såg en god sannolikhet att den svenska börsen före årsskiftet -och kanske med marginal – kunde passera årshögsta. Detta positiva scenario bekräftades dock först om index (OMXS30) med kraft och volym lyckades passera den senast uppnådda toppnivån vid 2350 punkter (då 2312).

Marknaden (OMXS30) stängde i går på 2331 punkter och har sedan föregående publikation noterats i som högst 2339 punkter, dvs börsen befinner sig i en konsoliderings/kraftsamlingsfas, vilket stämmer väl med vår prognos.

Marknaden har sålunda ännu inte assimilerat det latenta utbud som finns på lite högre kursnivåer, men det är mer regel än undantag att det krävs ett par försök för att bryta denna typ av massiv utbudsnivå innan köparna tydligt lyckas ta kommandot.

Vi är dock klart bekväma med det beteendemönster som börsen uppvisar. Det är nästan ett axiom att minskad volatilitet (svängningar) föregår en kommande rörelse (upp eller ned) på börsen. Börsen har nu i det närmaste legat stilla sedan mitten på oktober och vår bedömning är att detta beteendemönster indikerar hög sannolikhet för en kommande uppgångsfas.

Lyfter vi på huven ser vi att det finns ett flertal förlorare på årets börs trots den underliggande positiva trenden och fem branscher som verkligen utmärker sig i detta avseende är biotechbolag, E-handelsbolag, gröna bolag, spelbolag och spelutvecklingsbolag som t.ex. Hansa Biopharma, BHG (Bygg Hemma), Azelio, Kambi och Enad Global 7.

Många av bolagen i ovanstående branscher tillhör föregående års vinnare, men har i år tappat 30 – 70% från sina toppkurser. Efter dessa dramatiska nedgångar döljer det sig säkert ett antal lovande köpkandidater i dessa sektorer för de som har ingående kunskap om verksamheterna.

Även om det kan vara lönsamt att botanisera bland årets kursförlorare så är det inte dessa branscher som styr riktningen för börsen som helhet utan vi fokuserar nedan istället på de stora klassiska sektorerna bank och verkstad samt indexmässiga tungviktare som Ericsson, Essity, Evolution, H&M och Investor.

Vi ger aldrig några rekommendationer avseende enskilda aktier i veckobrevet, men konstaterar att de allra flesta stora verkstadsbolag som ABB, Alfa, Assa, Autoliv, Epiroc, Sandvik, SKF, Trelleborg och Volvo har en trendmässigt positiv riktning. Samma förhållande gäller för de fyra storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank och även för fyra av de fem enskilda tungviktarna ovan.

Om vi därtill noterar att skogsbolagen verkar befinna sig i bottenformationer samt att läkemedel och fastigheter drar till sig köparnas intresse, så finns det en klart god bredd och underbyggnad för en positiv syn på den svenska börsen som helhet.

När vi studerar börserna ur ett globalt perspektiv ser vi också goda skäl till vara positiva. USA, S&P 500, har med bred marginal passerat den tidigare toppnivån och den måttliga rekyl som marknaden just nu uppvisar är av hälsosam karaktär. Nasdaq har ett likartat mönster om dock med större behov av tillfällig avkylning.

Tyskland är den börs i Europa som tydligast korrelerar med Sverige och har inte rört sig så tydligt och distinkt uppåt som nu sedan början av april. Europa som helhet påverkas naturligtvis gynnsamt av den tyska börsutvecklingen och börserna i Spanien, Storbritannien Belgien, Holland, Frankrike och Italien ger stabilt understöd till den positiva trenden.

Den viktiga amerikanska 10-åriga räntan steg kraftigt under gårdagen efter oväntat höga inflationssiffror. Skulle ränteuppgången accelerera är det en händelse som skulle medföra tydlig nervositet hos investerarkollektivet, varför man definitivt måste bevaka ränteutvecklingen nogsamt.

Om konjunkturen förmår att hålla tempot uppe, komponentbristen och fraktpriserna efterhand normaliseras och inflationen/ränteuppgången blir balanserad så ser dock förutsättningarna i samklang med den rådande positiva börspsykologin klart goda ut för en positiv börshöst där den svenska börsen (OMXS30) med marginal skulle kunna passera årshögsta och avsluta året i dur.

C-G Gyllenram, Ability Asset Management

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier