” Federal Reserve håller i taktpinnen…”

Vi skrev föregående vecka att den svenska rapportperioden hade utfallit bättre än förväntat även om inflationen, ränteutvecklingen och risken för lågkonjunktur fortsatt hängde som en våt filt över marknaden.

Vi ansåg dock att filten börjat tappa lite av sin tyngd och trodde som tidigare att den svenska börsen (OMXS30) åtminstone hade nått en temporär botten med möjlighet att under hösten fortsätta upp med ytterligare 4-5%.

Vi tog inget för givet, men såg en ökad möjlighet att börsen kunde ha etablerat en långsiktigt bottennivå och en stigande sannolikhet för ett långsiktigt positivt trendbrott. För att hävda detta med eftertryck ville vi dock se fler pusselbitar falla plats och då främst ett fall för tioårsräntan under 2%.

Det finns alltjämt ett avsevärt latent utbud på något högre kursnivåer som behöver assimileras och trenden för tioårsräntan i USA är fortfarande tydligt uppåtriktad. Skulle denna börja accelerera på uppsidan kan pessimismen snabbt få fäste igen med fallande kurser som resultat.

De kritiska räntenivåerna för Sverige är enkla att identifiera, då räntan fortsatt rör sig i ett snävt intervall mellan 2 till 2,4 procent för att i nuläget ligga strax under mitten. Om vi analyserar räntan som en aktie skulle vi säga att vi ser vissa om än inte distinkta svaghetstecken i beteendemönstret då den kortsiktigt uppåtriktade trenden börjar utmanas, men inte har brutits. Viktigt att notera är dock att den långsiktiga räntetrenden är intakt med stigande tendens.

Bryts den övre nivån vid 2,4% med kraft och i samklang med en likartad rörelse i USA kan detta bli en traumatisk händelse för investerarkollektivet med en svag börsutveckling som följd. Får vi se det omvända med ett tydligt räntefall under 2,0% lär detta bidra till väsentligt ökad optimismen och en stark börs.

När detta veckobrev skrivs inväntar vi räntebeskedet från den amerikanska centralbanken. En klar majoritet av analytikerkollektivet har som huvudscenario att FED ånyo genomför en höjning 0,75%. En sådan åtgärd är väl förankrad och skulle knappast skapa oro och nervositet på de globala börserna.

Marknaden vet dock sedan tidigare att Powell mycket väl kan utrycka en tydlig åsikt på den följande presskonferensen och även om höjningen som sådan är väntad kan en tydligt formulerad åsikt om en mjukare respektive hårdare hållning till den framtida räntepolitiken få en substantiell inverkan på ränte- och börsutvecklingen.

En annan viktig faktor som har en viss korrelation till den amerikanska ränteutvecklingen, men i ännu högre grad till börsläget är utvecklingen för den amerikanska dollarn. När det råder finansiell oro i världen blir dollarn som alltid en tillflyktsvaluta. Dollarkursen började försvagas både mot både euron och kronan föregående vecka, men har sedan till viss del återhämtat sig och det är för tidigt att säga om vi bara sett en naturlig rekyl eller om dollarstyrkan är på upphällning. En svagare dollar innebär en viss negativ implikation för svenska verkstadsbolag, men skulle i gengäld innebära ökad riskaptit och positiv börsutveckling.

Studerar vi den svenska industrin så visar det senaste inköpschefsindexet upp en något mer dyster lägesbild jämfört med Konjunkturinstitutets. Svensk industrin förefaller gå mot en något värre nedgång än vad som tidigare varit fallit, men det är fortfarande fullt möjligt att en traditionell lågkonjunktur kan undvikas. De närmaste månaderna är essentiella och det erfordras en stabilisering eller ännu hellre en smärre uppgång i indexet för att bilden ska bli mer positiv.

Vi kan dock inte se någon direkt pessimism utan snarare dess motsats i kursutvecklingen för de flesta av de stora börsnoterade verkstadsbolagen och det lär relativt snart utkristalliseras om börsen är för positiv eller prognoserna för negativa.

Efter den förväntade amerikanska räntehöjningen på 0,75% steg S&P 500 med nästan 1%, men ännu en gång levererade Jerome Powell en mer hökaktig ton i den efterföljande presskonferensen, vilket resulterade i en nedgång på 2,5% för S&P 500.

Den amerikanska tioårsräntan har dock bara rört sig marginellt uppåt och samma gäller för dollarkursen. Konjunkturindikatorn koppar liksom Japan och Sydkorea har backat försiktigt och Europa och Sverige indikerar en öppning på mindre än minus 1%.

Inför räntebeskedet valde vi att öka likviditeten i begränsad omfattning och de närmaste dagarnas utveckling kommer avgöra om vi behåller vår positiva grundsyn eller om vi ser skäl att öka likviditeten ytterligare.

Avgörande blir om marknaderna skakar av sig räntebeskedet med en smärre rekyl som följd eller om det medför förnyad oro och risk för ett mer kännbart tapp. Vi lutar åt det förstnämnda scenariot, men har beredskap att minska risken om pessimismen skulle ta överhanden.

C-G Gyllenram

Ability Asset Management

Prenumerera på veckobrevet

Du erhåller vårt veckovisa, kostnadsfria och reklamfria marknadsbrev. Din e-mailadress behandlas konfidentiellt.

Följ oss på sociala medier

Populära artiklar

Populära kategorier