Kommer teknologi i USA visa fortsatt svaghet…

Vi skrev i föregående veckobrev att de amerikanska, europeiska och svenska tioårsräntorna hade pendlat i tradingintervall sedan oktober 2022 och att varje nedgångsförsök sedan sommarens början kontinuerligt hade fångats upp på allt högre nivåer, vilket skapat stigande bottnar och högre toppar och ett test av högstanivån i tradingintervallet.

Denna utveckling tillsammans med bland annat Kinas ekonomiska kräftgång skapade oro på de finansiella marknaderna och baserat på våra kvantitativa simuleringar och ett svagt beteendemönster på den svenska börsen såg vi risk för fortsatt nedgång. Vi ansåg dock inte att vi stod inför något börsras, men att börsen mycket väl kunde tappa runt ytterligare 4-5% till på nedsidan och att en sådan nedgång sannolikt skulle medföra attraktiva köplägen, då vi såg vi en god möjlighet att marknaden skulle repa sig under hösten och stå högre vid årsskiftet.

Under innevarande vecka har både storbolagsindex, OMXS30, och den breda marknaden, OMXSPI, gjort vad som framstår som tafatta uppgångsförsök utan kraft och under avtagande volym. Om vi fått se ivriga köpare, tydliga uppgångsdagar med stängning på dagshögsta under tilltagande volym hade vi övervägt att ändra ståndpunkt, men det beteendemönster som den svenska börsen visar indikerar istället tydligt att det är säljarna som fortsatt har övertaget.

Den lägsta nivå som uppnåtts för OMXSPI denna vecka är 792 punkter (nu 794) och bryts denna nivå med kraft och volym förväntar vi oss en fortsatt nedåtgående rörelse i linje med prognosen ovan.

I juni månad uttryckte vi viss optimism om börsutvecklingen i Sverige framförallt med hänsyn till att USA började visa markant styrka vid denna tidpunkt. Skillnaden mellan börsutvecklingen för USA (S&P 500 och Nasdaq) och Sverige under sommaren är frapperande, men förståelig med hänsyn till dominansen av teknologijättarna på den amerikanska börsen.

Om den svenska verkstadssektorn, som dominerar den svenska börsen på ett liknande sätt, och flera av dessa aktier rusat med 50 till 200% hade naturligtvis index gått till väders även om andra branscher visat en stillastående tendens. Utvecklingen för de stora svenska verkstadsbolagen uppvisar dock för närvarande inte, med vissa undantag, upp en särskilt ljus kurmässig bild.

Volvo som i det närmaste varit en symbol för stabilitet bröt igår sin stabila och positiva trend med en nedgång på 2,2 %. Alfa Laval testar botten i sitt långvariga tradingintervall och även Assa Abloy, Sandvik och SKF uppvisar ett likartat beteende. Det är i nuläget bara Atlas, Autoliv och Epiroc som ger ett positivt eller stabilt intryck.

Den säkra hamn som storbankerna har utgjort i nuvarande svaga marknad börjar också utmanas. Handelsbanken har inte orkat bryta upp från sin rådande bottenfas, Nordeas och SEB:s tidigare positiva trender visar svaghet och det är sålunda bara Swedbank som visar en försiktigt positiv tendens.

Den nyligen avslutade rapportperioden har varit ovanligt hårdhänt mot många mindre bolag och index för denna kategori är nu på minus för året samtidigt som divergensen mot utvecklingen för börsens storbolag vidgas allt mer.

Den amerikanske centralbankschefens tal senare idag kommer ge marknaden viktig vägledning om den kommande ränteutveckling. Uppgången för de globala tioårsräntorna har dock mattats av något de senaste dagarna, men till priset av dystra utsikter för konjunkturen. Den tyska inköpschefsindexet som publicerades i onsdags visar den snabbaste inbromsningen sedan finanskrisen och inledningen av pandemin.

Det som dock investerarkollektivt lär fokusera på i närtid är om uppgången för S&P 500 och Nasdaq bara uppvisat en hälsosam och relativt modest rekyl eller om säljtrycket kan pressa kurserna för Apple, Amazon, Google, Meta (Facebook), Microsoft, Nvidia och Tesla fortsatt nedåt.

Under gårdagens börs tappade Nvidia hela sin initiala uppgång trots en delårsrapport som överraskade mycket positivt och av de övriga sex giganterna är det bara Google som visar en försiktigt positiv tendens medan övriga visar ett svagt beteendemönster, vilket indikerar risk för fortsatt kurspress.

Studerar vi Europa som helhet ligger denna marknad fortfarande kvar och pendlar i sitt tradingintervall, men utmanar för åttonde gången botten i detta intervall, vilket manar till försiktighet.

Med hänsyn till alla ovanstående faktorer ser vi fortsatt risk för nedgång på den breda svenska börsen med 4-5% från dagens nivå. Om denna prognos stämmer kommer marknaden att ha tappat runt 15 % från toppnivå den andre februari. Vår nuvarande bedömning är att en sådan utveckling sannolikt kommer skapa attraktiva köplägen inför en börsuppgång senare i höst.

C-G Gyllenram

Ability Asset Management

 

 

 

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier