Blir det ett Midsommarrally på börsen även i år…?

Vi skrev föregående vecka att trots en ökande sannolikhet att det nuvarande beteendemönstret på den svenska breda marknaden höll på att förändras från att röra sig sidledes i ett tradingintervall till att etablera en positiv och stigande börstrend, så hade detta ännu inte gett utslag på indexnivå. OMXSPI hade de senaste sju dagarna knappt rört sig ur fläcken och utmanade nu för sjunde gången i år den svårforcerade utbudsnivån runt 860 punkter medan storbolagsindexet OMXS30 försökte forcera 2300 punkter.

Vi noterade att låg volatilitet i toppen av ett tradingintervall, dvs. en så kallad balanspunkt ofta indikerar att en större positiv rörelse är under uppbyggnad. Även om räntebeskedet från Federal Reserve var lite mer hökaktigt än förväntat tog S&P 500 detta med ro och den svenska sommarbörsen såg lovande ut med ett möjligt ”Midsommarrally” även om omsorgsfull stockpicking var essentiellt för en god avkastning i sommar.

Efter att i fredags ha tangerat årshögsta tappade OMXS30 kraft och är nu inne på sin fjärde rekyldag.  OMXSPI har ett liknande mönster, men något svagare och befinner sig på samma indexnivå som den nionde januari, dvs. hela årets hittillsvarande uppgång skedde under årets första fem handelsdagar.

Det vore rationellt och logiskt att anta att rekylen tydligt kan härledas till motsvarande tapp för Nasdaq och S&P 500. I USA syns än så länge bara en mild tillbakagång trots att juni har varit en utmärkt månad på de amerikanska börserna. Här vore det sunt med så kallade hälsosamma rekyler, dvs. lite lagom pyspunka för att minska risknivån och släppa ut lite luft och då inte minst bland de amerikanska teknologijättarna.

Studerar vi ”Big Seven” (Amazon, Apple, Google, Meta (Facebook), Microsoft, Nvidia och Tesla) så har de första sex, trots rejäla uppgångar, bara tappat marginellt och att Tesla efter en uppgång på över 80% sedan slutet av april rekylerade med 5,49% under gårdagen var välbehövligt.

Vid gårdagens tal inför den amerikanska kongressen påpekade den amerikanske centralbankschefen Jerome Powell att han utgår ifrån att det tar tid innan de fulla effekterna av genomförda åtstramningar slår igenom i ekonomin. Centralbanken vill därför beroende på inkommande data ta beslut ”möte för möte”. Jerome Powell konstaterade även att inflationstrycket fortsatt är högt och att det är en lång väg kvar att gå i innan inflationen är tillbaka på två procent. USA-börserna var dock väl förberedda på budskapet och ovanstående besked skapade inte någon större dramatik på den breda marknaden och med en stängning på minus 0,53% för S&P 500.

I Europa som helhet och till viss del även i Tyskland ser vi likartade rekyler som i Sverige om dock något mer återhållsamma. På global basis går Kina kräftgång, Sydkorea rekylerar något efter en tydlig uppgångsperiod, medan Japan, Brasilien och Indien strävar tydligt uppåt.

Lyfter vi på huven på den svenska börsen ser vi att de tidigare så trendstarka aktierna ABB, Alfa, Astra, Atlas, Evolution, Hexagon och Investor nu alla rekylerar samtidigt, vilket är fullt naturligt då underliggande trender, även om positiva, inte över en längre tid kan ha en allt för brant lutning.

De mer uttalat konjunkturkänsliga bolagen som Autoliv, Epiroc, Sandvik, SKF och Volvo sprang uppåt under första hälften av juni, men rusade lite väl snabbt och mycket, vilket medförde att de blev överköpta och rekylmogna

Skogsbolagen Billerud, Holmen, SCA och Stora har alla fått kännas vid rejäla nedgångar och hela denna sektor liksom bygg med NCC, Peab och Skanska trendar än så länge nedåt.

Uttalat defensiva aktier som Axfood ,Telia, Tele 2 faller inte heller placerarna i smaken och Getinge som nästintill hamnat i samma fack chokade marknaden än en gång med en vinstvarning, som på tre dagar drivit ned kursen strax under 30%.

Den sektor som efter flera turer nu visar stabilitet och som går emot den för närvarande negativa utvecklingen på den svenska börsen är storbankerna, som alla visade plus under gårdagen även om vi inte talar om några kursrusningar utan mer av ett envist gnetande norrut.

Ovanstående genomgång ger en förklaring till den svenska börsens relativa svaghet jämfört med framförallt USA och till viss del även Europa, men det innebär inte att vi har blivit negativa då vi vet att juni sällan är en bra börsmånad i Sverige. En så stor andel av börsen i rekylfas som i nuläget kan skapa en rejäl motreaktion och åstadkomma något som vi kallar för ett ”Midsommarrally”. Föregående sommar bottnade den svenska börsen dagen före midsommar, studsade upp, föll tillbaka till bottenläget men fick sedan en klart positiv utveckling fram till mitten på augusti.

Vi ser en god statistisk möjlighet att ett liknande mönster kan uppstå även på årets börs och de vinster vi nyligen realiserat kan därför mycket väl komma att reinvesteras i aktier där vi anser rekylerna/nedgångarna blivit för överdrivna. För en lika gynnsam kursutveckling som sommaren 2022 krävs naturligtvis en positiv rapportperiod under andra hälften av juli och detta är ligger väl inom möjlighetens ram.

Nu gör Ability Weekly sommaruppehåll och återkommer under andra hälften av augusti. Vi önskar alla våra läsare en härlig och solig sommar.

 

C-G Gyllenram

Ability Asset Management

 

 

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier